Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikkor 35mm 1.8g

Witam :) Kupiłam ostatnio Nikon D5100, zastanawiam się jeszcze jednak nad obiektywem dla niego. Czy warto kupić obiektyw Nikkor 35mm 1.8g? Głównie zależy mi na dobrym makro. Z góry dzięki :)

Domyślnie

Do makro, to ten obiektyw się nie nadaje.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Jest na tym forum temat o tym obiektwie gdzie uzytkownicy wrzucaja tylko zdjecia nim zrobione. Kto szuka nie bladzi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Domyślnie

Posiadam ten obiektyw i zastanawiam się nad jego sprzedażą
    Jeśli chodzi o zdjęcia makro - podaj mi adres to Ci podeślę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kadziu55 Zobacz posta
    Posiadam ten obiektyw i zastanawiam się nad jego sprzedażą
    Czy można wiedzieć, co Cię w tym szkle wkurzyło, że je sprzedajesz?
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Domyślnie

Wiesz co, nie mam do niego zastrzeżeń, obiektyw jest praktycznie nowy, do tej pory używałem go jako najszerszy obiektyw jaki mam, ale za kilka dni kupię N12-24mm F/4
    a mając AF-S 50mm F/1,4 to ten obiektyw zrobi mi się zbędny

Domyślnie

Tego obiektywu do makro raczej nie użyjesz. Tanim rozwiązaniem jest obiektyw manualny z pierścieniem przysłony i pierścienie odwrotnego mocowania lub pierścienie pośrednie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest typowy obiektyw makro.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stalowa Wola

Domyślnie

Ja nabyłem ten obiektyw do innych celów niż makro, ale kiedyś będąc w plenerze przydarzyła się fajna okazja do zrobienia zdjęcia makro, no i wyszło całkiem nieźle

Domyślnie

No tak, ale jaką miałeś skalę odwzorowania i jak bardzo musiałeś kadrować. Prawdziwe makro to 1:1 tzn. dwu centymetrowa pszczoła będzie "wykorzystywać" dwa centymetry na matrycy. Na aparatach niepełnoklatkowych będzie prawie na całym zdjęciu.

No chyba, że użyłeś jakichś pierścieni, ale w przypadku obiektywów G jest to trudne w realizacji.

Domyślnie

racja. 35DX średnio się*ma do macro. Poszukaj czegoś*dedykowanego z silnikiem (chyba że lubisz mf)
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów