Chcę kupić Nikona D40 czy ktoś może mi powiedzieć kilka słów za czy przeciw.
Szukaj
Chcę kupić Nikona D40 czy ktoś może mi powiedzieć kilka słów za czy przeciw.
use szukajka Luke
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19445
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16577
i pewnie sporo innych![]()
D7000
ZA:
łatwość obsługi
duży wyświetlacz
dobre zdjęcia
w miarę tani a nowy sprzęt
bardzo lekki zestaw - w sam raz na długie wyprawy
ja taki mam
Przeciw:
jeśli masz całą szafę starych obiektywów zgodnych z nikonem to większość nie będzie działać (brak śrubokręta do AF)
tylko 3 pola ostrości - do śledzenia szybkich obiektów chyba za mało
brak braketingu
Brak górnego ekranu z ustawieniami można chyba pominąć dla nie PROFI
jakbyś miał inne pytania lub chciał fotki przykładowe to daj info na priv
stare obiektywy beda dzialaly tylko bez AF. Trzeba bedzie krecic samemu ostroscia.
Tez taki mam i lubie. Porownywalem z D50/D70 i canonem d350 i wszystkie przebija. Tyle ze z tymi obiektywami... Na razie mam 18-55 i 55-200VR oraz lampke SB400 z kabelkiem, i zdalny wyzwalacz migawki. Wszystko dziala jak powinno. 99% zdjec po wyjsciu a aparatu (JPG Large, Fine) trafia do Picassy i jest gotowa. Ten 1% wymaga meczenia w PhotoShopie.
do plusow dodam okolo 1000 zdjec na jednym naladowaniu baterii.
do minusow przeswietlanie w kontrastowych sytuacjach. Trzeba w takich przypadkach korekte ekspozycji dawac. Najczesciej -0.7 ale czasem nawet -2.0
to jest chyba żart>do plusow dodam okolo 1000 zdjec na jednym naladowaniu baterii.>
nie lepiej używać NEFów ?>do minusow przeswietlanie w kontrastowych sytuacjach. Trzeba w takich przypadkach korekte ekspozycji dawac. Najczesciej -0.7 ale czasem nawet -2.0
Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłemjestem kompletnym amatorem.
Z moich obserwacji wynika że raczej około 700 zdjęć robi się najednym ładowaniu bezproblemowo - jeśli nie oglądasz zdjęć na ekraniku tylko strzelasz fotki.
Co do NEF'ów to strzel ich 300 na jednym plenerze i potem spróbuj skatalogować w NEF'ach i JPG
JPG dużo szybciej się wyświetlają na jakiejkolwiek przeglądarce niż NEF'y, a przy jakości FINE dam DUŻE piwo komuś kto rozpozna czy JPG pochodzi z aparatu czy z np. NX'a.
Oczywiście NEF'y należy stosować przy krytycznych ujęciach i trudnych sytuacjach oświetleniowych, ale przy d40 w innych sytuacjach chyba można spokojnie jpegiem się posługiwać.
Takie jest moje zdanie i będę się go trzymał
(no chybaże ktoś wskaze mi drastyczną różnicę w zdjęciach przy dobrej ekspozycji...)
Pozdrawiam
######################D50 | T17-50 | 55-200VR | T90
wlasiukk: tak, dlatego pisałem to w aspekcie zdjęć kntrastowych, można później np. HDRa zrobić.
Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłemjestem kompletnym amatorem.
zart, ze powinno byc wiecej?
W ostatni weekend napstrykalem ponad 750 z czego z 70% za pomoca 55-200VR, z wlaczona stabilizacja, a potem znajommi przegladali na ekraniku pewnie z pol godziny albo dluzej zanim bateria padla. No ale bateria ma trzy tygodnie, wiec zapewne troche sie skurczy z czasem. Pstrykam JPG Large Fine. RAWy sa wolniejsze, wiecej zajmuja miejsca na karcie, wiecej zjadaja bateri i trzeba sie maczyc z wywolywaniem.
Co do JPGow to jak dla mnie maja bardzo dobra jakosc. Wole robic zdjecia niz sleczec przed komputerem.
Pozdro
nie, mniej. Chyba, że masz jakąś super baterie![]()
Skontaktuj się z nami