Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Co po D300s?

Domyślnie Co po D300s?

Moi drodzy,
    Od pewnego czasu borykam się z taką zagadką: Co kupić po D300s?
    Dodam, że zajmuję się fotografią głównie reporterską i okolicznościową.
    Polityka Nikona zaskoczyła mnie strasznie, ponieważ moim celem było kupno D3s, który obecnie nie jest już do nabycia w stanie sklepowym, a używane sztuki można policzyć na palcach jednej ręki (dobrego nikt się nie pozbywa ).

Zależało mi na dwóch slotach na karty pamięci, szybkości, a przede wszystkim na matrycy i jej zdolności do fotografowania w trudnych warunkach np. kościół.

Zastanawiałem się ostatecznie nad D700, choć liczyłem na to, że zmiana będzie trochę bardziej odczuwalna - w tym przypadku musiałbym zrezygnować z kilku rzeczy dla niewiele lepszej matrycy - pomijając już to, problem z kupieniem nowej sztuki jest niemal analogiczny jak w przypadku D3s. W D800 zniechęca mnie matryca 36mpx - przy reportażu zapewne skutecznie wypełni wolne przestrzenie dyskowe i spowolni masową obróbkę. D4 jest natomiast zdecydowanie poza moim zasięgiem... Czasem zaczynam żałować, że kupiłem Nikona. Gdybym miał sprzęt Canona, prawdopodobnie kupiłbym 5D mkIII i załatwiłoby to sprawę...

Ktoś walczy z podobnym problemem?

Domyślnie

Nuuda, ile można.

D800 możesz sobie cropa zostawić i masz mniejsze pliki,
    kupić dodatkowy hdd 300-400PLN to nie problem (przy zakupie nowego FF)
    jakie masz szkła?
    poczytaj co już wszystko zostało wcześniej opisane.
    Kup D600.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

W którym wątku była o tym dyskusja? W tym dziale widzę 39 tematów, z czego żaden nie pasuje do mojego pytania...

Ze szkieł najczęściej korzystam z 50 1.4 i 85 1.4, dodatkowo 10-20 3.5 oraz 28-75 2.8.
    Ostatnio edytowane przez Traviz ; 30-05-2013 o 10:22

Domyślnie

Traviz, napisz jakie masz szkła i ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakupy.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Traviz, napisz jakie masz szkła i ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakupy.
    Szkła w poprzednim poście. Na body planowałem przeznaczyć ok. 13'000.
    Większość szkieł, które mam będzie pasować. Wyjątkiem jest Sigma 10-20 f3.5, którą planuję sprzedać i zamienić na coś pod FX lub zostawić pod body zapasowe, którym zostanie D300s.

Domyślnie

Ja kupiłem D3s, "ustrzelenie" jakiegoś z niskim przebiegiem wcale nie jest takie trudne. Chwila cierpliwości...
    Wymieniłeś dokładnie te cechy, które były ważne i dla mnie, z ta różnicą, że wg mnie podwójny slot kart jest podstawą w reporterskiej puszcze, i nikt mi nie będzie wmawiał, że awarie kart są rzadkie...
    A D800 jest demonizowane za te pliki, tak jak napisał @remos, dyski są tanie...
    Więc przyjdzie i kolej na niego...
    D3303s/18-55/35/50/105/28/16/85/YN460 II/RF602/SB-700/055XPROB+804RC2

Domyślnie

Skoro rozważasz 5Dmk3 to lepiej kup D800. Jest tańszy, więc możesz dodatkowo zmodernizować komputer, aby obróbka zdjęć była szybsza. Rawy możesz też pozmniejszać (szkoda, że nie bezpośrednio w puszce), archiwizować na zewnętrznych dyskach twardych czy choćby na płytach dvd czy bluray.
    Jeśli nie zajmujesz się filmowaniem - tutaj 5Dmk3 IMO jest lepszy, D800 da Ci za to o wiele lepszą jakość obrazka, DR i głębię kolorów. Do tego masz niesamowitą możliwość kadrowania zdjęcia w postprodukcji.

Zastanów się jeszcze nad D600, ma podobną ilość MP, zalety względem 5Dmk3 bądą takie same jak w przypadku D800, czyli lepsza jakość obrazka, DR i głębia kolorów. Wbrew pozorom D600 ma rewelacyjną matrycę, dużym minusem jest to, że nie jest wpisany na polską listę NPS (a jest np w DE i USA) oraz problem "kurzenia" przez pierwsze kilka tysięcy zdjęć.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pprofanum Zobacz posta
    ..i nikt mi nie będzie wmawiał, że awarie kart są rzadkie....
    Są rzadsze niż awarie body.
    D800 nie jest do reporterki. No chyba, że reporterka to śluby.
    Traviz - kup D600.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

pprofanum, z racji prowadzonej działalności chciałbym kupić body na fakturę, a to zawęża kryterium poszukiwania...
    Co do kart pamięci - mam dokładnie to samo. Między innymi był to jeden z powodów, dla których nie dołożyłem kilka lat temu do D700.
    Dyski są tanie - fakt. Mam kilka, ponieważ stosuję backup plików na kilku jednocześnie. Problem natomiast może pojawić się podczas obróbki - korzystam z laptopa, gdzie jest jeden dysk SSD 256GB, a te dyski nie należą już do tych najtańszych - 512GB to koszt ok. 1500zł. Choć jak okaże się, że trzeba, to nie będzie wyjścia. Tylko potem się jeszcze może okazać, że i7 i 8GB ramu to też za mało żeby to ogarnąć A jak do tej pory przez 2 lata aż miło jest pracować.

Domyślnie

Tak, zestaw D600 + D300s jest ok, chyba, że sprzedasz 3sete i kupisz jako zapas drugie FX (dołożysz to co ci zostanie po kupnie D600), to też nie jest opcja bez racji bytu.
    Co do kart, może mogłem precyzyjniej, osobiście nigdy nie zgrywam fot przez kabel prosto z puchy, więcej, nigdy bym nie podpiął aparatu przez kabel do niczego co znajduje się pod napięciem sieciowym, może to moja fanaberia, ale tak mam.
    Przypadek miałem z kartą SD, ale z winy czytnika, jak się okazało, dało sie odzyskać ok 50% materiału. Gdybym nie miał zapasu na CF...
    D3303s/18-55/35/50/105/28/16/85/YN460 II/RF602/SB-700/055XPROB+804RC2

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów