Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Średni format.

Domyślnie

wszystkie wspomniane formaty to 120/220. 6x4,5 ma inne zalety. raczej zdecyduj do czego chcesz używać tego aparatu.

pzdr
    A

Domyślnie

Mam rb. Mierzylem inne. Została rb. Nie oddam jej juz na pewno. Szkło używam tylko 127mm. Tylko ludzi foce w zasadzie. Polecam. Pokochasz ja
    Acha
    Statyw raczej jest wymagany...mi to nie przeszkadza.
    A 6x7 to fajny format jest. Prawie kwadrat, ale nie kwadrat...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 07-05-2013 o 23:16
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frankohlanko Zobacz posta
    6x4,5 to chyba jednak za blisko małego obrazka jak dla mnie, więc jeśli mamiya to chyba tylko RB. (chyba najtańsza 6x6)
    Poza tym do 645 wchodzi chyba tylko film 127 jak rozumiem, a ten chyba jest słabiej dostępny niż 120/220?
    Do 645 wchodzi 135, 120 i 220. Wszystko zależy od rollkasety.
    To może zainteresuj się Bronką SQ-A/Ai? To jest 6x6. Chociaż niektórzy twierdzą, że ma nudne szkła. Cokolwiek by to znaczyło.

Domyślnie

Dzięki Tobie zauważyłem, że ETR-S to 6x4,5 a więc to nie do końca to czego szukam. Natomiast ta SQ-A to fajna propozycja. Zauważyłem, że nikt nie skomentował Kiev'a 88, rozumiem, że to nie przypadek?
    N8008 + S28-70/2.8

Domyślnie

Zamiast kieva polecam araxa60, świetny sprzet za małe pieniądze
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Domyślnie

Jakbyś pogrzebał w historii to było trochę*wątków o Kievach, Araxie i Hartbleju (nie wiem jak tego krzyżaka odmieniać). W dużym skrócie wskazania były raczej na Araksa/Hartbleja lub Psixa. Ale nie powiem dokładnie. Są tu bardziej oblatani w temacie.

Edyta mówi, że jak powyżej.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Dla mnie 6x6 to strasznie blisko 6x4.5 jest, a 6x4.5 to jak maly obrazek praktycznie, wiec 6x6 to prawie jak maly obrazek Jak sredni format to minimum 6x7, choc to tez blisko 6x6, a 6x6 to blisko 6x4.5, a 6x4.5 to jak maly obrazek. Moze wiec nawet lepiej ten maly obrazek, wiecej zdjec na rolke wchodzi - polecam Nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frankohlanko Zobacz posta
    6x4,5 to chyba jednak za blisko małego obrazka jak dla mnie

Ja polecam jeszcze troche poczytać

Albo choć zdjecia pooglądać.

66 to prawie to samo co 645. A w kazdym razie duzo bardziej, jak 645 to prawie to samo co 35mm
    Völkchlor

Domyślnie

Faktycznie, wygłupiłem się, nie zrobiłem ani jednego zdjęcia średnim formatem a już wiem, ze 6x4,5 to za mało. Zwracam honor panowie.

Tyle przydatnych opinii a ja nadal nie zdecydowany. (Ale to dobrze, nie śpieszy mi się, nie muszę 'na już')

Yashica 124 chyba będzie najlżejsza, a co do pozostałych to widzę, że wybór jest kwestią głównie subiektywną.
    N8008 + S28-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    Do 645 wchodzi 135, 120 i 220. Wszystko zależy od rollkasety.
    To może zainteresuj się Bronką SQ-A/Ai? To jest 6x6. Chociaż niektórzy twierdzą, że ma nudne szkła. Cokolwiek by to znaczyło.
    No właśnie - co to może znaczyć ? Mam kilka szkieł PS do SQ-a i trochę się zaniepokoiłem.
    Fuji : X-T1 , X-PRO1 + różne szkła

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów