Szukaj
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Nie zadziałało
Mam obiektyw Sigma 28-105 /2.8-4 DG - jak
Format plików: Raw; tryb AF-S; zdjęcia pojedyncze; balans bieli – zachmurzenie (nawet przy słonecznej pogodzie zdjęcia wg mnie są ładniejsze); pomiar światła matrycowy, jedno polowy AF … hmmm … co jeszcze?
Aha, w trybie manualnym aparat działa bez zarzutu, tylko nie jestem jeszcze zbyt dobrze obeznany z tym trybem.
Po za tym AF jest wygodniejszy w użyciu![]()
jak robisz w Rawie to balans bieli zawsze możesz zmienić w programie do obróbki![]()
Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||
co do tego obiektywu, to sprawdź czy jak AF wyostrzy zdjęcie to czy jest takie zielone kółeczko w wizjerze i czy się świeci na stałe
Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||
Body ustawia ostrość czy nie. Jeżeli nie to w trybie AF-s nie wyzwolisz migawki. Gdy nie ustawia ostrości to możliwe są dwie opcje (po za awarią) wyłączyłeś AF (ta wajcha po lewej przy bagnecie), lub w CF15 zmieniłeś działanie. Choć to drugie po resecie powinno powrócić do ustawień fabrycznych.
Ostatnio edytowane przez szymony ; 27-05-2007 o 11:33
pozdrawiam Krzysiaczek
Zielone kółeczko jest wyłączone, ale nie jestem pewien czy to jest istotne, „celownik” umożliwiający ustawienie ostrości na dany punkt – aparat mam od niedawna, więc nie znam jeszcze wszystkich fachowych określeń – jest zablokowany, tzn. po wciśnięciu spustu do połowy nie mogę wybrać innego punktu wciskając spust do połowy. Wybór jednego pola ostrzenia (z pięciu możliwych), mogę dokonać jedynie manualnie z poziomu „joysticka”.
Mam nadzieję, że mój opis jest czytelny![]()
no właśnie chyba nie bardzo
Wiesz jak zrób wybierz sobie jakiś słup ustaw ogniskową na 105 i przyciśnij spust do połowy, jak wyostrzy obraz i zapali się zielone kółeczko to zrób zdjęcie
NIKON D80 + GRIP | Nikkor 55-200| Tamron 17-50mm | CPL Mariumi | Cokin | SanDisk 2GB | 2 x En-EL3e | Metz 32CT 7 | Metz 48 AF-1
Skontaktuj się z nami