Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nikon d ?

Domyślnie

Wybierając aparat miał być D50 , przy kasie stałem z D70s a ostatecznie wybrałem D40 i jestem zadowolony z tego wboru.Odradzano mi zakup d40 ze względu na brak śrubokręta, ale w moim foceniu amatorskim (rodzina itd.) wcale mi nie przeszkadza.Mam zamiar dokupić jeszcze 55-200 VR i te dwa szkiełka mi wystarczą.D80 jest bardziej zawansowanym aparatem , ale czy amator to wykorzysta .

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrW Zobacz posta
    Wydaje mi się, że w d70s usb jest jednak w starszym standardzie 1.0... ale to w sumie drobiazg,
    przedstawia sie jako urządzenie usb 2.0 przez co nie spowalnia magistrali, działa z prędkością usb 1.1 - 12 Mbit/s - żadna karta w tym aparacie i tak tyle nie wyciaga więc nie ma żadnej różnicy.
    Zbigniew,Paprycjusz.... jak pisałem wyżej, z ograniczeń podpinania starszych szkieł (w tym legendarnego 50/1.8
    ależ bez problemu podepniesz, jedynie AF nie bedzie działał. cała reszta bez problemu, lłącznie z potwierdzeniem ostrości
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    ależ bez problemu podepniesz, jedynie AF nie bedzie działał. cała reszta bez problemu, lłącznie z potwierdzeniem ostrości
    i dlatego pisałem o ograniczeniach, a nie o braku możliwości jego używania

Domyślnie

jak widzę temat nieco przyschnął....

Domyślnie

Ja ostatnio podobny dylemat rozstrzygnąłem na korzyść D40.

D40x odpadł jako pierwszy - 4Mpix i odrobinę szybsza seria nie są dla mnie warte dodatkowych 500-600 zł.

D80 byłby spełnieniem marzeń, ale w takim wariancie ze względów budżetowych na dłuższy czas pozostałbym przy podstawowym obiektywie.

Kupując D40 po relatywnie niskiej cenie 1899 zł (FotoJoker), mogłem dokupić od razu 55-200VR (zawsze marzyłem o tele ze stabilizacją), lampę SB-400 (moc dwa razy większa od wbudowanej w korpus, odchylany palnik, a przy tym dość kompaktowa i przede wszystkim tania - ok. 450 zł; do SB600 pod względem możliwości jej daleko, ale nie można mieć wszystkiego) oraz resztę gadżetów (karty, torbę-plecak, komplet podstawowych filtrów HMC Hoya, druga bateria itp.)

W ten sposób, za niecałe 4 tys. mam zestaw pozwalający zrealizować 99% zdjęć jakie chciałbym zrobić.
    6Mpix też nie boli, bo na standartowe odbitki to i tak trzykrotny zapas, a bez problemu moża zrobić odbitkę formatu A4 - większych raczej nie planuję.

Owszem brakuje paru ficzerów z D80 (drugie pokrętło, więcej "twardych" przycisków do podstawowych funkcji, podglądu głębii), ale przy odrobinie wprawy da się z tym żyć.

Nie brakuje mi z kolei wielo-polowego AF, w analogu z pięcioma polami korzystałem w zasadzie wyłącznie z pola środkowego, blokady ekspozycji i ostrości. Nie brakuje mi także "śrubokręta", bo posiadane obiektywy AF-S na dzień dzisiejszy wyczerpują moje potrzeby. Liczę, że linia obiektywów AF-S będzie z czasem rozwijana. Zawsze do fotografii studyjnej lub krajobrazów mogę też wykorzystać legendarne "stałki" Nikkora i ostrzyć manualnie.

A co najważniejsze za rok lub dwa mogę wymieć tanie body D40 na nowy, wyższy model posiadając już zapas szkieł, filtrów itp. dzięki, którym w tym czasie zrobię na D40 wiele ujęć, które w innym przypadku przepadły by bezpowrotnie, czy to z braku ogniskowej czy lampy. A przecież o to właśnie w tych wszystkich zakupach chodzi, żeby robić zdjęcia

Życzę zatem trafnych wyborów i doskonałych zdjęć!
    Ostatnio edytowane przez Yaris ; 29-05-2007 o 00:46
    Nikon F75 / Nikkor 28-80
    Nikon D40 / Nikkor 18-55 / Nikkor 55-200VR / Speedlight SB-400

Domyślnie

IMO na teraz brałbym D40. Broń boże nie D40x bo różnica cenowa za body między D40x a D80 jest nieistotna jeśli porównywać funkcjonalność tych aparatów. Na start kit będzie ok potem dokupisz np 70-300vr/55-200vr i będzie piękny uniwersalny zestawik.

Pozdrawiam
    D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |

Domyślnie

sam bym kupil d40x ale nie mamanijednego AFS...
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yaris Zobacz posta
    Ja ostatnio podobny dylemat rozstrzygnąłem na korzyść D40.
    nic dodać nic ująć
    podpis nieczytelny

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów