Jeżeli chcesz strzelać z biodra, potrzebujesz kwadratu albo 67 z obracaną dupką (RZ i chyba RB). 645 nie złapiesz z biodra kadru pionowego.
Z tanich kwadratów z kominkiem:
- kiev 88 - w moim tragicznie psuły się dupki i mechanizm naciągu migawki, u kolegi działa, loteria.
- kiev 60 - miałem nowego (to samo co Arax) i był super. Bardzo jasna matówka, bezawaryjny, ergonomia typowo radzecka (dlatego sprzedałem). Teraz mam starego Kieva do regulacji (sam wyzwala migawkę, ale to podobno nic wielkiego) - mogę się tanio pozbyć. Szkła bardzo dobre. Generalnie polecam.
- psix - dostałem za darmo i za darmo oddałem. Podobny do Kieva 60, ale z duużo ciemniejszą matówką. Nie chciało mi się nawet filmów zakładać.
- bronica - kolega miał sq-a. Ergonomia super, znacznie lepsza niż w ruskach. Szkła dla mnie mało ciekawe, ale to kwestia preferencji. Ogólnie wrażenie super.
- mamiya c220, c330, yashica 124 - bardzo fajne aparaty do strzelania z ukrycia. C330 nie miałem w rękach, ale pozostałe są bardzo OK.
- rollei SLX - nie macałem ale podoba mi się rysunek szkieł.
6/7
- mamiya rb i rz - wiem o nich tyle, że ważą sporo a szkła mają aż za ostre. Obracana dupka jest bardzo fajna. Aparat zupełnie nie dla mnie.
- pentax - raczej z wizjerem (problem z pionowym kadrem przy kominku). Dla mnie rewelacja, chociaż duży i ciężki. Szkła świetne i tanie.
645
- mam mamiyę 645 (już trzecią) i jest OGROMNA różnica między nią a analogowym małym obrazkiem. Ergonomia bardzo dobra. Obrazek ładny (chociaż Taki Jeden twierdzi inaczej). Niedługo pewnie jak co 2 lata zamienię ją na jakiś kwadrat czy 67.
Zawsze możesz też kupić hassela i będziesz miał spokój
Kolejne wcienenie Wieczniezbanowanego?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami