Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ptasiek

Domyślnie ptasiek

Witam

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez _13_jacek ; 01-06-2013 o 21:58

Domyślnie

A co to? Prawie sto wyświetleń i żadnego słowa. Aż taki gniot
    Chyba maleństwo z gniazda wypadło. Ano. Smutne, że nie mogłem mu pomóc. Nigdzie nie widziałem gniazda. Poza tym nawet jak bym go włożył do gniazda, to zapewne byłby odrzucony przez mój zapach, który bym zostawił
    Ale przynajmniej będzie dumnie żył na foto.

Domyślnie

Mogłeś - wystarczyło by go podnieść na drzewo bez zabierania do domu z powodu wyimaginowanego porzucenia przez rodziców.

Dobry Boże - od kiedy ptaki mają tak sprawny węch?!?! Litości!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMB Zobacz posta
    Mogłeś - wystarczyło by go podnieść na drzewo
    Nie bardzo, wysokie brzozy były. Do gałęzi kilka metrów w górę, i tak by spadł, bo jak był na ziemi to podskakiwał popiskując.
    bez zabierania do domu
    Nie zabierałem go do domu

Domyślnie

Fakt, źle to zabrzmiało. Przepraszam

Wystarczyło go posadzić na czymś wysokim, gdzie może się skryć przed lotnymi drapieżnikami i słońcem, a z ziemi zabrac aby chronic przed kotami/psami/kunami/szczurami itp itd. Ale to tak na przyszłość

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Świetna ptaszyna

Nie znam się zabardzo na tym, ale słyszałam, że nawet nie można zbyt blisko podchodzić do ptasich gniazd.
    Więc nie wiadomo czy z tym zapachem to nie jest jakaś prawda.
    Przydałoby się jakiegoś ornitologa zapytać

Domyślnie

Dobry Boże - od kiedy ptaki mają tak sprawny węch?!?! Litości!
    Co prawda sępy (szczególnie Nowego Świata) wyszukują padlinę głównie za pomocą węchu. Ale żeby oddać sprawiedliwość: to chyba nie jest młody kondor .
    D90

Domyślnie

Chciałem wrzucić do oceny dziś zrobione zdjęcie lecz wygląda na to że muszę "dorosnąć" bo moje gnioty nadają się jedynie do kosza jak patrze na takie zdjęcia Mi się bardzo podoba
    D300/0 + N18-55 + N55-200 + N35/1.8G + N50/1.8G + Tokina 135/2.8 + SB-700 + SB-26 i kilka innych manualnych szkiełek.
    Porst reflex C-TL + Porst 55/2.8 + Pentacon 200/4

Domyślnie

Dzięki za komentarze
    Fakt, źle to zabrzmiało. Przepraszam
    Oj tam
    Wystarczyło go posadzić na czymś wysokim, gdzie może się skryć przed lotnymi drapieżnikami i słońcem, a z ziemi zabrac aby chronic przed kotami/psami/kunami/szczurami itp itd. Ale to tak na przyszłość
    Zapamiętam, aczkolwiek znalazłem info, że ptasi rodzice czasem celowo wyprowadzają młode z gniazda (zanim ów nauczy się latać) pilnują ich i dokarmiają poza gniazdem. Po prostu, jak znajdziemy pisklę z wykształconymi piórami(nie puch) to oddalić się na jakąś odległość i zaobserwować czy dolatują do młodego, w obecności człowieka ponoć nie podlecą.
    Cytat Zamieszczone przez H1TM4N1500 Zobacz posta
    Chciałem wrzucić do oceny dziś zrobione zdjęcie lecz wygląda na to że muszę "dorosnąć" bo moje gnioty nadają się jedynie do kosza...
    Dlaczego? Dawaj, pokazuj zdjęcia. W jaki sposób dowiesz się co jest nie tak ze zdjęciem. Po to jest forum, aby pokazać zdjęcia i dostać wskazówki na przyszłość, co zrobić, aby robić ciekawe zdjęcia. Po za tym, czasem może być tak, że to co Tobie wydaję się, że do kosza, może być całkiem fajnym zdjęciem.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _13_jacek Zobacz posta
    Dzięki za komentarze
    Oj tamZapamiętam, aczkolwiek znalazłem info, że ptasi rodzice czasem celowo wyprowadzają młode z gniazda (zanim ów nauczy się latać) pilnują ich i dokarmiają poza gniazdem. Po prostu, jak znajdziemy pisklę z wykształconymi piórami(nie puch) to oddalić się na jakąś odległość i zaobserwować czy dolatują do młodego,
    A morze czerwone wypełnione jest winem....pitolenie. Należy podnieść - ok, poza gniazdem, ale zdecydowanie lepiej aby to bylo na gałęzi niz na trawniku.

Cytat Zamieszczone przez dreams5 Zobacz posta

Nie znam się zabardzo na tym, ale słyszałam, że nawet nie można zbyt blisko podchodzić do ptasich gniazd.
    Więc nie wiadomo czy z tym zapachem to nie jest jakaś prawda.
    Przydałoby się jakiegoś ornitologa zapytać

Ja ornitologiem nie jestem, ale wiem ze moja wiedzia jest na takim poziomie, że mogę się w tym temacie wypowiedzieć, ze NIC się nie stanie jeśli dotkniemy pisklaka w celu jego podsadzenia.
    A podchodzić zbyt blisko nie mozna - nie dziwota - po co ploszyc, niepokoic czy zdradzac lokalizacje gniazda dla kruka/lisa/kuny ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów