Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Też bym to tak widział
    I ja również.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Wiec rozumiem, ze wszystko jest w porzadku z moim szklem?

Domyślnie

to ja sie do kolejki dopisuje na badziewnego d40 i ten kiczowany obiektyw ...nawet koszty przesylki pokryje :P
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Ok widzę ze zawiązała sie kolejka do aparatu . Ja pisze sie na obiektyw . Rownierz pokrywam koszty przesyłki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    A to przypadkiem nie jest tak, że w momencie kiedy stawiamy sprzęt na statyw, to wyłączamy VR?
    niekoniecznie, masz tam vr normal i active, wlasnie do robienia zdjec na statywie, z samochodu itd.

Domyślnie

z samochodu OK, bo trzęsie. Ale statyw - najwyżej jeśli to monopod. Z trójnożnego - nie. VR wyłaczamy. Przecież statyw sam już usztywnia i nie ma potrzeby stosowania VR, a po drugie może pojawić się rezonans od VR i pogorszenie zamiast poprawy. VR też pogarsza bokeh. Lepiej tego VR nie nadużywać i nie mieć włączonego zawsze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    niekoniecznie, masz tam vr normal i active, wlasnie do robienia zdjec na statywie, z samochodu itd.
    A instrukcję z obiektywem dostał? Czasem warto przeczytać, co tam jest napisane. Można uniknąć wielu błędów wynikających z niewłaściwego użytkowania sprzętu.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A instrukcję z obiektywem dostał? Czasem warto przeczytać, co tam jest napisane. Można uniknąć wielu błędów wynikających z niewłaściwego użytkowania sprzętu.
    no tak, masz racje, przy czym ja rowniez chyba sie nie pomylilem - http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1
    czy vr ma byc wlaczony, czy nie zalezy tez od uzytej podporki

Domyślnie

Niestety musze was zmartwic Panowie, aparat jest moich rodzicow, ja jeno pozyczylem do czasu zakupu D200, tak wiec wyrzucic nie dam rady Z obiektywem tez jakos sie przemecze

Odnosnie VR: Nikon w manualu jasno precyzuje - VR na statywie (solidnym) zawsze na OFF, z reki i na monopodzie, tudziez chybotliwym statywie na ON. Normal do fotek statycznych obiektow, Active do panoramowania. I to tyle w temacie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enzo Zobacz posta
    ...... Odnosnie VR: Nikon w manualu jasno precyzuje - VR na statywie (solidnym) zawsze na OFF, z reki i na monopodzie, tudziez chybotliwym statywie na ON. Normal do fotek statycznych obiektow, Active do panoramowania. I to tyle w temacie...
    Naprawdę? Gdzieś to wyczytałeś, czy sam wymysliłeś? W instrukcji Nikkora AF-S 70-200/2.8 VR jest napisane wyraźnie:

- VR NORMAL dla zdjęć z ręki (w tym panoramowanie) lub z monopodu, albo z "gibanego" statywu,
    - VR ACTIVE tylko dla zdjęć z poruszających się pojazdów (np. z jadącego samochodu, czy pociągu),
    - VR OFF dla zdjęć z solidnego statywu.

Od siebie dodam, że także VR OFF dla zdjęć z bardzo krótlimi czasami, przy których nie grozi poruszenie zdjęcia.
    Jacek

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów