Close

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 359

Domyślnie

Optymistycznie Astor widzisz przyszłość D800 tak szybko chyba nie stanieje, prędziej zgodzę się, że D700 minimalnie zleci z ceny, aczkolwiek z każdym kolejnym dniem ich przebieg rośnie i nie będzie łatwo kupić puszki w dobrym stanie. To co obserwuję na allegro powoduje, że nie wiem czy śmiać się czy płakać Jeśli nie ustrzelę nic sensownego to chyba jako zapas wezmę D7100 i przeczekam ten cieżki okres.
    D700 , D90 , Sigma 17-35 2.8-4.0 , N85 1.8, N50 1.8, N35 1.8 + SB800

Domyślnie

Ale marudzicie o te d600 ... Zamiast robić zdjęcia ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Godot Zobacz posta
    Ale marudzicie o te d600 ... Zamiast robić zdjęcia ...

Chyba tak wszędzie jest... nawet jak nie wchodzi w grę tylko D600
    Róbmy zdjęcia - błagam.
    Jestem Kobieta.
    Pierdołki
    Galeria

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Jak zwykle najwięcej płaczą Ci, co 600 nie posiadają . Płaczcie a ja lecę robić zdjęcia, moją zakurzoną 600tką, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli

Domyślnie

Już się przekonałem do tej d600.
    Jak dla amatora super pucha.
    Z gripem oczywiście.
    Tylko poczekam jeszcze trochę może uda im się parę niedociągnięć wyeliminować. ..
    I tak na razie całą kasę pompuje w nowy dom w UK.
    Ale może na jesień...
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Co to jest 200 tys. klatek. Wymiana migawki, mechanizmu naciągu lustra i do przodu kolejne tyle. A może i bez tego się uda. Mi przy 60ciu tys. padła jakaś elektronika. W nowych puszkach też padają podzespoły.
    Mój D300 ma 360 tys przebiegu. Po 330 tys, była wymieniona migawka, jakaś płytka z elektroniką, gumy, itp. Myślę, że "700" wytrzyma tyle samo. Zanim doszedł do 300 tys. nie wykazywał żadnych śladów zmęczenia. Pewnego dnia nagle zapiszczała migawka i lustro zostało w górnej pozycji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF7705 Zobacz posta
    Tylko poczekam jeszcze trochę może uda im się parę niedociągnięć wyeliminować. ..
    Nikon eliminować niedociągnięcia? Przecież pucha już jest w sprzedaży, po co cokolwiek reperować :P

Domyślnie

To może w kolejnym modelu...
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

witam wszystkich przyznam ze czytajac ten wątek mam niemały mętlik w głowie ..
    Prosze o pomoc osoby które posiadały dłuższy czas zarówno D700 i D600 ( D600 najlepiej z ostatnich partii, po cichu wierze ze sa poprawione jednak)..
    Nie jestem fotografem, a tylko amatorsko sie tym zajmuje w ramach wolnego czasu ktorego wiecznie brak (praca w PGE 7-15 oraz firma [...] , do tego mase hobby ) moja przygoda z nikonem zaczela sie w 2008 roku, od D60 (dobre zdjecia w dzien,wieczorem tylko ze statywu na dluzszych czasach). rok temu zakupiłem używanego D700, stałkę 1.4g 50mm, oraz zooma 24-70 2.8, zdjecia rewelacja, jedynie co mnie troche na poczatku irytowalo to celowanie na miejsca kontrastowe (detekcja kontrastu? ) ale szybko nauczylem sie korzystac z 51punktow AF i przestalo mi to przeszkadzac ( w d60 przywyczajony bylem ze naciskam spust i robi bez zastanawiania ), potem drugi mankament ,to ze gdy np twarz modelki jest w cieniu to AF sie zastanawia i dluzej ostrzy i mozna stracic fajny moment(D60 wylapywalem na tej samej sesji ciekawsze momenty niz kolega D3s,nie wiem czy mam lepsze oko czy ten jego D3S tez sie zastanawia dluzej niz d60). to zastanawianei sie tlumacze sobei tym ze stałka 1.4g 50 nei trafia idealnei w oko i przez to AF dluzej mysli az najade na punkt kontrastowy.. nauczylem sie z tym życ i zdjecia sa mega, jednak zdaje sobei sprawe ze co innego sesja gdzie modelke moge ustawiac ile razy chce i powtarzac zdjecia do bólu a co innego np chrzciny czy wesele gdzie danego momentu jzu nie powtorzymy.. wiec wywnioskowalem ze musze wyslac do Nikona body z ta nowa stałka na kalibracje a przy okazji na przeczyszczenie matrycy, jednak znajomy wystarszyl mnei ze jak u nich nei mam"specjalnego" konta to rzuca sprzet na półke i bede czekał miesiac..a ze nei robie slubow ani chrzcin to daje rade bez wysylania do serwisu.. no i ostatnio mialem okazje do przetestowania uzywanego D800 ,w sumei nowke 11tys przebiegu. wzialem go z moja piekna zonka na testy, ze stałka 1.4 ciut lepiej trafia ale tez nie jest idealnie (wiec to chyba taka stalka mi sie trafila) z zoomem 24-70 oba prawie idealnie jakość zdjec jak dla mnei amatora oprcz oczywiscie rozmiarow to pod wzgledem kolorow,plastyki i jakości identyczna, w zaciemnionym pomieszczeniu AF w identycznym czasie ostrzy, doslownie identycznie robi zdjecia (czasy ustawia te same w trybie przyslony i na odwrot) . zrobilem kilkaset zdjec porownawczych,potem zrzucalem je na kompa ,i o ile z D700 zajelo mi to kilka minut to z D800 z 1,5godz ! pomyslalem masakra, zdjecia zajely mi ponad 30GB, oczywiscie nie ma problemu zebym trzymam zdjecia na kilku HDD,komputer w firmie czy laptop na systemie windows 32bit z 4GB ramu(wykrywa 3,2) juz przy zdjeciach z D700 czasami sie zastanawial (wyłączałem podczas pracy nad zdjeciami wszystko co sie da,gg,skypa,opere i bylo ok) to odrazu pomyslalem ze przy D800 musialbym zmienic system na 64bity i z 16GB ramu albo najlepiej na MACa (nigdy nei uzywalem) . po tym tescie stwierdzilem ze D800 nie bije D700 az tak zeby doplacac do niego 2x tyle ile moge dostac za d700 (powiedzmy 4500 a najtanszy D800 kosztuje 9tys.zl-biore pod uwage tylko nowy ze wzgledu na odliczenie vat i dochodowego 18% ). jedynym powodem dla ktorego zastanawiam sie nad nowym body jest chęć krecenia filmów promocyjnych aut które sprowadzam jak ten http://www.youtube.com/watch?v=O1O4P0UzIF8 czy http://www.youtube.com/watch?v=_-hA8XXPiX0 . po przeczytanie wielu testów stwierdzilem ze D600 jesli kupie za 6100 i odlicze vat i dochodowy bedzie warty tej ceny (ok 4100) wiec biorac pod uwage ze to nowe Body z rewelacyjna matryca (podobno) i filmowaniem HD (ocena "3+" "4- skala szkolna).

wieczorem porozmawialem z fotografem , ktory uzywał dłużej D800, kilka D700 i D600 , pokazal mi swoj D600 (30tys przebieg), rzeczywiscie przy zoomie 70-200 bez gripa nie da sie go wygodnie używać, do tego w samochodzie nie chcial zdjecia zrobic bo za slabe swiatlo, wiec gorzej sobei radzi w slabym oswietleniu od D700 czy D800, ISO ,kurz na matrycy(nie wiem czy nowa seria jest poprawiona) itp itd przeciw D600, wiec przy sprzedazy D700 za np 4500 musialbym drugie tyle dolozyc do D800,a wg mnei nei jest 2x lepszy jesli wogole to lepszy aparat,nei zawsze nowe oznacza lepsze.. uzywalem D800 10dni i uwzam ze jesli przelzoyc ocene na wartosc w PLN to jest warty max 1-2tys.zl wiecej ale nei 4,5tys.zl.. mam sprawdzone body,jak dl amnei az za dobre,zdjecia robi bajeczne,plakatow nie drukuje,zdjecia sie w kilka minut zgrywaja na kompa,nie zamulaja go itp itd wiec mam teraz spory dylemat,czy nie wycofac aukcji , krecenie filmow nei jest zadnym priorytetem, po prostu uwazam ja za przydatna funkcje, ale obejde sie i bez niej..

Dlatego pytanie do osób ktore posiadaja zarówno D700 jak i D600, najlepiej z ostatnich serii (podobno w 1serii wycierajacy sie mechanizm (migawki?) był odpowiedzialny za kropki na matrycy ? i jzu po dotarciu sie problem ustepuje? no i czy nowsze serie sa jzu poprawione i problem nei wystepuje ?)
    wiec:
    1 problem kurzu,ktory mam nadzieje w najnowszych nei wystepuje (?)
    2 drugi problem nie dzialajacy AF przy kiepskim oswietleniu tam gdzie D700 i D800 radza sobei bez problemu ?
    3 BF i FF czyli celność ? na to akurat podczas wczorajszej rozmowy wlasciciel D600 ne narzekal, podkreslał jednak wielokrotnie ze żałuje ze nei dołożyl 2tys do D800 i zebym nei wymienial D700 na D600 bo to zdecydowanie gorsze body,a filmy tez nie sa za dobre.. tyle ze ma d600 od ponad roku wiec z 1szej serii, no ale z 2strony zrobil nim 30tys zdjec i wie co mowi.. po rozmowie z nim zwatpilem w sens wymiany uzywanego sprawdzonego D700 na nowy D600 tylko ze wzgledu na sredniej jakosci filmy..

Prosze o pomoc i przepraszam za długą wypowiedz laika, nastepne postaram sie jzu skracac w miare mozliwosci..
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-09-2013 o 11:19 Powód: tu się nie reklamujemy

Domyślnie

Na jaki zgodny z regulaminem nick zmienić ten Twój obecny?
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów