Szukaj
Nie znam jeszcze obiektywów z bagnetu FD ani nikona ale tak mnie ciekawi czemu chyba nikt tu nie poleca ani nie wspomina o manualnych nikonach/nikkorach? Po prostu na tym forum się tego spodziewałem analogicznie jak na KKM jest sporo rokkorów i minolt MD (co oni z tym podwójnym k...), spuścizny po minolcie:P
Ano nie bardzo jest co polecać.
Manualne szkła nikkora są po prostu drogie, ich jakość optyczna z kolei nie do końca tę drożyznę uzasadnia. W szczególności, poza ekstremalnie drogim Noctem 58/1.4 żadne szkło nie ma fun factora uzasadniającego zakup.
28/2AIS jest ponoć świetne, ale czy wydałbym 1kpln na jego zakup? Albo na kultowego 105/2.5 - niewiele taniej?
Ja trochę dojrzewam do jakiegoś użytecznego na pełnej dziurze 58/1.4 (nie Nocta, rzecz jasna), bo jednak jakiś portret od czasu do czasu by się popełniło. Mam kłopot decyzyjny, więc jak ktoś ma wiedzę pt. "mnie, mnie, wybierz mnie!" niech wystuka co ma na sercu
![]()
Mariusz, gwoli ścisłości Noct-Nikkor to 1.2/58, nie 1.4. Za to nawet wieczniezbanowany go poleca.
Reszta, może poza nielicznymi wyjątkami, z których 2 wymieniłeś, jest po prostu nijaka.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Dzięki za wyjaśnienie. Tego voitka już bym pewnie dawno przygarnął gdybym nie miał e50/1.8 i porsta 55/1.2 z którymi to wchodziłby sobie trochę w kompetencje będąc czymś pomiędzyJak bym miał mieć jedno szkło ok. 50mm to z kolei może ten voitek by właśnie starczył (albo samo e50). Ale z ciekawości bym się nim na pewno chętnie pobawił, nie wykluczone że by sobie nawet został...:P
Tymczasem dobrze że sobie przypomniałem o e50, trzeba go trochę rozruszać bo też umie poszaleć
(ciut nietrafiony...) e50
Konica Autoreflex T naprawiona
a polecam nieodmiennie AR Hexanon 50 f/1.4
Skontaktuj się z nami