Szukaj
tu jeszcze kilka słów o rx100: http://www.stevehuffphoto.com/tag/rx100/
i zestawienie możliwości matrycy RX100 vs RX100II: http://www.dxomark.com/index.php/Cam.../(brand2)/Sony
Jak widać poprawa jest... jak między D300 i d300s - o ok. 1/3EV![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 09-07-2013 o 12:55
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Ja to bym chętnie wziął nowego RX100 ale wakacje tuż tuż i ceny do tego czasu nie spadnąPozostaje kupić starego RX100 albo jechać ze starym sprzętem a nowego RX100 kupić później.
Aha, są nowe sample na dpreview i niestety do portretów to się średnio ten RX100 nadaje.
Nie chodzi mi o rozmycia, bo rozmycia dadza tylko manualne szkla w nex-ach, lub dslr z odpowiednimi jasnymi stalkami, chodzi mi o sama jakosc obrazka, czy on bedzie ladny, czysty, bez szumow na 100% powiekszeniach, czy zapewni taka jakosc jaka daja lustrzanki, czy bezlusterkowce, no bo to kompakt, wiec i jakosc obrazka moze troche odbiegac od np. bezlusterkowcow, tylko wlasnie pytanie, na ile i czy to bedzie zauwazalne.. no to chyba tyle co mnie ciekawi..
Tzn. ze jak oplaca sie doplacac do II, czy niewiele ta doplata jest warta?
Nie wiem ile sie rozni d300 wzgledem d300s..
Zaczal mnie interesowac ten kompakt bo jest malutki, wiec czytam o nim i chce sie dowiedziec jak najwiecej rzeczy.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mekano - nic nie zrozumiałaś z mojej wypowiedzi - ale jak widze i czytam to jestem przekonany że nie o zdjecia Tobie chodzi ...
Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 10-07-2013 o 00:19
No wiesz, zalezy co chcemy uzyskac, chcemy miec rozmyte tlo to bierzemy stalke np 1.8
ale jesli chcemy zrobic ladny krajobraz, to nie potrzeba nam wtedy swiatla takiego by wyodrebnic dana rzecz z tla, dlatego jest tak wiele szkiel do roznego rodzaju fotografii, a pytalam w tym przypadku wlasnie o kompakt do fotografii krajobrazowej, (miedzy innymi), a jakby zdarzyly sie gorsze warunki, to wiadomo jest swiatlo 1.8, moze nie trzeba bylo by wtedy stosowac wyzszego iso i zdjecia moglyby lepiej wypasc, np. w porownaniu do szumiacego juz na iso 800 d90.
To tylko przyklad.
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 10-07-2013 o 00:26
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mekano - słoneczko - to wszystko co piszesz to podstawowe prawdy które i tak nie budują dobrego zdjecia ... Moze nikt Cię jeszcze nie uświadomił ale dobre zdjęcie to nie ilość mpx czy od jakiej przesłany zaczyna sie obiektyw ...
Mam taki przykład .. Leży u mnie na biurku książka Jacka boneckiego ma około 300 ston i pewne ze 100 fotografii ... Wszystkie wykonane sprzętem Sony od nex3 do a900 czy nawet jeszcze inny ... I wiesz co ? Wszystkie zdjecia sa takie same - dobre technicznie i gdyby nie podpisy nikt by ich nie odroznil .. Tak samo u każdego z nas, robimy takie zdjecia na ile umiemy i mamy talent ale na etapie gdy nie umiemy i brak nam talentu stosujemy rozmycia czy inne bajery ...
Kup sobie te książkę warto to zobaczyć - jeśli masz problem - to wyślę ci ja do .es
WojtehP czy to ta książka? Z góry dzięki za odp.
http://www.ksiazka.co.uk/index.php?s...=9788375964264
NEX- 5R
Skontaktuj się z nami