Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51
    Sławomir Szychowski Awatar Sl@wcio
    Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Question [pytanie] Norwegia

Witam!
    Planuję w lipcu wybrać się do Bergen. Moja trasa będzie wiodła poprzez Danię, Szwecję (most Oresund) i dalej na północ. Znacie jakieś ciekawe miejsca do focenia w rejonie trasy lub campingi? Zanim dotrę do Bergen z pewnością zatrzymam się gdzieś na noc - a jak będą ciekawe miejsca to może i na dłużej.

Domyślnie

Bylem kiedys w norwegii - normalnie fiordy mi z reki jadly.

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tumiwisizm Zobacz posta
    Bylem kiedys w norwegii - normalnie fiordy mi z reki jadly.
    Dobrze że nie łosie

Domyślnie

oooo - to ja będę też podkręcał i śledził temat bo w drugiej połowie lipca chcę robić prawie to samo - tyle, że tam promem, a z powrotem przez Danie

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Też chciałem promem... Świnoujście - Ystad, ale byłbym w Szwecji ok 20.00 i jazda w nocy, więc to nie dla mnie. Poza tym most w Danii do Szwecji chciałbym uwiecznić.

Domyślnie

Jeśli będziesz potrzebował informacji o ciekawych miejscach w Danii, to pytaj. Napisz na PM jaką trasę planujesz, to może coś podrzucę. Jeśli chcesz zobaczyć wszystkie ciekawe miejsca, to na samą Danię 10 dni nie będzie za dużo.

A tak dla zachęty:
    - Kopenhaga - Glypyoteka, Tivoli, muzeum Carlsberga (z piwnym wyszynkiem w ramach biletów - gatunki piwa, o których nawet nie słyszałeś, że są), zamek królewski, syrenka, port Nyhavn, wycieczka łodzią motorową po kanałach Kopenhagi i jeszcze dużo, dużo więcej,
    - Roskilde - katedra z nekropolią duńskich władców, muzeum Wikingów,
    - kredowe klify na wyspie Mon - najwyższe nad Bałtykiem (dobrze ponad 100m wysokości - najlepiej rano),
    - Helsingor - Kronborg zamek Hamleta, muzeum techniki i lotnictwa, zamek Frederiksborg,
    - Korsor - wieża Czarnieckiego (tego z naszego hymnu - tam mieszkał) i rewelacyjny widok z portu na najdłuższy most w Danii (dłuższy niż Oresund),
    - Billund - Legoland,
    - Silkeborg - duńskie pojezierze,
    - Skagen - miejsce, gdzie Bałtyk miesza się z morzem Północnym (warto to zobaczyć, szczególnie podczas sztormu),
    - Hirtshals - oceanarium,
    - Monsted - stara kopalnia, czyli muzeum i kilka kilometrów podziemnych korytarzy,
    - rozległe wrzosowiska na Jutlandii, ale to raczej wczesną jesienią,
    - dzikie wybrzeże morza Północnego.
    - fiord Limfiorden,
    - mosty, mosty i jeszcze raz mosty.

I jeszcze jedno. W Danii można robić zdjęcia praktycznie wszędzie. W muzeach też, tyle że zazwyczaj bez lampy i statywu (za to potrafią pogonić).
    Ostatnio edytowane przez JK ; 30-05-2007 o 22:28
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sl@wcio Zobacz posta
    Też chciałem promem... Świnoujście - Ystad, ale byłbym w Szwecji ok 20.00 i jazda w nocy, więc to nie dla mnie. Poza tym most w Danii do Szwecji chciałbym uwiecznić.
    no proszę - i już zysk z tematu - dotychczas nie zerknąłem na pory kursow - i lepiej jednak wracać - noc na promie - chyba odwrócę plany a mostem do Szwecji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sl@wcio Zobacz posta

jest juz nowe polaczenie swinoujsce - trelleborg (50 km od ystad) niepamietam dokladnie ale cos ok 5-6 rano jest w szwecji ... trzeba pytac w biurach bo na stronie internetowej jeszcze chyba nie ma uaktualnienia
    D200 , Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM , 18-50mm f2.8 EX DC Macro HSM , Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM , SIGMA EX Apo Tele Converter 1,4 , Nikkor 105mm F2.8G IF-ED AF-S VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    ...to na samą Danię 10 dni nie będzie za dużo...
    no właśnie - odwieczny problem z czasem - nie da się od razu wszystkiego - ja jednak się przez Danię będę chciał prześliznąć dosyć szybko - celem jest południowa Norwegia - 2 tygodnie to za mało na wszystko
    Dania jest bliżej - szczegółowiej następnym razem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghost_rider Zobacz posta
    jest juz nowe polaczenie swinoujsce - trelleborg (50 km od ystad) niepamietam dokladnie ale cos ok 5-6 rano jest w szwecji ... trzeba pytac w biurach bo na stronie internetowej jeszcze chyba nie ma uaktualnienia
    a może poradzisz z jakim wyprzedzeniem najlepiej kupić bilet na prom?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów