Szukaj
Wiec rozumiem, ze wszystko jest w porzadku z moim szklem?
Ok widzę ze zawiązała sie kolejka do aparatu . Ja pisze sie na obiektyw . Rownierz pokrywam koszty przesyłki![]()
z samochodu OK, bo trzęsie. Ale statyw - najwyżej jeśli to monopod. Z trójnożnego - nie. VR wyłaczamy. Przecież statyw sam już usztywnia i nie ma potrzeby stosowania VR, a po drugie może pojawić się rezonans od VR i pogorszenie zamiast poprawy. VR też pogarsza bokeh. Lepiej tego VR nie nadużywać i nie mieć włączonego zawsze.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
no tak, masz racje, przy czym ja rowniez chyba sie nie pomylilem - http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...i=&p_topview=1
czy vr ma byc wlaczony, czy nie zalezy tez od uzytej podporki
Niestety musze was zmartwic Panowie, aparat jest moich rodzicow, ja jeno pozyczylem do czasu zakupu D200, tak wiec wyrzucic nie dam radyZ obiektywem tez jakos sie przemecze
Odnosnie VR: Nikon w manualu jasno precyzuje - VR na statywie (solidnym) zawsze na OFF, z reki i na monopodzie, tudziez chybotliwym statywie na ON. Normal do fotek statycznych obiektow, Active do panoramowania. I to tyle w temacie...
Naprawdę? Gdzieś to wyczytałeś, czy sam wymysliłeś? W instrukcji Nikkora AF-S 70-200/2.8 VR jest napisane wyraźnie:
- VR NORMAL dla zdjęć z ręki (w tym panoramowanie) lub z monopodu, albo z "gibanego" statywu,
- VR ACTIVE tylko dla zdjęć z poruszających się pojazdów (np. z jadącego samochodu, czy pociągu),
- VR OFF dla zdjęć z solidnego statywu.
Od siebie dodam, że także VR OFF dla zdjęć z bardzo krótlimi czasami, przy których nie grozi poruszenie zdjęcia.
Jacek
Skontaktuj się z nami