kilka zlecen i sie przekonałem ze d600 nie nadaje sie na sale weselne. d700 choc dziadek dalej jest niezastapiony. bierz d800 pomimo wszystko
Szukaj
kilka zlecen i sie przekonałem ze d600 nie nadaje sie na sale weselne. d700 choc dziadek dalej jest niezastapiony. bierz d800 pomimo wszystko
ja napiszę krótko, używam d700 ponad 3 lata miesiąc temu kupiłem d600 i zaraz go sprzedałem, następnie kupiłem drugie d700nigdy już nie przejdę klasę niżej to po pierwsze, po drugie nowe nie znaczy lepsze, brakuje mi tylko filmowania....poczekam na kolejną odsłonę...pozdrawiam tolerancyjnych do bólu użytkowników d600....
Ostatnio edytowane przez fotomich ; 05-09-2013 o 16:01
d600 nie nadaje sie na ciemniejsze sale, AF totalnie nie wyrabia i jest niepewny. Ergonomia jest nienajgorsza, obrazek ładny, ale bez przesady. d600 to amatorska puszka z ambicjami. Powaznie podchodzac do zleceń na poziomie profesjonalnym podstawa w postaci d600 to czyste nieporozumienie.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-09-2013 o 16:09 Powód: pisownia
Śmiem twierdzić po tym komentarzu, to w Twoich rękach to i nawet Canon 1Dx by się nie nadawał do weselnych![]()
To jest absurd, że ludzie robią z reportażu ślubnego, reportaż wojenny
Ślub to manualnymi szkłami da radę przelecieć, taki to reportaż super szybki i nie wiadomo co, nad głową latają bomby, w powietrzu migi, kule z kałacha koło ucha, normalnie repo gdzie trzeba mieć megaszybki sprzęt bo taki biedny D600 nie poradzi sobie, jak młodzi siedzą przez 90procentach nie ruszając się w kościele i łezki powolnie spływają po polikach, jak sobie wkręcają obrączki na palec, patrząc sobie w oczy, wszystko idzie przewidzieć przy tym robiąc zdjęcie i po głowie się drapać można... jak dziadek z babcią się kręcą na sali weselnej w kółeczku - normalnie SZOK - musisz mieć D800 koniecznie, albo Canona 1dx bo ślub to wojna, wciskasz spust migawki trzymasz i jedziesz 10klatek na sekundę - później z 50tyś zdjęć wybierasz 300 najładniejszych![]()
Do autora Sam napisałeś jesteś amatorem i nie potrzebujesz pro sprzętu. Wg. Twoich potrzeb, idealne jest dla Ciebie d600![]()
wiem co tzn kulejacy AF,zwlaszcza gdy robisz zdjecia w ruchu lub obiektom w ruchu.. tanczacy ludzie na sali, slabe swiatlo,niecelny AF i mamy potem 70% zdjec do kosza a tyo nie o to chodzi.. chce miec aparat ktory trafi, nie zastanawia sie i uchwyci moment w tym samym momencie kiedy ja go wypatrze i nacisne spust.. gdy kilka razy strace swietne ujecie bo AF bedzie ostrzyl lub nie trafi wkurze sie i bede zalowal ze nie dolozylem tych 2tys do lepszego body..
przekonajcie mnei ze D600 dobrze i szybko trafia wlasnei w takiej sali tanecznej ze sztucznym oswietlenim.. przyklady,ilosc trafionych zdjec na 100,ilosc odpadow..
chce wierzyc ze D600 to bdb body ,bo cena mi bardzo pasuje i nie chce wyciagac 9200pln ..
tak,ale tez stac mnei doplacic do D800, jesli sie okaze ze D600 radzi sobie bdb ale tylko przy dobrym swietle.. nie chce doplacac, dlatego licze ze ktos mnie przekona jednak ze d600 to bdb body,takie jakie mialo byc i jak na poczatku testy i parametry na to wskazywaly (cene mial wyzsza od nowego D700 ,teraz juz spadla)
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-09-2013 o 18:02
Hehe...no nie znizysz sie do poziomu amatora trzymajac w dloni amatorski aparat, choc ten amatorski aparat da o klase lepszy obrazek.....poczekam na kolejną odsłonę...pozdrawiam tolerancyjnych do bólu użytkowników d600....
Gdybym myslal o D600 jako glownym body na sluby to bym bral D800, bedac amatorem i nie robiac imprez ani slubow (czt. nie zarabiam na fotografii) gdzie jest sens kupowania D800.
Nikon http://greg77.com/
No jak stać Ciebie aby dołożyć do D800 to kup taki, nie będziesz miał potem żadnego ale.
To nie jest aż taka różnica, zwłaszcza w kontekście jakiegoś tam zarobku (bo już zakładając masę zleceń to cenowy argument żaden).
Moim zdaniem D600 bardzo dobrze radzi sobie z AF w słabych warunkach, ja nie mam z tym żadnego problemu.
Jedynie to rozmieszczenie punktów AF nie obejmujące całego kadru. Ale to też pytanie kto jak preferuje/potrafi robić zdjęcia.
Są tacy co przekadrowują i centralny jest wystarczający w większości przypadków.
Są tacy to robią a auto wyborze i tutaj moim zdaniem nie ma większej różnicy w sensie braków w pokryciu kadru.
Są tacy co wybierają ręcznie punkt ostrzenia przy zadanym kadrze i tutaj przydałoby się lepsze pokrycie, ale bez przesady, kwestia przyzwyczajenia.
NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900
Koral ale marudzisz.
Kup se te d6set z uchwytem albo jak masz cierpliwość to poczekaj na nową odsłonę.
Piszesz i piszesz w kółko to samo.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Witam,
podepnę się pod temat. Jestem użytkownikiem Nikona F100. Stwierdziłem w końcu, że czas zamienić film na cyfrę. Fotografuję stałkami 35, 50 i 85 mm. Jakie cyfrowe body Nikona wybrać ?
Jaki typ fotografii? Ile kasy chcesz wydać? Jesli robisz wszystko po trochu to z pełnoklatkowych polecam D600. Jeśli DX to jest tego mnóstwo, zależy od budżetu. Aktualnie najlepiej D7100. Ale jak masz F100 to wizjery w DX mogą ciebie odrzucać.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami