Witam :) Kupiłam ostatnio Nikon D5100, zastanawiam się jeszcze jednak nad obiektywem dla niego. Czy warto kupić obiektyw Nikkor 35mm 1.8g? Głównie zależy mi na dobrym makro. Z góry dzięki :)
Szukaj
Witam :) Kupiłam ostatnio Nikon D5100, zastanawiam się jeszcze jednak nad obiektywem dla niego. Czy warto kupić obiektyw Nikkor 35mm 1.8g? Głównie zależy mi na dobrym makro. Z góry dzięki :)
Do makro, to ten obiektyw się nie nadaje.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Jest na tym forum temat o tym obiektwie gdzie uzytkownicy wrzucaja tylko zdjecia nim zrobione. Kto szuka nie bladzi![]()
Posiadam ten obiektyw i zastanawiam się nad jego sprzedażą![]()
Jeśli chodzi o zdjęcia makro - podaj mi adres to Ci podeślę![]()
Wiesz co, nie mam do niego zastrzeżeń, obiektyw jest praktycznie nowy, do tej pory używałem go jako najszerszy obiektyw jaki mam, ale za kilka dni kupię N12-24mm F/4
a mając AF-S 50mm F/1,4 to ten obiektyw zrobi mi się zbędny![]()
Tego obiektywu do makro raczej nie użyjesz. Tanim rozwiązaniem jest obiektyw manualny z pierścieniem przysłony i pierścienie odwrotnego mocowania lub pierścienie pośrednie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest typowy obiektyw makro.
Ja nabyłem ten obiektyw do innych celów niż makro, ale kiedyś będąc w plenerze przydarzyła się fajna okazja do zrobienia zdjęcia makro, no i wyszło całkiem nieźle![]()
No tak, ale jaką miałeś skalę odwzorowania i jak bardzo musiałeś kadrować. Prawdziwe makro to 1:1 tzn. dwu centymetrowa pszczoła będzie "wykorzystywać" dwa centymetry na matrycy. Na aparatach niepełnoklatkowych będzie prawie na całym zdjęciu.
No chyba, że użyłeś jakichś pierścieni, ale w przypadku obiektywów G jest to trudne w realizacji.
racja. 35DX średnio się*ma do macro. Poszukaj czegoś*dedykowanego z silnikiem (chyba że lubisz mf)
D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|
Skontaktuj się z nami