Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51
    Sławomir Szychowski Awatar Sl@wcio
    Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    No to dziś sobie poszperałem w sprawie tego promu i powiem Ci Sl@wcio, że jest tego trochę - ale mam zgryz z porą. Jednak wolałbym tam płynąć, a wracać nie skrępowany terminem - czyli przez Danię. Tylko te pory rzeczywiście takie durnawe bo faktycznie ląduje się tam wieczorem - aczkolwiek sprawdziłem jeszcze Gdynię - da się nocą, ale drożej bo kabina. Czekam na odpowiedź jak tam z Trelleborgiem.
    No właśnie trzeba wyważyć koszty i zyski. Jak mam zapłacić tyle co paliwo (cena paliwa od mojego city do mostu w Danii to ok 320 pln) i być jeszcze w nocy - to nie dla mnie. Nie chcę jechać w nocy, chcę trochę pokukać. Oczywiście jeszcze wchodzi w rachubę "zmęczenie materiału" (czyt. kierowcy).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sl@wcio Zobacz posta
    No właśnie trzeba wyważyć koszty i zyski. Jak mam zapłacić tyle co paliwo (cena paliwa od mojego city do mostu w Danii to ok 320 pln) i być jeszcze w nocy - to nie dla mnie. Nie chcę jechać w nocy, chcę trochę pokukać. Oczywiście jeszcze wchodzi w rachubę "zmęczenie materiału" (czyt. kierowcy).
    Ano właśnie - ja już będę po jeździe z Katowic - i dlatego nawet zerknąłem na Gdynię - ale ta noc na promie to około tysiąc zł - samochód, córka i ja Ale rozpatruję i to.
    Mam bonus bo my bardzo wygodnie śpimy w samochodzie - więc zastanawiam się nad dojechaniem gdzieś w okolice Szczecina i spanie - a następnego dnia może Sassnitz i dalej Trelleborg. Jakoś teraz zdecyduję i kupię i z głowy - o tym już nie będę myślał.

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Mógłbyś dojechać do mnie (okolice Szczecina) i tu spędzić noc, no ale ja jade ok 2-4 lipiec (mam urlop 2-27 lipiec).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sl@wcio Zobacz posta
    Mógłbyś dojechać do mnie (okolice Szczecina) i tu spędzić noc, no ale ja jade ok 2-4 lipiec (mam urlop 2-27 lipiec).
    No dzięki za propozycję, ale nie da rady - ja niestety mam tylko czas od 13 do 29 lipca - więc chcę się prześliznąć przez wodę jakoś 14.

Domyślnie

A nie lepiej więcej jechać niż płynąć? Ja tam wole jechać i po drodze oglądać różne ciekawostki, niż się bez sensu kołysać na falach (czasem sztormowych, a to nie zawsze jest przyjemne). Promy z Puttgarten do Rodbyhavn pływają co 30 minut. Do Puttgarten dojeżdza się autostradą, a po duńskiej stronie też wyjeżdżacie prosto na autostradę do Kopenhagi i Helsingor. Promy z Helsingor do Helsingborg pływaja co 20 minut i też niczego nie trzeba rezerwować. Co najwyżej czeka się te 20-30 minut i po sprawie. Te przeprawy promowe są krótkie, czyli tanie i szybkie. Przejazd mostem Oresund kosztuje więcej niż te promy, a czasowo też wychodzi dużo gorzej, bo trzeba się tłuc przez Szwecję, a tam się jeździ wolno i ścigantów skutecznie wyłapują. Można też pojechać do Fredrikshavn na Jutlandii (oczywiście autostradą) i przeprawić się promem do Geteborga. Pamiętajcie, że tam promy pływają zawsze i wszędzie - są jak u nas pociągi, czy autobusy. A po drodze zawsze można coś ciekawego zobaczyć.
    Jacek

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Te promy Puttgarten i Helsingborg - rewelacja, zaoszczędzone kupę drogi przez Danię. Ile cirka kosztują, można płacić kartą czy lepiej mieć drobniaki? Most w Oresund coś kolo 280 koron

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A nie lepiej więcej jechać niż płynąć? Ja tam wole jechać i po drodze oglądać różne ciekawostki...
    Jest dokładnie tak jak piszesz. Tyle, że w ogóle nie myślałem o takich promach, o których wspomniałeś. A to wygląda bardzo dobrze i coś czuję nadchodzącą zmianę planów Dziękuję

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Znalazłem taką stronkę (trasy promowe do Norwegii)
    http://www.ecotravel.pl/b_promow.htm
    http://www.promy.pl/?ac=LinesList
    Ostatnio edytowane przez Sl@wcio ; 01-06-2007 o 19:40

Domyślnie

Slawcio, też zamierzam wybrać się na pocz. lipca do Norwegii
    Nie mam jeszcze dokładnej koncepcji, więc uważnie śledzę wątek - a w tym tygodniu rozpczynam dokładne planowanie...

Zajrzyj tu http://www.tourist.no/ - można zamówić darmowe broszury, rónież z mapą Norwegii (w języku szekspira).

Oszczędny w słowach Awatar Grz@choo
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Mariush ty tez sie na lipiec uparles No dobra niech bedzie razem fajniej bedzie
    D200|Nikkor 35-70 2.8|Nikkor 50 1.8D|Nikkor 70-300 VR|Sigma 10-20 HSM|Nikkor 85 1.8D|SB-800|

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów