Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Domyślnie Kilka pytań do posiadaczy d600

Witam.
    Zastanawiałem się nad d700 używanym, później znalazłem używane d800 i w końcu za małą różnicę w cenach widziałem żeby cokolwiek zakupić używanego - w niedziele wyszedłem na zakupy i przypadkiem wróciłem z d600 z FJ za 6199zł i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników tego modelu

Musiałem dokupić szkło, a pieniążków miałem max 7000zł - zatem postawiłem na Dx owego 35 1.4 - czytałem wcześniej o tym że jest mała winietka, robię przeważnie na "jasnych otworach" dlatego winieta mi nie przeszkadza, a szkło w połączeniu z d600 mnie wbiło w ziemię, w dodatku została reszta na Kartę pamięci TANIE KARTY O TAK! Matryca w d600 jest wyśmienita (przeszedłem z Cropa Canona) Nigdy wcześniej nie miałem dłużej Nikona w rękach, ale po 15-20 minutach zabawy, zacząłem już wszystko swobodnie ustawiać. Dla mnie to miód jakie wypluwa ten maluch zdjęcia, w dodatku iso 6400 nie strach wrzucić i się cieszyć obrazkiem - Myślałem mocno o D700 ( które miałem w rękach - świetna ergonomia ) ale teraz nie żałuje - dla tego obrazka!

Dopiero raczkuje w Nikonie, dlatego miałbym Panowie do was kilka pytań.

1) Wcześniej miałem z Canonem rewelacyjną Sigmę 85 1.4 która wbijała w fotel pod względem ostrości, kontrastu "bokeh'u) już od pełnej dziury. Niestety musiałem sprzedać to świetne szkło. Teraz zamierzam zakupić jakąś 85 do Nikona, widziałem dwie, jedna jest AF-S i AF jak te szkła mają się do siebie, ceną różnią się od siebie niewiele, ale czy warto kupić tego tańszego Nikkora 85 1.8 AF czy dorzucić troszkę pieniążków do Nikkora 85 AF-S 1.8 ?
    ( chciałbym Sigme ale kasy brak )

2) Fakt to body jest małe, i czasami palce uciekają ( mniej wygodniej niż w moim dawnym Canonie 50D ) nie ma takiej tragedii znów, ale z tego co słyszałem Grip pomaga - zamierzam kupić zamiennik, jest ich trochę, dlatego prosiłbym o podpowiedź jaki w tej chwili jest najlepszy ?

3) Jaką baterię dodatkową kupić ( poza org. bo to koszt 250zł ) ?

4) i teraz trochę pogmatwane, bo mając teraz 35 fajnie robić szersze kadry, ja lubię portrety, często ciasne - ale nie ma szans na FF robić takich 35tką, ale jest DX i wtedy przelicznik robi się x1.5 i tu pytanie pada, czy po przełączeniu w DX zwiększa się ogniskowa obiektywu x1.5 - czyli z 35 robi mi się trochę powyżej 50mm a z tym zmniejszają się zniekształcenia? Czy to jest zwyczajne cięcie, tnie boki i zarazem zdjęcie się powiększa, nie wpływając na ogniskową szkła?

- jeśli coś pomotałem z ostatnim pytaniem, proszę mnie nie zabijać

dziękuje za wszystkie odpowiedzi !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    4) i teraz trochę pogmatwane, bo mając teraz 35 fajnie robić szersze kadry, ja lubię portrety, często ciasne - ale nie ma szans na FF robić takich 35tką, ale jest DX i wtedy przelicznik robi się x1.5 i tu pytanie pada, czy po przełączeniu w DX zwiększa się ogniskowa obiektywu x1.5 - czyli z 35 robi mi się trochę powyżej 50mm a z tym zmniejszają się zniekształcenia? Czy to jest zwyczajne cięcie, tnie boki i zarazem zdjęcie się powiększa, nie wpływając na ogniskową szkła?
    Ogniskowa obiektywu nigdy się nie zmienia. Zmienia się jednie kąt widzenia obiektywu. Po prostu 35 na DX ma kąt widzenia taki jak 50 mm na pełnej klatce.

35 mm FX

35 mm DX

Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 26-08-2013 o 22:56 Powód: zamiana oznaczeń
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Odpowiem na ostatnie... Robi crop i przycina boki. Ogniskowa się nie zmienia.
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Dziękuje Panowie. Czyli jeśli chodzi o tryb DX, to to samo mogę osiągnąć robiąc w FX a później przycinać na photoshopie ?

Domyślnie

Baterie lepiej oryginalna, ja kupilem kilka tygodni temu za 199zl w cyfrowe.pl...

Domyślnie

oryginalna bateria Nikon d600 184 pln z wysyłką z pewnego sprawdzonego sklepu.
    .........

Domyślnie

3) Jaką baterię dodatkową kupić ( poza org. bo to koszt 250zł ) ?
    Ze swojego doświadczenia, skoro myślisz o zakupie gripa, radzę Ci również rozważyć zakup akumulatorków zamiast drugiej baterii. Trzeba tylko sprawdzić czy gripy do D600 mają możliwość korzystania z 8 akumulatorków, jak w D700/D300. Wtedy za 160 zł kupisz dwa komplety akumulatorków. Odkąd kupiłem sobie akumulatorki, prawie nie korzystam z oryginalnego akumulatora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Baterie lepiej oryginalna, ja kupilem kilka tygodni temu za 199zl w cyfrowe.pl...
    Ja kupiłem w Saturionie za 167zł

Domyślnie

Właśnie sprawdziłem - MB-D14 pomieści tylko 6 baterii, więc już za 120 zł można kupić 2 kpl.

Domyślnie

Dziękuje Panowie. Czyli jeśli chodzi o tryb DX, to to samo mogę osiągnąć robiąc w FX a później przycinać na photoshopie ?
    A jak myślisz ?? Czym się różni matryca 36x24mm od 24x16mm ??
    DX/APS-C do wycinek pełnej klatki i wszystko powinno być jasne. Tak samo jak nazywanie DX'a cropem powinno już mówić samo za ciebie.

Więc jak zrobisz cropa z FX to będziesz miał DX.

Cytat Zamieszczone przez rafalko Zobacz posta
    Właśnie sprawdziłem - MB-D14 pomieści tylko 6 baterii, więc już za 120 zł można kupić 2 kpl.
    Można mieć i taniej jak się poszuka.
    Przy czym 6 AA jest ponad 2x cięższe od EN-EL15, teoretycznie ma tyle samo energii, ale w praktyce przez szeregowe połączenie aku duża część się jej marnuje, a dodatkowo wystarczy, aby tylko jeden był słabszy, całość trafia szlag.

Ja również polecam oryginał EN-EL15, a jak już inne rozwiązanie, to 2x zamiennik, a nie 12 szt. AA.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów