Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: komunikat "r03"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bhima Zobacz posta
    Masz na myśli ten magiczny przycisk na spodzie obudowy, w pobliżu tabliczki informacyjnej ?
    reset jest na spodzie, w prawym górnym rogu, pod śrubką, taki malutki
    jak nie zadziała, to napisz, z jakim obiektywem masz aparat i co jest poustawiane - może po prostu nie może złapać ostrości w trybie AF-S
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    reset jest na spodzie, w prawym górnym rogu, pod śrubką, taki malutki
    jak nie zadziała, to napisz, z jakim obiektywem masz aparat i co jest poustawiane - może po prostu nie może złapać ostrości w trybie AF-S
    Nie zadziałało
    Mam obiektyw Sigma 28-105 /2.8-4 DG - jak
    Format plików: Raw; tryb AF-S; zdjęcia pojedyncze; balans bieli – zachmurzenie (nawet przy słonecznej pogodzie zdjęcia wg mnie są ładniejsze); pomiar światła matrycowy, jedno polowy AF … hmmm … co jeszcze?
    Aha, w trybie manualnym aparat działa bez zarzutu, tylko nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany z tym trybem.
    Po za tym AF jest wygodniejszy w użyciu

Domyślnie

jak robisz w Rawie to balans bieli zawsze możesz zmienić w programie do obróbki
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzPPP Zobacz posta
    jak robisz w Rawie to balans bieli zawsze możesz zmienić w programie do obróbki
    Tak, ale zawsze jest to 2-3 kliknięcia mniej przy ustawieniach pliku

Domyślnie

co do tego obiektywu, to sprawdź czy jak AF wyostrzy zdjęcie to czy jest takie zielone kółeczko w wizjerze i czy się świeci na stałe
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

Nie zadziałało
    Mam obiektyw Sigma 28-105 /2.8-4 DG - jak
    Format plików: Raw; tryb AF-S; zdjęcia pojedyncze; balans bieli – zachmurzenie (nawet przy słonecznej pogodzie zdjęcia wg mnie są ładniejsze); pomiar światła matrycowy, jedno polowy AF … hmmm … co jeszcze?
    Aha, w trybie manualnym aparat działa bez zarzutu, tylko nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany z tym trybem.
    Po za tym AF jest wygodniejszy w użyciu
    Body ustawia ostrość czy nie. Jeżeli nie to w trybie AF-s nie wyzwolisz migawki. Gdy nie ustawia ostrości to możliwe są dwie opcje (po za awarią) wyłączyłeś AF (ta wajcha po lewej przy bagnecie), lub w CF15 zmieniłeś działanie. Choć to drugie po resecie powinno powrócić do ustawień fabrycznych.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 27-05-2007 o 11:33
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzPPP Zobacz posta
    co do tego obiektywu, to sprawdź czy jak AF wyostrzy zdjęcie to czy jest takie zielone kółeczko w wizjerze i czy się świeci na stałe
    Zielone kółeczko jest wyłączone, ale nie jestem pewien czy to jest istotne, „celownik” umożliwiający ustawienie ostrości na dany punkt – aparat mam od niedawna, więc nie znam jeszcze wszystkich fachowych określeń – jest zablokowany, tzn. po wciśnięciu spustu do połowy nie mogę wybrać innego punktu wciskając spust do połowy. Wybór jednego pola ostrzenia (z pięciu możliwych), mogę dokonać jedynie manualnie z poziomu „joysticka”.
    Mam nadzieję, że mój opis jest czytelny

Domyślnie

no właśnie chyba nie bardzo

Wiesz jak zrób wybierz sobie jakiś słup ustaw ogniskową na 105 i przyciśnij spust do połowy, jak wyostrzy obraz i zapali się zielone kółeczko to zrób zdjęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Body ustawia ostrość czy nie. Jeżeli nie to w trybie AF-s nie wyzwolisz migawki. Gdy nie ustawia ostrości to możliwe są dwie opcje (po za awarią) wyłączyłeś AF (ta wajcha po lewej przy bagnecie), lub w CF15 zmieniłeś działanie. Choć to drugie po resecie powinno powrócić do ustawień fabrycznych.
    Dzięki
    W CF15 miałem ustawione „AF-ON” ... troszkę się pobawiłem, przestawiłem na opcję „AE lock hold” i zadziałało. Tylko nadal wybór punktu ostrości jest w pełni manualny
    Chociaż z drugiej strony jest to wygodniejsze rozwiązanie

Pozdrawiam

Domyślnie

Tylko nadal wybór punktu ostrości jest w pełni manualny
    Chociaż z drugiej strony jest to wygodniejsze rozwiązanie
    w d80 mam ustawiony przycisk funkcyjny na wybieranie pól AF tzn. ustawiam albo automatyczne wybieranie(aparat wybiera pola), albo manualne i wtedy wybierakiem sie ustawia pole ostrości. Przycisk funkcyjny ustawiamy w menu.
    NIKON D80 + GRIP | Nikkor 55-200| Tamron 17-50mm | CPL Mariumi | Cokin | SanDisk 2GB | 2 x En-EL3e | Metz 32CT 7 | Metz 48 AF-1

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów