Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Ostatni link nie wyświetla mi się, ale nie szkodzi. Jest tak jak napisał wcześniej kolega. To że iTTL nie jest powtarzalny, to mniej istotne. Ważne jest to, że parametry ekspozycji są "od czapy" - tak się lampy nie używa, zwłaszcza w serii. Niedoświetlenie jest oczywiście brakiem mocy lampy, ale to nie znaczy że jest to wina lampy. Każda lampa ma swoją moc i wydajność, którą trzeba właściwie wykorzystać. Jak? wystarczy zrobić wszystko na opak - większy otwór przesłony, wyższe ISO, mniejsza moc błysku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Ostatni link nie wyświetla mi się, ale nie szkodzi. Jest tak jak napisał wcześniej kolega. To że iTTL nie jest powtarzalny, to mniej istotne. Ważne jest to, że parametry ekspozycji są "od czapy" - tak się lampy nie używa, zwłaszcza w serii. Niedoświetlenie jest oczywiście brakiem mocy lampy, ale to nie znaczy że jest to wina lampy. Każda lampa ma swoją moc i wydajność, którą trzeba właściwie wykorzystać. Jak? wystarczy zrobić wszystko na opak - większy otwór przesłony, wyższe ISO, mniejsza moc błysku.
    Jak napisałam wcześniej - fotki byle jakie, tylko po to by pobawić się lampą i wypróbować ją. Napisałam też że mam małe doświadczenie z lampą, a tu odrazu ...... Ale spoko nie przeszkadza mi konstruktywna krytyka.
    Nikon D300s, N 16-85, S 120-400, S-10mm, N-50mm, N-35mm, N-50mm, T-90mm, SB-700

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    Jak napisałam wcześniej - fotki byle jakie, tylko po to by pobawić się lampą i wypróbować ją. Napisałam też że mam małe doświadczenie z lampą, a tu odrazu ...... .
    "Szklanką po łapkach"
    Lampa służy do doświetlania, a nie do oświetlania, zawsze należy wykorzystać światło zastane, a lampą jedynie doświetlić, muskając tak, aby nie była ona widoczna na zdjęciu.
    Nie dotyczy to sytuacji, gdy lampa / lampy są jedynym żródłem światła (studio), lub gdy zamysł autora jest zgoła inny.
    Miłej zabawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    "Szklanką po łapkach"
    Lampa służy do doświetlania, a nie do oświetlania, zawsze należy wykorzystać światło zastane, a lampą jedynie doświetlić, muskając tak, aby nie była ona widoczna na zdjęciu.
    Nie dotyczy to sytuacji, gdy lampa / lampy są jedynym żródłem światła (studio), lub gdy zamysł autora jest zgoła inny.
    Miłej zabawy
    Dziękować

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Proszę bardzo. http://foto.jasiu.pl/
    Tego trzeba się poprostu nauczyć, w przeciwnym wypadku wytopisz "szybkę" lub uszkodzisz lampę, a zdjęcia zawsze będą koszmarne.
    Poczytaj o możliwościach jakie daje lampa i o tym w jaki sposób pracuje przy zadanych ustawieniach, trzeba ja zrozumieć aby stała się narzędziem, a nie panaceum na wszechobecne ciemności.

Domyślnie

Ok. Dzisiaj trochę po kombinowałam z ustawieniami palnika i faktycznie fajnie wychodziło z odbiciem od sufitu czy tez z odbiciem od ściany która była za mną. Ale co dalej ? np w kościele - sufit wysoko światło zastane słabe, palnik na wprost ?

Domyślnie

Ok. Dzisiaj trochę po kombinowałam z ustawieniami palnika i faktycznie fajnie wychodziło z odbiciem od sufitu czy tez z odbiciem od ściany która była za mną. Ale co dalej ? np w kościele - sufit wysoko światło zastane słabe, palnik na wprost ?
    Używa się różnych dyfuzorów, reflektorów, itp. Wybór jest duży.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

[...] Ale co dalej ? np w kościele - sufit wysoko światło zastane słabe, palnik na wprost ?
    Jak napisał kolega wyżej, można używać wszelkiego typu modyfikatorów, które są w różnym stopniu spełniaja swoja rolę, ale nie jest to panaceum na wszystkie problemy.
    Można używać bracket'u, co poprawi rozkład światła ewentualnych cieni i odsunie lampę od osi obiektywu.
    Jednak w takich przypadkach liczy się jak napisałem wyżej - jasne szkło i wysokie ISO, lampa jeśli w iTTL to z ujemną korektą, w zależności od typu światła zastanego, odpowiedni filtr korekcyjny na lampę. Reszta to praktyka i doświadczenie, oczywiście poparta teorią i wiedzą na temat tego jak działa lampa w różnych trybach pracy.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów