Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Goniądz

Domyślnie Goniądz

Warto wstawać wcześnie rano/późno w nocy, aby doświadczyć takich wschodów słońca.
    Czy warto jednak dzielić się takim zdjęciem?

Domyślnie

Pewnie, ze warto...zdjecie, coz jest ciekawe, piekne warunki, osobiscie bym staral sie tak naswietlic zeby miec cos w cieniach.

Domyślnie

Przepiękne zdjęcie.

Domyślnie

B. ciekawe zdjęcie... pomimo ciut za ciemnego dołu (ale inaczej się chyba nie da).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Pewnie, ze warto...zdjecie, coz jest ciekawe, piekne warunki, osobiscie bym staral sie tak naswietlic zeby miec cos w cieniach.
    mogłem nieco wyciągnąć z dołu, jednak wtedy góra mniej mi się podoba, a to jednak ona "robi" całość.
    chętnie jednak przeczytam, co począć, by i dół i góra mnie zadowalała? wiem, że czas pomyśleć o filtrach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez słowografia Zobacz posta
    mogłem nieco wyciągnąć z dołu, jednak wtedy góra mniej mi się podoba, a to jednak ona "robi" całość.
    chętnie jednak przeczytam, co począć, by i dół i góra mnie zadowalała? wiem, że czas pomyśleć o filtrach
    Możesz robić dwie lub więcej ekspozycji naświetlając po kolei niebo, glebę i np. mocno ciemne partie. Statyw obowiązkowy. Potem łączysz w np. Photoshopie wybrane części kadrów i fota gotowa. Niestety nie jest to tak proste jak ten opis. Filtry są cacy, ale wszędzie zastosować się ich nie da, chociażby na tym zdjęciu: niebo uzyskasz takie jak masz tutaj, na ziemi pojawią się szczegóły, za to drzewa na tle nieba pozostaną czarne jak smoła. Niektórym to nie przeszkadza, ja do nich nie należę.
    Można również porównać czasy naświetlania dołu i góry i znaleźć gdzieś w okolicach horyzontu "czas kompromisowy". Na niebie pojawią się pewnie lekkie przepały, a zienia będzie dość ciemna, ale ze szczegółami. Wtedy selektywnie przyciemniasz niebo i rozjaśniasz glebę albo wywołujesz fotę na dwa razy i łączysz w programie górę z dołem.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Można cudować, kombinować, ale .... Tak jest bardziej "prawdziwie", analogowo i to też ma swój walor i urok. Ja kupuję jak jest.
    Ehh, przypomniały się slajdowe czasy...
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Delikatny detal w dole kadru by się przydał. Prawdziwie to tak raczej nie było
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

Moim zdaniem, gdyby ciąć tuż pod linią drzew - brak detalu nie przeszkadza w ogóle.
    Teraz widzę odblask słońca i wzrok zaczyna czegoś szukać a widzę czarną plamę.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    [...] Niestety nie jest to tak proste jak ten opis [...]
    W każdym razie będę próbował. Dziękuję

Cytat Zamieszczone przez Bartekkw Zobacz posta
    Delikatny detal w dole kadru by się przydał. Prawdziwie to tak raczej nie było
    Cytat Zamieszczone przez nimnull Zobacz posta
    Moim zdaniem, gdyby ciąć tuż pod linią drzew - brak detalu nie przeszkadza w ogóle.
    Teraz widzę odblask słońca i wzrok zaczyna czegoś szukać a widzę czarną plamę.
    Pozdrawiam Mirek
    zdecydowałem się ciachnąć w taki właśnie sposób, by pozostawić odbicie słońca u dołu kadru i pozostawić tę wijącą się linię wody. Może jednak faktycznie dobrze byłoby wykadrować w ogóle bez dołu.

Dziękuję za opinie i rady

Uprawnienia umieszczania postów