Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: ptasiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMB Zobacz posta
    A morze czerwone wypełnione jest winem....pitolenie. Należy podnieść - ok, poza gniazdem, ale zdecydowanie lepiej aby to bylo na gałęzi niz na trawniku.

Ja ornitologiem nie jestem, ale wiem ze moja wiedzia jest na takim poziomie, że mogę się w tym temacie wypowiedzieć, ze NIC się nie stanie jeśli dotkniemy pisklaka w celu jego podsadzenia.
    A podchodzić zbyt blisko nie mozna - nie dziwota - po co ploszyc, niepokoic czy zdradzac lokalizacje gniazda dla kruka/lisa/kuny ?
    Jak zwykle pitolisz TMB Jest szereg gatunków pozornych zagniazdowników Ptaki mają węch - słaby ale mają Wystarczy wylać olej anyżowy aby się o tym przekonać Co do Twojej wiedzy - niestety jest na miernym poziomie, odwrotnie proporcjonalnie do wiary w Siebie Patrz set o szpakach który zamieściłem
    D3300S, parę N i jestem amatorem
    http://razza.fmix.pl

Domyślnie

Ok mają, ale na tyle słaby, że można go pominąć. A na pewno zapach człowieka ich nie spłoszy.

I nie zgrywaj cwaniaka i pseudo mądrego, bo to się robi nudne.

Pozdro
    ps. co watek o szpakach? Człowieku, pomyśl nad swoimi parametrami aby focic dzwonce przy full sloncu przy iso 1600 w lato z czasem naswietlania ok 1/1000? Dziwny jestes, toteż zamykam dyskusje z Tobą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez razza Zobacz posta
    Jak zwykle pitolisz TMB Jest szereg gatunków pozornych zagniazdowników Ptaki mają węch - słaby ale mają Wystarczy wylać olej anyżowy aby się o tym przekonać Co do Twojej wiedzy - niestety jest na miernym poziomie, odwrotnie proporcjonalnie do wiary w Siebie Patrz set o szpakach który zamieściłem
    Jako członek RSPB ( od niedawna ) otrzymałem kilka broszur z radami fachowców jak postępować z ptakami w różnych sytuacjach, i tak tu m.in. jest napisane nt. piskląt:
    " Jeśli znajdziesz młode pisklę siedzące na ziemi bez widocznych rodziców jest możliwe że rodzice polecieli po pokarm lub obserwują z niedalekiej okolicy. Większość ptaków ogrodowych spędza dzień lub dwa na ziemi zanim nauczą się latać. To jest całkowicie normalne zachowanie. Najlepszym rozwiązaniem jest zostawić pisklę tam gdzie jest, jedynie gdy pisklę znajduje się na ruchliwej drodze wtedy można je przenieść w bezpieczniejsze miejsce, jednak nie zbyt daleko aby rodzice mogli je usłyszeć i zobaczyć. Przenoszenie młodych ptaków nie powoduje odrzucenia przez rodziców. Ptaki z UK mają słabo rozwinięty zmysł węchu w porównaniu do ssaków. " Koniec cytatu
    Przypomnę tylko że ponad 95% gatunków ptaków w UK to te same co w Polsce.

Domyślnie

Czyli poniekąd to dobrze, że go nie ruszałem z miejsca. Miejsce to nie było przy żadnej drodze, a dookoła były wysokie brzozy.
    Jedynie to, na przyszłość troszkę się oddalić i zaobserwować czy do młodego podlatują ptaki ale o tym to już pisałem.
    Temat do zamknięcia co by nie tworzyć nie potrzebnej dyskusji, chyba, że o zdjęciu lub ewentualne wskazówki
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez _13_jacek ; 05-06-2013 o 21:33

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów