Close

Strona 16 z 88 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 879

Wątek: Ricoh GR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabboni Zobacz posta
    Fajny test, taki OKD, ale fajny.
    Może mi ktoś z grubsza wyjaśnić o co chodzi z tym pre focusem. Nie zakumałem, a zdaje się GRD IV już to ma. Chodzi o to, że można sobie hiperfokalną ustawić?
    Ja swojego chyba pod koniec lipca będę zamawiał.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Może mi ktoś z grubsza wyjaśnić o co chodzi z tym pre focusem. Nie zakumałem, a zdaje się GRD IV już to ma. Chodzi o to, że można sobie hiperfokalną ustawić?
    Hiperfokalną i nie tylko. Kuba o tym wspominał:

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Dzieki tej opcji mam ustawiony jeden z własnych trybów na hiperfokalną
    TU.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Dzięki Marcin, to, że Kuba wspominał, to pamiętałem, nie pamiętałem natomiast w którym wątku.
    Przy mojej jako takiej ocenie odległości na oko może ta funkcja dać radę o ile oczywiście dostraja się za pomocą AFu. O ile przy matrycy 1/1.7 nie ma aż tak dużego znaczenia ustawianie ostrości, to przy APS-C już ma.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Chyba dorosłem do takiego aparatu, bo w większości sytuacji nawet malutkiej torby nie chce mi się dźwigać. Aparat do tylnej kieszeni dżinsów i git. Ma wszystko co trzeba w zatłoczonym, obcym mieście.

Pomyśleć, że kiedyś targałem nikona 200mm/2.0 i tym podobne "graty".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Tu masz z mojego rewju czwórki troche wiecej

1. Pierwsza opcja to ustawienie ostrosci na sztywno czyli np. na 5m - przy tym ustawieniu AF nie ostrzy, a aparat robi zdjecie od razu. Przy odpowiednio dobranej przesłonie (na lcd jest wykres głebi ostrosci) mamy ostrosc hiperfokalną i nie trzeba się martwić czy coś się nie załapie - idealne do zdjec na ulicy czy imprezie.

2. Druga opcja to PreSnap czyli aparat zaczyna zawsze ostrzyć od wybranej odległosci np. od 2.5m co znacznie zmiejsza czas ostrzenia.

3. Trzecia opcja to normalny AF plus Snap - gdy wcisnie się spust do połowy, aparat ostrzy normalnie - ale jesli się wcisnie spust od razu do konca, to aparat ostrzy na ustawioną w menu odległosc. Pozwala to zrobić szybko zdjecie bez ryzyka nie złapania ostrosci lub tego ze aparat straci chwilę bo bedzie szukał.
    Ostatnio korzystałem ze snapa jak robiłem w nocy psu zdjecie, musiałem zrobić je szybko wiec dałem na snapa na 1,5 metra i nie było problemu.

A co do testu OKD, to wystarczy mi wniosek tego goscia że aparat jest swietny, choć mając GRD4 i tak to wiem
    Völkchlor

Domyślnie

Dziękuję, to powinno wystarczyć.
    Mnie chodzi właśnie o zdjęcia na ulicy. Coś jak w tym teście DigitalRev TV. Wiem, że w Japonii jest nieco łatwiej pod tym względem, ale liczę, że zanim pojadę do Japonii, obsługę tego Ricoha będę miał już opanowaną.

A Kuba, jak z wydajnością akumulatora jest w GRD IV?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Raczej miesci się w standardzie, ani nie zauważyłem zeby starczała na niewieadomo ile, ani też nie kończyla się szybko, ale poleciłbym kupić ze względów oczywistych coś drugiego. Ewentualnie komplet eneloopów AAA, bo mozna tam włożyć też bez zadnego adaptera takowe. Ino ja mam GRD, GR ma troche inne pobory wiec i baterię inną raczej.
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 24-06-2013 o 11:44
    Völkchlor

Domyślnie

Wg specyfikacji GR już nie można zasilać AAA, a szkoda, bo to świetna alternatywa jest.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

AAA to nie alternatywa, tylko ostateczność. Kiedyś się tak ratowałem, udało się zrobić 12 zdjęć na nowych bateriach zanim padły.
    W GRD4, DB65 zwykle wystarcza na 200-220 zdjęć, z tym że trzeba wziąć poprawkę na tutejszą wysoką temperaturę i wilgotność. Jeśli robię zdjęcia tylko w nocy, wtedy i 350-400 się da zrobić.
    GR ma tą samą baterię, mam nadzieję że jego pobór prądu nie będzie zdecydowanie większy niż GRD.

Domyślnie

Z jakiegoś powodu zwykłe baterie w aparatach cyfrowych szybko padają. Zwykle lepiej korzystać z akumulatorów Ni-MH, mimo tego, że mają niższe napięcie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 16 z 88 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów