mam typowy dylemat... wertuję od kilku tygodni strony,fora,porównania etc. w poszukiwaniu natchnienia i nie jestem bliżej .... sprzedałem akurat Canona S2 i nadal nie mogę się zdecydować, a pora na decyzję ... d40/40x , d70s czy może d80?...
każdy ma dla mnie jakieś atuty ...
d40 (zdaję sobie sprawę z ograniczeń w szkłach) - łatwy i intuicyjny, polskie menu - co dla nowicjusza w temacie wydaje się sporym udogodnieniem - wizjer,małe szumy, karty SD (mam wbudowany czytnik w komp), no atrakcyjna obecnie cena,
d40x w zasadzie to co wyżej plus dodatkowo iso 100...trudno na razie powiedzieć czy matryca 10mpx jest w tym przypadku atutem....no i gorzej z ceną,
d70s przede wszystkim dobra, sprawdzona choć nieco starawa konstrukcja...obecnie bardzo dobra cena z dobrym 18-70....niestety brak polskiego menu ,karty CF, brak usb 2.0, iso 100
no i d80...wydaje się , że łączący wszystkie istotne dla mnie zalety ale nie dość, że w dość wysokiej cenie to jeszcze budzący we mnie wątpliwości czy aby nie za bardzo zaawansowany jak dla takiego amatora jak ja?... czy będę mógł w pełni wykorzystać jego niezaprzeczalne atuty...czy nie za wysokie progi?...
tym bardziej, że pewnie zostanę na dłuuuuuugo o ile nie na stałe jedynie przy kitowym szkle ...
fotografuję jedynie dla uwiecznienia chwil z życia rodzinnego itp...
swoją drogą wybór kitowego szkła to kolejny dylemat ....bo czy chwalony wszędzie 18-70 czy nie wiele gorszy i wydaje się bardziej uniwesalny w mojej sytuacji 18-135...
powiecie pewnie, że wybór nalezy do mnie i to prawda ale mimo wszystko chętnie zapoznam się z Waszymi sugestiami.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami