Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Domyślnie

Nie testowałem, ale czy Settings → Image saving → Download images after shooting → Leave in camera nie wystarczy?

Domyślnie

oo widzisz zaraz będę sprawdzał. Pewnie to będzie to dzięki
    ff

Domyślnie

A czy jest taki kabel USB, ktory ma na drugim koncu wifi, co pozwala nam na bezprzewodową kontrolę?

Domyślnie

Ale że niby jak kabel ma mieć WiFi
    Tzn moduł WiFi możesz do aparatu podłączyć o ile jest takowy przewidziany do twojego aparatu.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 01-05-2013 o 00:10
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A czy jest taki kabel USB, ktory ma na drugim koncu wifi, co pozwala nam na bezprzewodową kontrolę?
    kiedyś bardzo krótko były 'bezprzewodowe przedłużacze usb' - ale coś szybko to umarło, czyt. musiało nie chodzić zbyt dobrze

http://www.alstor.pl/produkty/przetw...zen-usb-silex/ ktoś wrócił do tematu USB via LAN, tylko pewnie do androida jeszcze trochę poczekamy aż ktoś interfejs zrobi
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-12-2013 o 03:08
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie DslrDashboard - zdalne sterowanie

Witam
    To mój pierwszy post na tym forum więc: Witam Wszystkich

Cena wifi dla np D5000/D7000 jest dla mnie za wysoka jak na swoje możliwości. Coś z tym chciałem zrobić i wybór padł na aplikację DslrDashboard. W podstawowej "konfiguracji" należy podłączyć tablet(lub telefon) przewodem usb do aparatu i mamy pełne sterowanie puszką oraz tryb LiveView. Jest jednak opcja klient/serwer i możliwość zdalnego zarządzania (odległość ograniczona zasięgiem sygnału wifi).
    Co jest potrzebne:
    1. MK802 (minikomputer wielkości pendrive na ARM) - cena z przesyłką ze znanego portalu chińskiego ~100 zł
    2. Bank energii z portem usb - jw
    3. Karta microSD 4gb, kabel puszka - usb, kabel usb-miniusb(do zasilaniamk802)
    4. "Odbiornik/sterownik" - tablet/duży smartfon z systemem android (min wersja systemu 4.0), nie musi posiadać hosta usb !

Instalacja: Na kartę pamięci kopiujemy obraz linuksa np miniand, uruchamiamy, instalujemy libusb-dev,git oraz kompilator.
    Następnie postępujemy zgodnie ze wskazówkami z tej strony. (ddserwer dodajemy do "autostartu"). Pozostało tylko uruchomić hotspota na tablecie, sieć która się utworzyła ustawiamy na MK802 (ustawiamy dla niej stałe ip! i automatyczne łączenie) .
    Z android market pobieramy DslrDashboard i uaktywniamy opcję połącz z serwerem linux/openwrt - podajemy ip który ustawiliśmy na MK802 i możemy zacząć zabawę.
    Schemat:
    Nikon Dxxx usb <--->usb MK802 miniUSB <--->USB PowerBank <wifi> tablet/telefon z androidem

Zestaw działa kilka h. zależnie od użytego PowerBanku'u, cały "nadajnik" możemy włożyć do np futerału od lampy błyskowej i powiesić na statywie pod aparatem.
    Zachęcam do zabawy gdyż koszty nie duże a frajda wielka
    W razie pytań służę pomocą.

Pozdrawiam gebir

ps Jest też możliwość zamiast minikomputera na arm'ie użyć routera z openwrt. np tl-mr3020 - są gotowe obrazy z openwrt i ddserwer

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    http://www.alstor.pl/produkty/przetw...zen-usb-silex/ ktoś wrócił do tematu USB via LAN, tylko pewnie do androida jeszcze trochę poczekamy aż ktoś interfejs zrobi
    Nic nie trzeba czekać, DSLRDashboard obsługuje połączenie z aparatem poprzez WiFi.

Wystarczy podpiąć odpowiednie urządzenia do to aparatu i masz pełne sterowanie po WiFi
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-08-2014 o 00:16
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

...a na to nie wpadłem z ostatnią wersją dslr dashboard prawda, to aktualnie najlepszy sposób
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-08-2014 o 00:17
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Właśnie testowałem u siebie DSLRDashboard po WiFi i działa jak trzeba. Wszystko, co mi było potrzebne to:
    2 tablety z Androidem (4.x) - można zastąpić telefonem
    router WiFi - kupiłem za 69 PLN na allegro
    kabelki do połączeń

Żadnego banku energii nie potrzebowałem (router ma wbudowany akumulator, który podobno ma starczyć na 3 h pracy), żadnego obrazu Linuksa też nie. Wszystko działa na Androidzie bez problemu.

Domyślnie

Witam, a ja mam adapter WU-1B i nie działa mi pomysły?

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów