Mam to samoMój D700 ma przebieg 6 tys. klatek.
Szukaj
Mam to samoMój D700 ma przebieg 6 tys. klatek.
Mój niewiele więcej (w skali przewidywanej trwałości) - 27 tys. W gruncie rzeczy nie przeszkadza mi to jakoś bardzo - ot, w ciągu roku zdarzyło się to może z tuzin razy, lepiej mieć dwie prawie identyczne klatki niż np. żadnejale zastanawiam się, czy to nie jest jakiś nie wiem? "objaw przedzawałowy" migawki?
Też mi się to kilka razy przytrafiło. D700 z przebiegiem 10 tys. klatek.
PS.
Wydaje mi się że było to w sytuacjach gdzie skupiałem się aby podczas wciskania spustu nie poruszyć aparatem. Z tego powodu wciskałem spust bardzo delikatnie i powoli, być może nacisk na spust był zbyt słaby i kontakt został zwarty dwa razy no i stąd dwa zdjęcia.
Przycisk AF/zwolnienie migawki to najzwyklejsze trzy blaszki odizolowane od siebie. Zetknięcie się dwóch powoduje ustawienie ostrości, jak się zewrą trzy - odpala migawka. 250 zł za naprawę to chyba jednak trochę przesada. A niewłaściwe działanie może powodować odginająca się coraz mocniej blaszka odpowiadająca za AF. Naprawa nie jest kłopotliwa - ale kawałek aparatu trzeba rozkręcić.
Poczytałem o tym trochę w anglojęzycznym internecie i uspokoiłem się. Okazuje się, że to dość często spotykana przypadłość i nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ot, taki ficzer.
Zagrożenia oczywiście nie, ale dla niektórych może to być irytujące.
Skontaktuj się z nami