Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

Mam to samo Mój D700 ma przebieg 6 tys. klatek.

Domyślnie

Mój niewiele więcej (w skali przewidywanej trwałości) - 27 tys. W gruncie rzeczy nie przeszkadza mi to jakoś bardzo - ot, w ciągu roku zdarzyło się to może z tuzin razy, lepiej mieć dwie prawie identyczne klatki niż np. żadnej ale zastanawiam się, czy to nie jest jakiś nie wiem? "objaw przedzawałowy" migawki?

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Mam to samo Mój D700 ma przebieg 6 tys. klatek.
    Też mi się to kilka razy przytrafiło. D700 z przebiegiem 10 tys. klatek.

PS.
    Wydaje mi się że było to w sytuacjach gdzie skupiałem się aby podczas wciskania spustu nie poruszyć aparatem. Z tego powodu wciskałem spust bardzo delikatnie i powoli, być może nacisk na spust był zbyt słaby i kontakt został zwarty dwa razy no i stąd dwa zdjęcia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Przycisk AF/zwolnienie migawki to najzwyklejsze trzy blaszki odizolowane od siebie. Zetknięcie się dwóch powoduje ustawienie ostrości, jak się zewrą trzy - odpala migawka. 250 zł za naprawę to chyba jednak trochę przesada. A niewłaściwe działanie może powodować odginająca się coraz mocniej blaszka odpowiadająca za AF. Naprawa nie jest kłopotliwa - ale kawałek aparatu trzeba rozkręcić.

Domyślnie

Poczytałem o tym trochę w anglojęzycznym internecie i uspokoiłem się. Okazuje się, że to dość często spotykana przypadłość i nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ot, taki ficzer.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Zagrożenia oczywiście nie, ale dla niektórych może to być irytujące.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów