Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: Co po D300s?

Domyślnie

Bujam się z identycznym dosłownie problemem, i wybór (nie)stety padł na D800, niby dobra pucha, ale jakoś nie będzie pokrywać moich potrzeb w 100%.
    Oczywiście można mowic ze dyski co raz tansze ale to nadal pieniądze, a z kolejnych stówek robią się tysiące itd...
    Zaraz ktoś mi napisze że nikt nie obiecywał, że będzie tanio, ale chyba nie do konca o to w fotografii chodzi.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Bujam się z identycznym dosłownie problemem, i wybór (nie)stety padł na D800, niby dobra pucha, ale jakoś nie będzie pokrywać moich potrzeb w 100%.
    Oczywiście można mowic ze dyski co raz tansze ale to nadal pieniądze, a z kolejnych stówek robią się tysiące itd...
    Zaraz ktoś mi napisze że nikt nie obiecywał, że będzie tanio, ale chyba nie do konca o to w fotografii chodzi.
    Musisz trzymać wszystkie rawy w 36MP?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

To może podobny problem(D600 vs D800) od trochę innej strony:
    Czy lepszy AF w D800 jest warty dopłacania 3000zł w stosunku do D600?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Musisz trzymać wszystkie rawy w 36MP?
    Wieksze RAWy to nie tylko wymóg większej przestrzeni dyskowej, to też potrzeba sporo większej mocy obliczeniowej do obróbki, a do obróbki akurat warto mieć te 36MPX, zważywszy, że zdarza mi się robić powiększenia do 100x70.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Wieksze RAWy to nie tylko wymóg większej przestrzeni dyskowej, to też potrzeba sporo większej mocy obliczeniowej do obróbki, a do obróbki akurat warto mieć te 36MPX, zważywszy, że zdarza mi się robić powiększenia do 100x70.
    Wychodzi na to, że chcesz i nie chcesz 36MP problemem staje się tu nie wielkość pliku, a słaby komputer.
    Do pierwszej obróbki możesz przecież wykorzystać pełną rozdzielczość, w archiwum wystarczy 24 czy nawet 12MP, chyba że często wracasz do obrabiania starych plików.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

A to teraz takie pytania:
    - ile fizycznie powierzchni dyskowej zajmuje jedno zdjęcie? Obstawiam okolice 60-70MB. [edit] znalazłem - ok. 50MB
    - da się zmniejszyć RAW czy po prostu rozmawiamy tu o robieniu zdjęć w mniejszej rozdzielczości tj. DX?
    - ktoś kto ma D800: jakiego sprzętu do obróbki używasz?
    Czy komputer z: Intel i7 2-2.9GHz, NVIDIA GeForce GT 525M, 8GB RAM, 256GB SSD, Windows 8 64bit da sobie z tym radę?

Przywykłem do wrzucania po ok. 50 zdjęć do ACR i korygowaniu jednego po drugim. Później dokładniejsza obróbka na zasadzie otwierania poszczególnych zdjęć, choć zdarzało się otwieranie jednocześnie ponad 20 w PS.

Raczej nie wracam do starych materiałów. Trzymam pliki RAW jedynie ważniejszych wydarzeń, resztę po obróbce trzymam w JPEG.

Pobrałem z sieci ok. 20 plików NEF z D800 i wrzuciłem je razem do ACR. Samo wczytywanie trwa odrobinę dłużej, ale całkiem naturalnie (nie muszę iść w tym czasie robić sobie kawy). Słuchałem muzyki, a w międzyczasie poprawiałem zdjęcia (suwak balansu bieli, ekspozycja, ustawienia predefiniowane i tak w kółko), nic nie przycina, zmiany widoczne są w na obrazie z milisekundowym opóźnieniem. Wygląda na to, że wszystko będzie działać bardzo płynnie. Przy okazji zobaczyłem sobie szumy przy ISO 6400 i 12800. Wygląda to wszystko całkiem nieźle. Przy kolejnych zleceniach ustawię sobie tryb CL na 4kl/s i sprawdzę czy da się z tym żyć Myślę, że nie jest tak źle.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-06-2013 o 19:05

Domyślnie

I właśnie o to chodzi Nikon-owi :/ Każdy kto chce zmienić D300 staje przed dylematem. I w większości pada na D800.
    Osobiście najpierw bede pracował w trybie DX (15Mpx) to i tak wiecej niż 12Mpix z D300.
    Po zakupie mocniejszego komputera i wymiana szkieł wskoczę na pełną klatkę.
    Wg mnie jedyne wyjście to D800 i jakie przyszłościowe, bo pozwala na "łagodne" przejście z Dx na FX.
    Pewnie dlatego nie ma D400 i nie bedzie, bo D800 to taki D400 w trybie DX
    N

Domyślnie

OK. Jak już kolega wcześniej wspomniał - to nie jest takie typowe body do reporterki. Czemu muszę wybierać pomiędzy body za 9 tys. a takim za 20 tys.? Nie można było zrobić coś pomiędzy? Dam 9 tys. a i tak nie jest do korpus w pełni dopasowany do tego co robię.

D300s jest naprawdę świetnym body w swojej klasie. Gdy wychodziło było idealnym kompromisem. Obecny klient IMO ma naprawdę słaby wybór.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Czasem warto zobaczyć co oferuje konkurencja, w tym przypadku za dużo większe pieniądze.
    Dużo większe pieniądze, bo i półka inna. Bez sensu porównanie D600 do 5D MkIII.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Traviz Zobacz posta
    OK. Jak już kolega wcześniej wspomniał - to nie jest takie typowe body do reporterki. Czemu muszę wybierać pomiędzy body za 9 tys. a takim za 20 tys.? Nie można było zrobić coś pomiędzy? Dam 9 tys. a i tak nie jest do korpus w pełni dopasowany do tego co robię.

D300s jest naprawdę świetnym body w swojej klasie. Gdy wychodziło było idealnym kompromisem. Obecny klient IMO ma naprawdę słaby wybór.
    Kup D600. Szybsze od D800, 24 Mpx to i tak za dużo. Zaoszczędzona kasa przyda się na optykę (dobry szeroki kąt jest problemem - czeka ciebie spory wydatek).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów