Close

Strona 43 z 193 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1929

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jai pur Zobacz posta
    a co do RX100, to można nim nawet zrobić zdjęcie pustego niebieskiego basenu:P
    Wczasy w folderach wyglądały inaczej?

Domyślnie

>>Mekano
    jak na trzy dni to tak, dalej zobaczymy

jest mały, do zabrania wszędzie i zawsze, daje bardzo dobrego jpga, na szerokim końcu jasny, a tak będę go głównie używał, więc się przyda, iso 3200 ok, na dodatek HDRy, panoramy i inne takie,
    poza tym zmianę przysłony ustawiłem na pierścieniu z przodu a kompensację ekspozycji mam na kółku tylnym, jak w lajce

Ty musisz swoją listę życzeń przeanalizować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    To czekamy na wiesci..
    Byłem ostatnio na wykładzie psychologa Pawła Fortuny i mnie oświeciło. Mówił on, że możemy podzielić ludzi na maksymalistów i satysfakcjuszy. Maksymaliści to osoby, które wiecznie wszystko porównują aby to co wybiorą było najlepsze, gdyż boją się porażki, że ten idealny np. aparat okaże się mieć wady. Dla takich osób im większy wybór tym gorzej. Dla kontrastu satysfakcjusz wybierze pierwszy lepszy, który spełnia jego oczekiwania. Po tym wykładzie stwierdziłem, że za bardzo się chyba upodabniam do maksymalisty - podobno w społeczeństwie jest silny trend rosnący w tej kategorii. Porównałem, więc na szybko RX100 i 5R z PZ i poszedłem dokonać zakupu. Pan w ABFoto przekonywał mnie jaki to super jest XZ-2, ale ponieważ mam XZ-1 i wiem co potrafi to stwierdziłem, że sprzedawca zamiast doradzić to co dla mnie najlepsze to chyba doradzał to co mu najgorzej schodzi. Wyszedłem, więc i kupiłem w jełro.

Zalety RX100
    1. jest mały.

Zalety 5R z PZ
    1. lepsza matryca,
    2. gibany ekranik - można zrobić zdjęcie w szkole dziecku znad głowy,
    3. gibany ekranik - można zrobić sobie wspólne zdjęcie z żoną i dzieckiem - patrzyłem i w zasadzie nie ma mnie na pamiątkowych fotografiach, bo wiadomo ktoś je musi robić,
    4. szeroki kąt 16mm vs 18mm robi dla mnie różnicę,
    5. możliwość podpięcia wizjera, o który poproszę Mikołaja,
    6. możliwość podpięcia nieco mocniejszej lapmy, która jest dla mnie istotna w pomieszczeniach po używaniu SB-400,
    7. możliwość zabawy z pleśniakami i fujimagiem, który jest następny na liście,
    8. głębia ostrości przy portretach.

Suma sumarum stwierdziłem, że wielkość nie jest najważniejsza bo i tak aparatu nie będę nosił w kieszeni - nie mam miejsca bo siedzą tam dwa telefony i portfel. A ostatnio kupiłem sobie taką małą torebkę przez ramię, do której wchodzą telefony, portfel, dokumenty i jeszcze jest miejsce na mały aparat. A skoro ostatnio mieścił mi się tam NX300 z 30 to i 5R z PZ też wejdzie.

Na 5R były bony 200zł na akcesoria Sony. Po przemyśleniu tego wszystkiego wziąłem 5R z PZ. Dokupię sobie lampę albo 20/2.8 aby bony wykorzystać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Byłem ostatnio na wykładzie psychologa Pawła Fortuny i mnie oświeciło. Mówił on, że możemy podzielić ludzi na maksymalistów i satysfakcjuszy. Maksymaliści to osoby, które wiecznie wszystko porównują aby to co wybiorą było najlepsze, gdyż boją się porażki, że ten idealny np. aparat okaże się mieć wady. Dla takich osób im większy wybór tym gorzej. Dla kontrastu satysfakcjusz wybierze pierwszy lepszy, który spełnia jego oczekiwania. Po tym wykładzie stwierdziłem, że za bardzo się chyba upodabniam do maksymalisty - podobno w społeczeństwie jest silny trend rosnący w tej kategorii.

ropusz zycze udanych zdjec, a napisales ze miales nx300 i co z nim?
    Czy "maksymalista" czy "satysfakcjusz", etam po co sobie przyczepiac jakas etykietke..
    ja zawsze lubie wszystko porownywac i analizowac i dobrze mi z tym.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

NX300 - miałem tydzień na testach. Z 30mm tworzył niezłą parę. W stosunku do 5R
    1. Chyba cięższy,
    2. Gorszy kitowy obiektyw, 18-55 duży a 20-50 to nie to samo co 16-50, mi zależało na krótkim końcu,
    3. Kiepsko z RAW - mimo ustawionego JPG-RAW czasem robił tylko JPG,
    4. Brak jakiegokolwiek wizjera,
    5. Kiepskie lampy,
    6. Mniej wygodny grip,
    7. Kółko nastaw sterowane palcem wskazującym a nie kciukiem.

To co mi się podobało bardziej niż w 5R to cichszy i przyjemniejszy dla ucha dzwięk migawki.

Domyślnie

A co do porównywania to dobrze nie przesadzić bo kończy się tym, że problem kupić cokolwiek bez przeczytania wszystkich możliwych testów. To po prostu zajmuje czas i po zakupie zamiast się cieszyć z zakupu to zachowujemy się jakby nam kamień z serca spadł bo jeden problem z głowy, słowem zamiast "hurra" robimy "ufff".

Domyślnie

Jak juz tak gdybamy o wyborach, to dodam od siebie, że często to na czym mi zależało i co chcialem mieć w danym modelu, finalnie nie było w ogole używane - np. krecenie filmow w pierwszym kompakcie (ojezzzu ale bede kręcił oja normalnie mini-hollywood! - nakreconych filmow kilka, zmontowanych zero), a to czego się obawiałem w ogole nie miało znaczenia (brak zoomu, brak af etc..)
    Völkchlor

Domyślnie

Mysle, ze osoby ktore chca wybrac jakis najlepszy sprzet dla siebie, porownuja go po to z innymi, zeby nie kupowac po dwa razy, bo to potem strata pieniedzy, dlatego. Ja np. nie lubie zmieniac sprzetow, jak kupie raz to chce zeby mi posluzyl te pare lat..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    A co do porównywania to dobrze nie przesadzić bo kończy się tym, że problem kupić cokolwiek bez przeczytania wszystkich możliwych testów. To po prostu zajmuje czas i po zakupie zamiast się cieszyć z zakupu to zachowujemy się jakby nam kamień z serca spadł bo jeden problem z głowy, słowem zamiast "hurra" robimy "ufff".
    O ile zdążymy przeczytać wszystkie testy zanim wyjdzie nowszy model...

Od czterdziestu lat jestem maksymalistą i zazdroszczę tej drugiej grupie zadowolenia z zakupu.
    Mnie nawet po tonach testów zawsze coś nie pasuje (czy to w sprzęcie foto, czy samochodzie czy czymkolwiek innym).

Acha - przedwczoraj kupiłem RX 100.

Menu mi nie pasuje (wcześniej używałem S100 i starszych kompaktów Canona stąd pewne przyzwyczajenia).

A menopauza to kobieta, KWaS to facet.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

A ja już jechałem wczoraj do sklepu z zamiarem kupna RX100. Wiem o nim chyba wszystko, znam najważniejsze zalety i wady, więc słowa pani w sklepie, że to "perełka" wśród aparatów nie robiły na mnie wrażenia. I jednak nie kupiłem go.

Wciąż zastanawiam się, czy nie lepiej wziąć używanego fuji X100... Przecież fuji da mi lepszy obrazek, mniej szumi na wysokich iso, ma wbudowany filtr ND, ma wizjer, łatwiej sterować manualnymi ustawieniami, ma lepsz auto ISO... Ale RX100 jest przecież mniejszy, można go schować nawet do kieszeni, ma zoom, kręci lepsze filmy, więc wydaje się bardziej uniwersalny...

Chyba też jestem maksymalistą, aczkolwiek, gdy już kupię to potrafię się tym cieszyć i przestaję porównywać. Tylko co tu kupić

Strona 43 z 193 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni