Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: Średni format.

Domyślnie

Jeżeli chcesz strzelać z biodra, potrzebujesz kwadratu albo 67 z obracaną dupką (RZ i chyba RB). 645 nie złapiesz z biodra kadru pionowego.
    Z tanich kwadratów z kominkiem:
    - kiev 88 - w moim tragicznie psuły się dupki i mechanizm naciągu migawki, u kolegi działa, loteria.
    - kiev 60 - miałem nowego (to samo co Arax) i był super. Bardzo jasna matówka, bezawaryjny, ergonomia typowo radzecka (dlatego sprzedałem). Teraz mam starego Kieva do regulacji (sam wyzwala migawkę, ale to podobno nic wielkiego) - mogę się tanio pozbyć. Szkła bardzo dobre. Generalnie polecam.
    - psix - dostałem za darmo i za darmo oddałem. Podobny do Kieva 60, ale z duużo ciemniejszą matówką. Nie chciało mi się nawet filmów zakładać.
    - bronica - kolega miał sq-a. Ergonomia super, znacznie lepsza niż w ruskach. Szkła dla mnie mało ciekawe, ale to kwestia preferencji. Ogólnie wrażenie super.
    - mamiya c220, c330, yashica 124 - bardzo fajne aparaty do strzelania z ukrycia. C330 nie miałem w rękach, ale pozostałe są bardzo OK.
    - rollei SLX - nie macałem ale podoba mi się rysunek szkieł.
    6/7
    - mamiya rb i rz - wiem o nich tyle, że ważą sporo a szkła mają aż za ostre. Obracana dupka jest bardzo fajna. Aparat zupełnie nie dla mnie.
    - pentax - raczej z wizjerem (problem z pionowym kadrem przy kominku). Dla mnie rewelacja, chociaż duży i ciężki. Szkła świetne i tanie.
    645
    - mam mamiyę 645 (już trzecią) i jest OGROMNA różnica między nią a analogowym małym obrazkiem. Ergonomia bardzo dobra. Obrazek ładny (chociaż Taki Jeden twierdzi inaczej). Niedługo pewnie jak co 2 lata zamienię ją na jakiś kwadrat czy 67.

Zawsze możesz też kupić hassela i będziesz miał spokój

Cytat Zamieszczone przez notaktowlasniejest Zobacz posta
    Mamiya ma najciekawsze szkla, ja bym bral Mamiye
    Kolejne wcienenie Wieczniezbanowanego?
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 08-05-2013 o 11:25
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

bronica ec-tl z nikkorem H-C 2,8/75.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Wyszukałem w internecie każdy model, który tutaj podaliście i doszedłem do wniosku, że na dobry początek zaopatrzę się w jakiś niedrogi TLR a z czasem, jeżeli mnie to pochłonie i będę wiedział, czego mi brakuje, kupię coś lepszego/innego.
    N8008 + S28-70/2.8

Domyślnie

Z tanich Yashica 124, albo podobne. Były jeszcze inne TLRy ze średniej półki, ale Yashiki są najpopularniejsze. Mamiya kosztuje już więcej (choć trafiają się okazje). Od biedy Flexaret. Rolleie to inne wykonanie, ale też wyższe ceny. Z daleka od lubiteli i tego rodzaju postsowieckiego złomu.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

powiedzmy, że jestem na kupnie , jedna rzecz mnie ciekawy skąd ceny Contaxów 645 są tak niebotycznie wysokie ?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

1. Bo to solidny sprzęt, 2. bo ma dobrą optykę, 3. bo nie natłukli ich tyle co Hassy. 4. Jest to sprzęt dużo młodszy od Hassy serii 500 (AF)
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    powiedzmy, że jestem na kupnie , jedna rzecz mnie ciekawy skąd ceny Contaxów 645 są tak niebotycznie wysokie ?
    ...autofocus, pomiar swiatła (punktowy i spot) z automatyką (M, Av, Tv, X), najwyzszej klasy szkła, czas 1/4000, super matówka, przewijanie filmu, wysoka jakość wykonania, niedawno produkowane, chodliwe (ostatnio bardziej).. etc

To jest po prostu profesjonalny sprzęt z najwyższej półki.
    Völkchlor

Domyślnie

Do RB67 nie potrzeba statywu, wystarczy mieć pasek. Jak nie miałem paska to rzeczywiście męczy dłonie a na siłownię chodzę Pasek przenosi cały ciężar na plecy, solidnie wsparta Mamiya o brzuch sprawia, że ręce bez wysiłku i z przyjemnością obsługują aparat.

Domyślnie

czytałem trochę porównań, w sumie opinie były takie że wykonanie na 6, af porównywalny z mamiyą czy pentaxem (tak czytałem tylko ). Ceny na ebayu szybują wysoko myślałem, że to taki trend lub moda się na nie zrobiła. Doktorze dzięki za ciekawe info. Fakt jest taki że ten zeiss f/2 niesamowicie mi się podoba.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Średni format to trochę wiecej jak AF i wykonanie, i trochę co innego - to przede wszystkim szkło i format - zreszta mając przez blisko rok C645 zrobiłem z użyciem AF raptem kilka zdjec..
    Völkchlor

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów