Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Domyślnie

Fajny temat, jeden z tych, które można czytać z popcornem i colą . Poniżej kosztów wiadomo że nikt pracował nie będzie. Pewnie jest tak jak u mnie z retuszem - można obrobić beauty/fashion na high end za sporą kasę, a można zrobić zdjęcia do sklepu internetowego "za grosze". Ale w przeliczeniu na godzinę wychodzi ta sama stawka. Nikt nie będzie oczekiwał po jednym i drugim takiej samej jakości, materiał wyjściowy też raczej jest zupełnie inny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Poniżej kosztów wiadomo że nikt pracował nie będzie
    echhh gdyby tak bylo to mielibysmy branze mlekiem i miodem plynaca
    i nie mowie tu o wycenie wliczajacej do zdjec potrzebnych do neta obrobke taka jak pod duzy wydruk, tylko o zwyklej kalkulacji obejmujacej chocby zarobienie na nowy sprzet, o drobiazgach typu prad, podatki czy wlasny rozwoj nie wspomne. te 3000fot to pewnie znajac zycie z 10tys klapniec migawki, kilka takich sesji i puszka do wymiany. watpie by w kosztach 1,40/szt ujeto amortyzacje sprzetu ..
    co do stawki godzinowej - nie mam zdania. moze dlatego ze nie wyobrazam sobie wypuszczenia spod reki jakiejs niedorobki, wziecia za to kasy i na dodatek podpisania wlasnym nazwiskiem.
    z tego co sie orientuje z wypowiedzi klientow czy wspolpracujacych ze mna na planie ludzi - pracujemy wyjatkowo szybko - nadal jednak zajmuje to wiecej czasu niz wspomniane 3 minuty
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    nie wyobrazam sobie wypuszczenia spod reki jakiejs niedorobki, wziecia za to kasy i na dodatek podpisania wlasnym nazwiskiem
    Też tak mam, ale ja opierałem przykład na retuszu, a to już zupełnie co innego - więcej retuszu nie zawsze oznacza lepsze zdjęcia, niektórzy chcą mieć maksymalnie naturalne. Jedni chcą tak, inni inaczej. Nikt też nie oczekuje po zdjęciach sukienek z allegro, że będą wyglądały jak w katalogu Chanel. Nikt też retuszu w takich produkcjach nie podpisuje, zresztą on zazwyczaj jest anonimowy. Wiele osób ma takie podejście, tyle że do fotografii. I wtedy powstają takie kwiatki jak w tym temacie opisywane . Natomiast jeśli ktoś chce robić zdjęcie aukcyjne retuszem na high end, to nie ma problemu jeśli materiał wyjściowy pozwala . Tyle że to już zupełnie inna cena (mimo że na godzinę taka sama), a i fotograf policzy zupełnie inaczej za takie zdjęcie. Ale na aukcje nikt w ten sposób robił nie będzie. Ale to już dyskusja na inny temat, bo chciałem tylko pokazać podobną zależność praca/czas.

Domyślnie

Od siebie dodam tylko, to nie ja zawołałem 1,40 za zdjęcie, tylko przez takiego typa nie zarobiłem i nie mam co liczyć, że z dużym prawdopodobieństwem zarobie w przyszłości na podobnym zleceniu, bo jakiś nie szanujący samego siebie kretyn pracuje za grosze. I patrząc na panujące trendy prawdopodobnie zawsze się taki znajdzie. Ale nie płaczę, po prostu staram się działać i działam w innej, przyjaźniejszej branży A aparat będzie najwyżej tylko dla hobby, trudno.

A teksty o kalkulatorach etc. to mam nadzieje sailor nie słałeś personalnie do mnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leatherface Zobacz posta
    I patrząc na panujące trendy prawdopodobnie zawsze się taki znajdzie.
    jeszcze troche .. za niedlugo skarbowka dobierz sie do tylka tym ktorzy robia sluby za stowke i packshoty za zlotowke. z prostego powodu - konkurencja na rynku bedize tak silna ze peknie granica w ktorej ludzie patrza jak ich sie bezkarnie w tylek rabie.
    A teksty o kalkulatorach etc. to mam nadzieje sailor nie słałeś personalnie do mnie.
    jkabym pisal do ciebie to bym nie pisal w liczbie mnogiej i napisalbym wprost

Domyślnie

jeszcze troche .. za niedlugo skarbowka dobierz sie do tylka tym ktorzy robia sluby za stowke i packshoty za zlotowke. z prostego powodu - konkurencja na rynku bedize tak silna ze peknie granica w ktorej ludzie patrza jak ich sie bezkarnie w tylek rabie.
    Sailor, rozmarzyłeś się. Urzędnicy aparatu skarbowego, również jak większość społeczeństwa chcą mieć tanie usługi.
    Wydają córki za mąż, wnuki mają chrzty i komunie, dzieciaki urodziny i również chcą płacić za to jak najmniej i bez rachunku.
    I prędzej Ciebie przemaglują, gdy zaśpiewasz im za ślub 5 tyś. z rachunkiem ( po złości po prostu), niż kolesia, który na czarno zrobi im usługę za tą przysłowiową stówę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Sailor, rozmarzyłeś się. Urzędnicy aparatu skarbowego, również jak większość społeczeństwa chcą mieć tanie usługi.
    Wydają córki za mąż, wnuki mają chrzty i komunie, dzieciaki urodziny i również chcą płacić za to jak najmniej i bez rachunku.
    I prędzej Ciebie przemaglują, gdy zaśpiewasz im za ślub 5 tyś. z rachunkiem ( po złości po prostu), niż kolesia, który na czarno zrobi im usługę za tą przysłowiową stówę.
    niestety obawiam sie ze mozesz miec racje. mnie magluja dosc regularnie. tylu zyczliwych kolegow w branzy jest wokol ze nie ma szans na to by sie uchronic
    polak ja mawia przyslowie jest glupi zarowno przed jak i po szkodzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Fajny temat, jeden z tych, które można czytać z popcornem i colą
    Dokładnie

nie, to nie zart. to prosta kalkulacja czasu jaki trzeba poswiecic na SOLIDNE wykonanie pracy.
    masz rację, ale...

Cytat Zamieszczone przez Fear Zobacz posta
    75 dni na 3000 zdjęć przy ofercie 1,4zł to chyba dobry żart. Oboje sobie zapewne zdajemy sprawę, że te 3000 zdjęć trafi po tygodniu do klienta chyba, że fotograf będzie udawał zapracowanego i odda za 2-3.
    ..on ma też rację. Ktoś, kto wycenił zdjęcie na 1,4zł poprostu nie wykona SOLIDNIE tej pracy, i nie będzie siedział 15min nad 1 zdjęciem, oddając całość po 75 dniach. "Obrobi" 20 zdjęć w godzinę i odda materiał po kilku dniach. Cała rozmowa zapewne wyglądała tak; "Panie, trzeba mi 3000 zdjęć pudełek z lekami, o tak żeby było widać co to za lek." "Panie, to szybkie pstryki będą, da Pan złotówkę z groszami i będzie Pan zadowolony." Teraz następuje podanie ręki i zawarcie umowy na gębę.

Ot, cała filozofia.
    ;]

Domyślnie

naprawde nie potrzeba tak duzo czasu zeby wypuscic dobrej jakosci zdjecie
    przy zamowieniu kilku tys zdjec najwazniejsza kwestia to organizacja
    porozkladanie i pogrupowanie przedmiotow, ustawienie lamp tak zeby zdjecie z aparatu nie wymagalo posprodukcji
    co w przypadku zdjec do hurtowni czy sklepow nie jest specjalnym wyzwaniem
    ustawienie kadru, zaznaczenie miejsca gdzie ma stac przedmiot , pstryk, asystent podmienia przedmiot, pstryk.... i tak w nieskonczonosc
    efektem jest ok 30 zdjec na godzine
    nie oznacza to ze to beda zle zdjecia, kwestia dobrego poswiecenia lampami i tyle
    one nie beda wymagaly przeciez potem czyszczenia, stempelkowania czy nanoszenia sciezek

podsumowujac
    bezpiecznie liczac, dodajac czas na wypakowanie przedmiotow, posortowanie, zrzucenie zdjec na komp itd
    na spokojnie mozna zrobic 150zdjec dziennie
    postawilbym w studiu dwa stanowiska, daje 300 zdjec dziennie, calosc 10 dni
    wzialbym 2 fotografow z forum, dal im po tysiaku za calosc , a sam krzyknal agencji 10 tys

generalnie to z jednej strony dziwi mnie to narzekanie na niskie ceny, godzenie sie na nie, a potem znowu narzekanie
    z jednej strony brutalna prawda jest taka ze jest zalew miernoty na tynku, bylejakosci
    stad te liczne pytania jaki obiektyw do packshotow kupic, jakie najtansze lampy... nikt nie wie ze dobry packshot to odpowienie uzycie tych lamp, zastosownie wielu innych trickow
    klienci maja pieniadze i chca je wydawac, ale duzo sa gotowi zaplacic za dobre zdjecie

ja osobiscie wole pracowac malo ale za wysokie stawki
    Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ranbir kapoor Zobacz posta
    (...)klienci maja pieniadze i chca je wydawac, ale duzo sa gotowi zaplacic za dobre zdjecie (...)
    Obawiam się, że przy tego rodzaju zdjęciach niekoniecznie.
    N

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów