Close

Strona 33 z 193 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 1929

Domyślnie

Zdjęcia z rx100 (obok innych z d800 i d700 z topową optyką) sprzedałem do kalendarza (krajobrazy) i nikt nie zauważył że to z "kompakta". Wielkość 60x40cm więc już trochę wymagająca.
    Także ja nie mam powodów do narzekania że jakość obrazka ustępuje tym z DSLRów - DR lepszy niż wiele DSLRów którymi ludzie zarabiają na życie, ziarno delikatne - niewidoczne/łatwe do wyeliminowania, detalu od groma.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

W ostatnim DCP jest test kompaktów. Zawsze się zastanawiałem co mi nie pasuje w zdjęciach z Olympusa XZ-1. Obiektyw ma bardzo jasny, więc czego chcieć więcej? Teraz już wiem, że chodzi o rozdzielczość obiektywu, która w RX100 bije na głowę te w innych kompaktach. Także szumy szumami a w obiektywie należy zwracać uwagę nie tylko na jasność.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    W ostatnim DCP jest test kompaktów. Zawsze się zastanawiałem co mi nie pasuje w zdjęciach z Olympusa XZ-1. Obiektyw ma bardzo jasny, więc czego chcieć więcej? Teraz już wiem, że chodzi o rozdzielczość obiektywu, która w RX100 bije na głowę te w innych kompaktach. Także szumy szumami a w obiektywie należy zwracać uwagę nie tylko na jasność.
    Szkło musi "grać" z matrycą, trudno oceniać je w oderwaniu od własności tego na co rzutuje, zwłaszcza że mnóstwo rzeczy robi się teraz w dziedzinie cyfrowej, a nie optycznej.

Jestem pod wrażeniem, jak dobrze to wszystko udało się w RX100. Kompakt bliski lokalnemu maksimum jakości.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Co byśmy doczepili do NEX to mały nigdy nie będzie. Można RX100 rozważać jako aparat wakacyjny ale ja to lubię zrobić portret żonie czy dziecku na plaży. Z tego względu mimo, że ostatnim razem miałem lustrzankę i XZ-1 to czasem zabierałem lustrzankę. Nie wiem czy RX100 do portretów będzie się nadawał?

Domyślnie

Co byśmy doczepili do NEX to mały nigdy nie będzie. Można RX100 rozważać jako aparat wakacyjny ale ja to lubię zrobić portret żonie czy dziecku na plaży. Z tego względu mimo, że ostatnim razem miałem lustrzankę i XZ-1 to czasem zabierałem lustrzankę. Nie wiem czy RX100 do portretów będzie się nadawał?
    No wymieniłeś jedną z przewag nexa czy czegoś podobnego. Tyle, że powinieneś mieć do tego również stosowne, dodatkowe szkło. Bo czy dużo lepszy będzie portret z końca ciemnego kita i APSC czy z RX100? Obawiam się, że niewiele.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Mała matryca i ciemny obiektyw - rozmycia raczej nie uświadczysz.

Jeśli portret jest jednym z wymogów to pomyślałbym nad Nexem + Sony 50mm f/1.8 ew. m4/3 + Olkowy ZUIKO 45mm f/1.8. Oba obiektywy są tanie i b. dobre optycznie.
    Samsung NX dysponuje typowa porterówką 85mm ale to wielki ogór a ma być poręcznie jak pamiętam.

Domyślnie

to powiedzcie tak ogolnie d90+18-105 bedzie gorszy od tego rx100 czy porownywalny? Jako aparat wycieczkowy, pomijajac gabaryty wiadomo, a liczac tylko sama jakosc obrazka?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

NX 1,4/85 to odpowiednik 135 mm w formacie małoobrazkowym, więc to taka trochę długa portretówka. Podobno świetna optycznie, ale też i droga, dość trudno ją kupić, no wielkością trochę nie przystaje do bezlusterkowców.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No wymieniłeś jedną z przewag nexa czy czegoś podobnego. Tyle, że powinieneś mieć do tego również stosowne, dodatkowe szkło. Bo czy dużo lepszy będzie portret z końca ciemnego kita i APSC czy z RX100? Obawiam się, że niewiele.
    Jak portret to raczej z dłuższej ogniskowej, a przy niej przysłona w RX100 i np. NEX 18-55 będzie zbliżona. Wielkość matrycy zrobi swoje.

Domyślnie

Jak portret to raczej z dłuższej ogniskowej, a przy niej przysłona w RX100 i np. NEX 18-55 będzie zbliżona. Wielkość matrycy zrobi swoje.
    Nie przeczę. Tyle, że jeden i drugi obrazek będzie pozbawiony wow-effectu, który dostałbyś jedynie dokręcając do nexa jakiego heliosa czy fuśeńa. Do RX100 się nie da. I w gruncie rzeczy, to koniec wyraźnych różnic, determinujących wybór.

Strona 33 z 193 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni