Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Talking SB 900 problem irytacja

Witam wszystkich i przedstawiam swój problem związany z SB 900. Od jakiegoś czasu występuje problem niedoświetlonych zdjęc lampa wskazuje wówczas -3. Zjawisko nie da się określi jakimiś regułami. Czasami wykonuję powiedzmy 100 zdjęc i wszystko jest ok. Innym razem już przy pierwszym a czasami i kolejnych 5, 6 zdjęciach niedoświetlenie, później wraca wszystko do normy i znów problem. Jednym słowem stres ciągły i oczekiwanie w napięciu kiedy lampa znów zawiedzie. Chyba palnik. Tylko dlaczego skoro jest uszkodzony potrafi czasem działac po kilkadziesiąt razy bez zarzutu. Może ktoś z braci nikoniarskiej potrafi to wytłumaczyc. Trochę szkoda kasy żeby skroili mnie na Postępu. Tym bardziej że w ostatnim miesiącu zapłaciłem prawie 100 PLN za ekspertyzy sprzętu (drukarka i kosiarka) który poszedł na złom wskutek nieopłacalności napraw. Jeżeli stawiacie też na palnik to gdzie go kupic, a gdyby jeszcze ktoś podsunął jakiegoś linka jak to w 900 wymienic to uspokoiłoby to moje skołatane nerwy. Jak mawiał klasyk lat 70 POMOŻECIE ? Dzięki za ewentualną pomoc.
    A swoją drogą kiedyś miałem Metza MZ 32 służył mi ładnych parę lat a teraz córce mojego kumpla. Działał i działa bez zarzutu. A przeszedł...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Typowy objaw mikropęknięć palnika, niedyspozycja będzie się nasilać, aż do całkowitego zgonu.
    Do kupienia http://www.fototech-serwis.pl/pl/roz...on-sb-900.html lub do wyszukania na serwisie aukcyjnym, manual jest pewnie gdzieś na Forum.

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem że mikropęknięcia mogły nastąpi samoistnie bo nie przypominam sobie o zaliczeniu np. gleby. Duża jest różnica w wymianie palnika między 800 a 900? (Manualnie). A może masz namiar na serwisową instrukcję lub tym podobne?

Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mado Zobacz posta
    [...] Rozumiem że mikropęknięcia mogły nastąpi samoistnie bo nie przypominam sobie o zaliczeniu np. gleby. Duża jest różnica w wymianie palnika między 800 a 900? (Manualnie). [...]
    Mikropęknięcia to objaw normalnego zużycia podczas eksploatacji. Koledzy już linkowali serwisówkę, wymiana pewnie podobna jak w SB800, ale są zapewne zmiany konstrukcyjne. Uważaj na kondensator!

Domyślnie

Na forum wstawiałem opis jak rozładować kondensator w tej lampie. Po rozebraniu obudowy palnika, dwie śrubki od spodu + po 2 z prawej i lewej strony lampy pod gumowymi kółkami (po oby stronach, z czego jedna zasłania przycisk blokujący palnik w danej pozycji) Jak zdejmiesz obudowę, to po prawej stronie patrząc od strony wyświetlacza będziesz miał wiązkę przewodów wychodzących z dolnej części lampy, zakończoną wtykiem chyba 6-cio pinowym. Dwa przewody będą grubsze i w silikonowej izolacji (o ile pamiętam to biały i różowy) To przewody od kondensatora i to je trzeba zewrzeć. Można to zrobić za pomocą rezystora kilka kOM połączonego szeregowo z żarówką np 60W 230V. Jak żarówka zgaśnie, to kondensator będzie praktycznie rozładowany. Przed jakąkolwiek zabawą z lampą musisz też wyjąć baterie i ją wyłączyć.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Dzięki serdeczne. Pozdrawiam.

Domyślnie

Dziś wymieniłem palnik w mojej SB 900. Trochę problemów, ale działa. Przynajmniej na tą chwilę. Według moich przemyśleń lepiej chyba podlutowac palnik do przewodów poza lampą i połączyc je z tymi odlutowanymi od starego palnika. Łatwiej umocowac żarnik na swoim miejscu bez ciasnoty i naprężeń (powstających w przypadku wykorzystania istniejących przewodów i nowych koszulek termokurczliwych które są przecież dośc sztywne).

Uprawnienia umieszczania postów