Witam.
Zastanawiałem się nad d700 używanym, później znalazłem używane d800 i w końcu za małą różnicę w cenach widziałem żeby cokolwiek zakupić używanego - w niedziele wyszedłem na zakupy i przypadkiem wróciłem z d600 z FJ za 6199zł i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników tego modelu
Musiałem dokupić szkło, a pieniążków miałem max 7000zł - zatem postawiłem na Dx owego 35 1.4 - czytałem wcześniej o tym że jest mała winietka, robię przeważnie na "jasnych otworach" dlatego winieta mi nie przeszkadza, a szkło w połączeniu z d600 mnie wbiło w ziemię, w dodatku została reszta na Kartę pamięci TANIE KARTY O TAK!Matryca w d600 jest wyśmienita (przeszedłem z Cropa Canona) Nigdy wcześniej nie miałem dłużej Nikona w rękach, ale po 15-20 minutach zabawy, zacząłem już wszystko swobodnie ustawiać. Dla mnie to miód jakie wypluwa ten maluch zdjęcia, w dodatku iso 6400 nie strach wrzucić i się cieszyć obrazkiem - Myślałem mocno o D700 ( które miałem w rękach - świetna ergonomia ) ale teraz nie żałuje - dla tego obrazka!
Dopiero raczkuje w Nikonie, dlatego miałbym Panowie do was kilka pytań.
1) Wcześniej miałem z Canonem rewelacyjną Sigmę 85 1.4 która wbijała w fotel pod względem ostrości, kontrastu "bokeh'u) już od pełnej dziury. Niestety musiałem sprzedać to świetne szkło. Teraz zamierzam zakupić jakąś 85 do Nikona, widziałem dwie, jedna jest AF-S i AF jak te szkła mają się do siebie, ceną różnią się od siebie niewiele, ale czy warto kupić tego tańszego Nikkora 85 1.8 AF czy dorzucić troszkę pieniążków do Nikkora 85 AF-S 1.8 ?
( chciałbym Sigme ale kasy brak )
2) Fakt to body jest małe, i czasami palce uciekają ( mniej wygodniej niż w moim dawnym Canonie 50D ) nie ma takiej tragedii znów, ale z tego co słyszałem Grip pomaga - zamierzam kupić zamiennik, jest ich trochę, dlatego prosiłbym o podpowiedź jaki w tej chwili jest najlepszy ?
3) Jaką baterię dodatkową kupić ( poza org. bo to koszt 250zł ) ?
4) i teraz trochę pogmatwane, bo mając teraz 35 fajnie robić szersze kadry, ja lubię portrety, często ciasne - ale nie ma szans na FF robić takich 35tką, ale jest DX i wtedy przelicznik robi się x1.5 i tu pytanie pada, czy po przełączeniu w DX zwiększa się ogniskowa obiektywu x1.5 - czyli z 35 robi mi się trochę powyżej 50mm a z tym zmniejszają się zniekształcenia? Czy to jest zwyczajne cięcie, tnie boki i zarazem zdjęcie się powiększa, nie wpływając na ogniskową szkła?
- jeśli coś pomotałem z ostatnim pytaniem, proszę mnie nie zabijać
dziękuje za wszystkie odpowiedzi !![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami