Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Mysz do prac graficznych / obróbki zdjęć

Hej,
    jakich myszy używanie do pracy w oprogramowaniu pokoju Lightroom, Photoshop, Caputer NX, etc? Jakie myszy polecacie, jakie odradzacie i dlaczego? Super by było żeby każdy opisując swoje wrażenia z danym modelem, pisał na jakim systemie operacyjnym i jakim oprogramowaniu graficznym pracuje.

Myślę, że może być to b. przydatny wątek dla osób, które stoją przed dylematem zakupu porządnej myszy, która nieraz jest obok głównym narzędziem na styku człowiek-komputer. Dużo osób poleci zapewne tablet graficzny, ale dobrze wiadomo, że do większości prac sporo użytkowników używa jednak myszy (zwłaszcza do pracy przy RAWach a nie precyzyjnego retuszu).

Osobiście stoję właśnie przed takim dylematem - zakupu porządnej myszy do pracy z LR/PS/CNX po zmianie komputera z PC na MAC. Zależy mi na tym żeby mysz miała dedykowane sterowniki pod MacOSX, była bezprzewodowa (preferowany Bluetooth), maksymalnie wygodna i precyzyjna. Na oku mam obecnie 2 modele: Logitech Performance MX oraz Razer Orochi - czy może ktoś używa którejś z nich?
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

Wacom Intuos 5 S touch z wi-fi. Szkoda czasu na myszy.

Domyślnie

@Czornyj - przeczytaj drugi akapit proszę
    Mam Intuosa 4M, używam do precyzyjnej roboty w PS, ale do LR mysz jest jednak dużo szybsza/wygodniejsza. Najwyżej, że "touch" dużo zmienia w tej kwestii i można ogarniać suwaki w LR ręką... ale nie sądzę
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Wacom Intuos 5 S touch z wi-fi.

to jest wifi czy jakas inna forma komunikacji bezprzewodowej?

Domyślnie

Jeżeli Performance MX, to może też G700? Przede wszystkim, wygodna -pomacaj, pożycz od kolegi na kilka dni.
    Ja na G700 nie narzekam, zarówno do gier jak i do pracy. Trzeba się trochę przyzwyczaić do przycisków i tego, ze mysz musi być na kablu co 2 noc, żeby naładować baterie. Działanie sensora i responsywność bezprzewodowo - dla mnie na duży plus.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

@Kurtz - dzięki, muszę przyjrzeć się i pomacać G700. Przeraża mnie tylko ta krótka praca na baterii i jej futurystyczny kształt. Używasz pod PC/MAC?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcz Zobacz posta
    @Czornyj - przeczytaj drugi akapit proszę
    Mam Intuosa 4M, używam do precyzyjnej roboty w PS, ale do LR mysz jest jednak dużo szybsza/wygodniejsza. Najwyżej, że "touch" dużo zmienia w tej kwestii i można ogarniać suwaki w LR ręką... ale nie sądzę
    Też*mi się*tak wydawało, acz z czasem zmieniłem zdanie - choć M jest deczko za duże do LR i warto ograniczyć jego powierzchnię. Touch nie ma tu większego znaczenia.

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    to jest wifi czy jakas inna forma komunikacji bezprzewodowej?
    chyba BT - jest taki dopinany dinks na USB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Też*mi się*tak wydawało, acz z czasem zmieniłem zdanie - choć M jest deczko za duże do LR i warto ograniczyć jego powierzchnię. Touch nie ma tu większego znaczenia.
    Wygląda na to, że to sprawa mocno indywidualna. Ja nie dałem rady przekonać się do Intuosa w LR. W każdym razie dzięki za cenną podpowiedź.

Muszę jednak przypomnieć, że choćby tablet był najlepszym narzędziem na świecie, to i tak ten wątek jest o myszach

Domyślnie

Używam pod PC, ale z tego co się orientuję pod OSX nie ma większych problemów. Dzięki wbudowanej pamięci i możliwości zapisania kilku profili działania samej myszki można skonfigurować ja na jednym komputerze a używać na kilku.

Przeraża mnie tylko ta krótka praca na baterii i jej futurystyczny kształt.
    Wkładasz akumulatorki i nie masz problemu, o ile nie zapomnisz podpiąć kabla na noc od czasu do czasu. Niemniej jednak, na kablu też da się całkiem wygodnie pracować, o ile mas zna niego miejsce na biurku - jest stosunkowo sztywny.
    A kształt jest dość klasyczny właśnie. Nie jest to R.A.T
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Myszy używam do przeglądania internetu. Tam się nadaje. Do pracy z grafiką i zdjęciami - tylko wacoma intuosa 4m. I nie widzę lepszego rozwiązania. Dla mnie to była kwestia przyzwyczajenia. Nie ukrywam, że kilka pierwszych dni było trudnych Ale schowałem gryzonia i wszystko robiłem na tablecie. Dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy bez mojego 4M

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów