Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: MeiKe MK950

Domyślnie

OK, po ustawieniu pod fn Lampa wylaczona lampa Meike tak samo jak Nikona nie błyska, a wspomaganie AF działa
    szczerze mówiąc nie widze poki co praktycznego zastosowania tej funkcji, no ale jest ona obslugiwana i chyba nie zalezy od lampy tylko od body

jezeli chodzi o CLS w lampie to reaguje na każdą grupę, nie idzie w niej nic odnośnie grup i kanałów ustawic, w przeciwieństwie do nikona ktory te opcje posiada i nie reaguje na inną grupę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikon90 Zobacz posta
    OK, po ustawieniu pod fn Lampa wylaczona lampa Meike tak samo jak Nikona nie błyska, a wspomaganie AF działa
    szczerze mówiąc nie widze poki co praktycznego zastosowania tej funkcji, no ale jest ona obslugiwana i chyba nie zalezy od lampy tylko od body
    Zastosowanie jest bardzo proste - jak robisz zdjęcia, to masz szybki dostęp do wyłączenia błysku lampy.
    Poza tym lampy błyskowej nie używa się tylko gdy jest ciemno. Są tacy, dla których lampa jest niezbędna w każdych warunkach.

jezeli chodzi o CLS w lampie to reaguje na każdą grupę, nie idzie w niej nic odnośnie grup i kanałów ustawic, w przeciwieństwie do nikona ktory te opcje posiada i nie reaguje na inną grupę
    MK950 nie ma CLS, więc i nie ma grup. Tylko lampy obsługujące CLS mają możliwość wyboru grup lub kanałów.
    To co jest w MK950 to wyzwalanie przez fotocelę - czyli błyska na każdy błysk.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wiadomo że nie musi być ciemno, może kiedyś znajdę na to zastosowanie.

Jeżeli chodzi o ten tryb s2, to on reaguje tylko jeżeli ustawisz w sterowniku błysku na aparacie TTL w grupie A lub B. Moje body nie ma C.

Tylko tryb S1 reaguje na każdy błysk.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Domyślnie

Jeżeli chodzi o ten tryb s2, to on reaguje tylko jeżeli ustawisz w sterowniku błysku na aparacie TTL w grupie A lub B. Moje body nie ma C.
    w trybie S2 MK950 wyzwoli się przy dowolnym błysku TTL z błyskiem pomiarowym. Nie ma znaczenia czy jest to CLS, czy system Nikona, czy Sony, czy Pentaxa i nie ma znaczenia czy używasz trybu sterownika, czy tylko lampy w TTL.
    Nikon

Domyślnie

Podsumowując CLS to mozliwosc zdalnego odpalenia blysku z mozliwoscią wybrania kanału i grupy oraz zmiany siły błysku z poziomy Sterownika błysku w aparacie
    czyli tryb S1/S2 to taka bardzo uboga kuzynka CLS bez możliwości wyboru grup i kanałów oraz bez możliwości zmiany siły błysku z poziomu aparatu
    w praktyce wyglada to tak ze nie moge z poziomu aparatu blysnąć tylko SB-700, za to mogę wyizolować SB-700 w grupie (B) a błysnąć MK950 w grupie (A) no i oprócz tego jak chce coś zmienić w MK950 to musze to recznie na lampie zrobić, z drugiej strony za 1/4 ceny lampy Nikona i tak mozna sporo z nią zdziałać a w dodatku jest sporo wieksza i silniejsza od SB-700, poza tym najwazniejsze ze sie synchronizuje bez problemów, OK dzieki za wytłumaczenie, juz teraz bede trzymal sie terminologii, nie ma sensu juz wałkować tego nieszczesnego CLSa
    Ostatnio edytowane przez nikon90 ; 17-09-2013 o 19:19

Domyślnie

Podsumowując CLS to mozliwosc zdalnego odpalenia blysku z mozliwoscią wybrania kanału i grupy oraz zmiany siły błysku z poziomy Sterownika błysku w aparacie
    czyli tryb S1/S2 to taka bardzo uboga kuzynka CLS bez możliwości wyboru grup i kanałów oraz bez możliwości zmiany siły błysku z poziomu aparatu
    w praktyce wyglada to tak ze nie moge z poziomu aparatu blysnąć tylko SB-700, za to mogę wyizolować SB-700 w grupie (B) a błysnąć MK950 w grupie (A) no i oprócz tego jak chce coś zmienić w MK950 to musze to recznie na lampie zrobić, z drugiej strony za 1/4 ceny lampy Nikona i tak mozna sporo z nią zdziałać a w dodatku jest sporo wieksza i silniejsza od SB-700, poza tym najwazniejsze ze sie synchronizuje bez problemów, OK dzieki za wytłumaczenie, juz teraz bede trzymal sie terminologii, nie ma sensu juz wałkować tego nieszczesnego CLSa
    Nie.
    CLS to możliwość zdalnego sterowania mocą błysku i jest on rozwinięciem prostego wyzwalania przez fotocelę.
    Kanał jest po to, aby 2 osoby nie zakłócały sobie pracy.
    Grupy są po to aby móc ustawić moce dla 3 grup oddzielnie i żeby 3 grupy naraz błyskały z różną mocą.

tryby S1 i S2, to proste wyzwalanie przez fotocelę.
    S1 na pierwszy błysk, a S2 z pominięciem przedbływków TTL.

W praktyce wygląda to tak, że nie ważne co sobie ustawisz, to MK950 błyśnie i tak. Nie będzie to ani grupa A, ani B, anie Z.

A co do ceny i mocy:
    1 - to jest mocniejsza tylko trochę, a nie sporo. Moc SB-700 to 38m, a MK950 to 42m.
    2 - cena - niższa i też mniej dostajesz:
    i - brak i-TTL-BL,
    ii - wątpliwa praca w TTL
    iii - brak filtrów barwnych
    iv - brak mastera CLS
    v - w ogóle brak CLS
    vi - brak synchronizacji z krótkimi czasami
    3 - cena to ok 1/3 tego co SB-700
    4 - większa, bo ma wyglądać na dużą, żeby ludzie myśleli, że jest dobra... A tak naprawdę jest tak jak w powiedzeniu: "Duża klata, mały ptaszek"...
    Nikon

Domyślnie

no wlasnie, to samo powiedziałem, jak sam stwierdziłeś CLS to rozwinięcie systemu (prostego wyzwalania fotodiodą)

czy mocniejsza mozna samemu ocenic, dwie lampy na full mocy 1/1, zoom ustawiony na 50mm

akurat ja dałem dokładnie 1/4 ceny, zalezy czy kupujesz gdziesz okazyjnie uzywaną czy nową, nie zarabiam fotografią wiec cena ma znaczenie, gdy chce sie kilka fotek porobic

Domyślnie

no wlasnie, to samo powiedziałem, jak sam stwierdziłeś CLS to rozwinięcie systemu (prostego wyzwalania fotodiodą)

czy mocniejsza mozna samemu ocenic, dwie lampy na full mocy 1/1, zoom ustawiony na 50mm

akurat ja dałem dokładnie 1/4 ceny, zalezy czy kupujesz gdziesz okazyjnie uzywaną czy nową, nie zarabiam fotografią wiec cena ma znaczenie, gdy chce sie kilka fotek porobic
    No po tym zdjęciu, to nic nie powiesz na temat mocy.
    Z tego co podają producenci, to lampy są prawie równe. Jak chcesz zrobić porównanie mocy, to tylko i wyłącznie na pełnej i na w miarę jednolitą ścianę, z dokładnie tego samego miejsca i pojedynczo, a nie 2 naraz. Bo tak to se można... w nosie podłubać. (nie mówiąc, że na tym zdjęciu SB-700 jest ewidentnie mocniejsza)

A skoro Meike podaje maksymalną LP = 42m, to raczej wątpię aby było to więcej. A nikon podaje LP=38 i tak jest, a może nawet trochę więcej.

A test jest bardzo prosty.
    Ustawiasz aparat na statywie ze 2-3m przed ścianą, lampę na aparat. ISO 100, przesłona z zakresu f/11-f/16, lampa 1/1 i zdjęcie.
    Nikon

Domyślnie

ale sie tu dyskusja wywiazała, nie bede tego mierzył, bo nie jest to dla mnie aż tak istotne, przyjmijmy ze jest tak jak podaje producent.
    mam natomiast pytanie czy gdybym nabył zestaw Yongnuo YN-622N Wireless i-TTL Flash Trigger Receivers x 3pcs Set For Nikon F512 - http://www.ebay.co.uk/itm/1510594441...84.m1423.l2649
    to czy bedzie mi wtedy ta lampa poprawnie pracowac w TTL zdalnie? (moje body to D90 i D7000 wiec ze strony korpusu nie powinno byc problemu)
    juz tu nie chce sie rozwodzic nad "wątpliwa praca w TTL" przyjmijmy ze dziala on tak jak nalezy w tej lampie, bo jak zakladam na body to elegancko wszystko sie samo w lampce ustawia i zawsze uzyskuje poprawna ekspozycje

sorry ze cie tak mecze GonzoG, ale widze ze masz sporo doswiadczenia
    Ostatnio edytowane przez nikon90 ; 17-09-2013 o 22:47

Domyślnie

Teoretycznie powinna pracować... ale jak będzie to dowiesz się jak je kupisz, albo od kogoś, kto ma taki zestaw.

Lampy na wyzwalaczach TTL nie dostają takiej samej ilości informacji, co będąc na body i nie ma pewności, że te nie firmowe będą działały. Z tego co mi wiadomo, to nie ma problemów lampami Metz, Yongnuo i Oloong/Voeloon, są za to problemy z Nissinami i Sigmami. Jak jest z innymi - nie wiem.
    Nikon

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów