Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Nikon D40

Cool Nikon D40

Chcę kupić Nikona D40 czy ktoś może mi powiedzieć kilka słów za czy przeciw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karoiadam Zobacz posta
    Chcę kupić Nikona D40 czy ktoś może mi powiedzieć kilka słów za czy przeciw.
    use szukajka Luke

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19445
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16577

i pewnie sporo innych
    D7000

Domyślnie

ZA:
    łatwość obsługi
    duży wyświetlacz
    dobre zdjęcia
    w miarę tani a nowy sprzęt
    bardzo lekki zestaw - w sam raz na długie wyprawy
    ja taki mam

Przeciw:
    jeśli masz całą szafę starych obiektywów zgodnych z nikonem to większość nie będzie działać (brak śrubokręta do AF)
    tylko 3 pola ostrości - do śledzenia szybkich obiektów chyba za mało
    brak braketingu

Brak górnego ekranu z ustawieniami można chyba pominąć dla nie PROFI

jakbyś miał inne pytania lub chciał fotki przykładowe to daj info na priv

Domyślnie

stare obiektywy beda dzialaly tylko bez AF. Trzeba bedzie krecic samemu ostroscia.
    Tez taki mam i lubie. Porownywalem z D50/D70 i canonem d350 i wszystkie przebija. Tyle ze z tymi obiektywami... Na razie mam 18-55 i 55-200VR oraz lampke SB400 z kabelkiem, i zdalny wyzwalacz migawki. Wszystko dziala jak powinno. 99% zdjec po wyjsciu a aparatu (JPG Large, Fine) trafia do Picassy i jest gotowa. Ten 1% wymaga meczenia w PhotoShopie.
    do plusow dodam okolo 1000 zdjec na jednym naladowaniu baterii.
    do minusow przeswietlanie w kontrastowych sytuacjach. Trzeba w takich przypadkach korekte ekspozycji dawac. Najczesciej -0.7 ale czasem nawet -2.0

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

>do plusow dodam okolo 1000 zdjec na jednym naladowaniu baterii.>
    to jest chyba żart

>do minusow przeswietlanie w kontrastowych sytuacjach. Trzeba w takich przypadkach korekte ekspozycji dawac. Najczesciej -0.7 ale czasem nawet -2.0
    nie lepiej używać NEFów ?
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Z moich obserwacji wynika że raczej około 700 zdjęć robi się najednym ładowaniu bezproblemowo - jeśli nie oglądasz zdjęć na ekraniku tylko strzelasz fotki.

Co do NEF'ów to strzel ich 300 na jednym plenerze i potem spróbuj skatalogować w NEF'ach i JPG

JPG dużo szybciej się wyświetlają na jakiejkolwiek przeglądarce niż NEF'y, a przy jakości FINE dam DUŻE piwo komuś kto rozpozna czy JPG pochodzi z aparatu czy z np. NX'a.

Oczywiście NEF'y należy stosować przy krytycznych ujęciach i trudnych sytuacjach oświetleniowych, ale przy d40 w innych sytuacjach chyba można spokojnie jpegiem się posługiwać.

Takie jest moje zdanie i będę się go trzymał
    (no chybaże ktoś wskaze mi drastyczną różnicę w zdjęciach przy dobrej ekspozycji...)

Pozdrawiam
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

wlasiukk: tak, dlatego pisałem to w aspekcie zdjęć kntrastowych, można później np. HDRa zrobić.
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebasw Zobacz posta
    to jest chyba żart
    zart, ze powinno byc wiecej?
    W ostatni weekend napstrykalem ponad 750 z czego z 70% za pomoca 55-200VR, z wlaczona stabilizacja, a potem znajommi przegladali na ekraniku pewnie z pol godziny albo dluzej zanim bateria padla. No ale bateria ma trzy tygodnie, wiec zapewne troche sie skurczy z czasem. Pstrykam JPG Large Fine. RAWy sa wolniejsze, wiecej zajmuja miejsca na karcie, wiecej zjadaja bateri i trzeba sie maczyc z wywolywaniem.
    Co do JPGow to jak dla mnie maja bardzo dobra jakosc. Wole robic zdjecia niz sleczec przed komputerem.
    Pozdro

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

nie, mniej. Chyba, że masz jakąś super baterie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlasiukk Zobacz posta
    Z moich obserwacji wynika że raczej około 700 zdjęć robi się najednym ładowaniu bezproblemowo - jeśli nie oglądasz zdjęć na ekraniku tylko strzelasz fotki.
    Potwierdzam słowa kolegi, robie około 750 w cyklu mieszanym (jpg 80% i RAW 20%).
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów