Nie testowałem, ale czy Settings → Image saving → Download images after shooting → Leave in camera nie wystarczy?
Szukaj
Nie testowałem, ale czy Settings → Image saving → Download images after shooting → Leave in camera nie wystarczy?
oo widzisz zaraz będę sprawdzał. Pewnie to będzie to dzięki![]()
ff
A czy jest taki kabel USB, ktory ma na drugim koncu wifi, co pozwala nam na bezprzewodową kontrolę?
Ale że niby jak kabel ma mieć WiFi
Tzn moduł WiFi możesz do aparatu podłączyć o ile jest takowy przewidziany do twojego aparatu.
Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 01-05-2013 o 00:10
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
kiedyś bardzo krótko były 'bezprzewodowe przedłużacze usb' - ale coś szybko to umarło, czyt. musiało nie chodzić zbyt dobrze
http://www.alstor.pl/produkty/przetw...zen-usb-silex/ ktoś wrócił do tematu USB via LAN, tylko pewnie do androida jeszcze trochę poczekamy aż ktoś interfejs zrobi![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-12-2013 o 03:08
trochę złomu w dużym plecaczku.
Witam
To mój pierwszy post na tym forum więc: Witam Wszystkich
Cena wifi dla np D5000/D7000 jest dla mnie za wysoka jak na swoje możliwości. Coś z tym chciałem zrobić i wybór padł na aplikację DslrDashboard. W podstawowej "konfiguracji" należy podłączyć tablet(lub telefon) przewodem usb do aparatu i mamy pełne sterowanie puszką oraz tryb LiveView. Jest jednak opcja klient/serwer i możliwość zdalnego zarządzania (odległość ograniczona zasięgiem sygnału wifi).
Co jest potrzebne:
1. MK802 (minikomputer wielkości pendrive na ARM) - cena z przesyłką ze znanego portalu chińskiego ~100 zł
2. Bank energii z portem usb - jw
3. Karta microSD 4gb, kabel puszka - usb, kabel usb-miniusb(do zasilaniamk802)
4. "Odbiornik/sterownik" - tablet/duży smartfon z systemem android (min wersja systemu 4.0), nie musi posiadać hosta usb !
Instalacja: Na kartę pamięci kopiujemy obraz linuksa np miniand, uruchamiamy, instalujemy libusb-dev,git oraz kompilator.
Następnie postępujemy zgodnie ze wskazówkami z tej strony. (ddserwer dodajemy do "autostartu"). Pozostało tylko uruchomić hotspota na tablecie, sieć która się utworzyła ustawiamy na MK802 (ustawiamy dla niej stałe ip! i automatyczne łączenie) .
Z android market pobieramy DslrDashboard i uaktywniamy opcję połącz z serwerem linux/openwrt - podajemy ip który ustawiliśmy na MK802 i możemy zacząć zabawę.
Schemat:
Nikon Dxxx usb <--->usb MK802 miniUSB <--->USB PowerBank <wifi> tablet/telefon z androidem
Zestaw działa kilka h. zależnie od użytego PowerBanku'u, cały "nadajnik" możemy włożyć do np futerału od lampy błyskowej i powiesić na statywie pod aparatem.
Zachęcam do zabawy gdyż koszty nie duże a frajda wielka
W razie pytań służę pomocą.
Pozdrawiam gebir
ps Jest też możliwość zamiast minikomputera na arm'ie użyć routera z openwrt. np tl-mr3020 - są gotowe obrazy z openwrt i ddserwer
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-08-2014 o 00:16
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
...a na to nie wpadłem z ostatnią wersją dslr dashboardprawda, to aktualnie najlepszy sposób
![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-08-2014 o 00:17
trochę złomu w dużym plecaczku.
Właśnie testowałem u siebie DSLRDashboard po WiFi i działa jak trzeba. Wszystko, co mi było potrzebne to:
2 tablety z Androidem (4.x) - można zastąpić telefonem
router WiFi - kupiłem za 69 PLN na allegro
kabelki do połączeń
Żadnego banku energii nie potrzebowałem (router ma wbudowany akumulator, który podobno ma starczyć na 3 h pracy), żadnego obrazu Linuksa też nie. Wszystko działa na Androidzie bez problemu.
Witam, a ja mam adapter WU-1B i nie działa mipomysły?
Skontaktuj się z nami