Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez militarius Zobacz posta
    to powodzenia życzę jak za tyle robisz produktówkę zrób foto, wytnij z tła, obrób - ile Ci czasu zejdzie? za 3 zł? proszę Cię...
    Czy ja gdzieś napisałam, że za tyle robię? Zdecydowanie nie opłaca mi się rozstawiać lamp za taką kasę!
    Minimalna (moja) kwota zlecenia to 400zł (ok.20zł/ szt. minimum, przy stałym, comiesięcznym zleceniu). Jeśli klient szuka taniej, to bardzo przepraszam, źle trafił, mam ciekawsze i bardziej opłacalne zajęcia

Cytat Zamieszczone przez MethCat Zobacz posta
    Jaka jest odpowiednia-nio (niska) cena za packshoty, około 150 zdjęć- produkty wszelkiego rodzaju od biżuterii, poprzez zegary, budziki kończąc na doniczkach
    Przelicz sobie ile firma może zarobić na Twoich zdjęciach, powinno trochę rozjaśnić kalkulację na przyszłość
    Co innego sfocić używany ciuch, który kosztuje 20zł i sprzedaż kończy się na jednej sztuce przedmiotu, a co innego, kiedy klient sprzedaje masówkę na bazie jednego zdjęcia. Nawet, jeśli ta masówka kosztuje po 10zł/szt...
    Ostatnio edytowane przez credka ; 25-04-2013 o 08:47

Domyślnie

Temat był raczej na pokrzepienie serca i rozjaśnienie umysłu. Zaoferowana(nie podlegająca negocjacji) mi cena była z rzędu tych za, które nie rozłożylibyście lamp , dla tego już zakończyłem współprace.

Domyślnie

Życzę powodzenia mądralińskim walczącym o rynek fotograficzny jako dobro najwyższe.

Zlecenie od hurtowni farmaceutycznej, łącznie 3000 potrzebnych zdjęć (!!!). Wygrał ktoś, kto zaproponował im 1,40zł za obrobione zdjęcie. Życze fotografowi wytrwałości i nie plucia sobie w brodę, że wziął tą robotę... Wy możecie pitu pitu w internecie, a rynek dalej będzie taki sam. Zeszmacony i smutny do bólu. Albo jest sie mistrzem w dziedzinie i robi się zdjęcia dla wielkich agencji albo można dać sobie spokój 10zł za zdjęcie, dobre... Chciałbym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leatherface Zobacz posta
    Życzę powodzenia mądralińskim walczącym o rynek fotograficzny jako dobro najwyższe
    ja natomiast zycze zmadrzenia fotografom ktorzy nie potrafia przeprowadzic prostej kalkulacji. najwidoczniej testy w gimnazjum oblali z kretesem i podstawowa matematyka w zakresie dodawania i odejmowania przekracza ich mozliwosci.

Zlecenie od hurtowni farmaceutycznej, łącznie 3000 potrzebnych zdjęć (!!!). Wygrał ktoś, kto zaproponował im 1,40zł za obrobione zdjęcie.
    3000zdjec znakomite zlecenie .. zakladajac 10 godziny dzien pracy, bez przerw na siku i herbate, z czasem na zrobienie i obrobke jednej foty 15 minut (bardzo bardzo krotki czas wymagajacy perfekcyjnego swiatla). daje to razem jakies 750 godzin pracy czyli 75 dni roboczych (bez przerw). pracujac 7 dnia w tygodniu mamy 2,5 miesiaca ciaglej pracy.
    1,40 za zdjecie (mam nadziejej ze netto a nie brutto) przy 3000fot daje nam 4200pln. stawka godzinowa to 5,6pln ..no nie powiem .. gra warta swieczki ...
    jeszcze inaczej liczac - 2,5 miesaca pracy, odejmujac zus zostaje nam 1700. czyli na 75dni pracy zostaje nam 22pln dziennie. za 10 godzinny zapierdziel 7 dni w tygodniu non stop ... gratulacje
    jak juz napisal Agrest - za wykladanie towaru na lade placa tyle za 1,5h pracy
    Wy możecie pitu pitu w internecie, a rynek dalej będzie taki sam. Zeszmacony i smutny do bólu.
    rynek bedize taki na jaki pozwolisz by byl - jak nie szanujesz swojej pracy to cezmu klient ma cie szanowac?
    10zł za zdjęcie, dobre... Chciałbym.
    prosze bardzo .. ja bym nie chcial. a ze nie lubie produktowki to z przyjemnoscia zlece ci zdjecia po 10pln/zdjecie. ale place za obrobione zdjecie zaakceptowane najpierw przeze mnie a potem przez klienta.
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 28-04-2013 o 01:14
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Wypowiem się jako student, który dzięki umowie z pewnym fotografem ma szansę od czasu do czasu dorobić.
    Zacznę od tego, że śmieszą mnie "profesjonaliści", które narzekają na stawki, psucie rynku itd. Śmieszą mnie też takie przeliczenia jak przedstawił wyżej sailor do którego mam mega szacunek za warsztat który prezentuje.
    Jeśli chodzi o tych pierwszych, to mam wrażenie, że są to osoby totalnie niekompetentne. Dostało paru takich dotację z urzędu pracy, kupili sprzęt po setkach pytań na forach, nie zdając sobie nawet sprawy z własnych potrzeb jako firmy świadczącej usługi związane z fotografią. Są to ludzie, którzy zaczynali mając marne pojęcie o fotografii lub nie mające go kompletnie. Nie chce już wspominać o braku podstawowej wiedzy w zakresie ekonomii, zarządzania czy umiejętności reklamy. Ich warsztat jest tak ubogi, że klientów brakuje, a nadmiar czasu powoduje, że mogą pisać pierdyliardy postów na forum i narzekać jaki to świat jest niesprawiedliwy. W ostateczności sami podejmują się wykonania 3000 zdjęć za kwotę 1,5zł nikomu się do tego nie przyznając. Wg mnie wielu z forumowiczów podejmuje się tego typu zleceń za podobne pieniądze i nikomu z branży się do tego nie przyznają. Skądś takie osoby brać się muszą nie?
    Przechodząc do ostatniego postu sailora... Ton wypowiedzi sprawia wrażenie, że była pisana na poważnie, a rzeczy w niej opisane wydają mi się całkowicie abstrakcyjne. 75 dni na 3000 zdjęć przy ofercie 1,4zł to chyba dobry żart. Oboje sobie zapewne zdajemy sprawę, że te 3000 zdjęć trafi po tygodniu do klienta chyba, że fotograf będzie udawał zapracowanego i odda za 2-3. Wszyscy sobie również zdajemy sprawę jak takie zdjęcia będą wyglądały. 15 minut na zdjęcie? Ja był bym skłonny powiedzieć, że 20-30 na godzinę. Statyw, namiot, pilot, i leci taki z koksem. Cyk, zmiana opakowania leku, cyk, zmiana leku, cyk... a obróbka? Jaka obróbka? Ewentualna korekta ekspozycji, wyostrzenie, konwertacja do jpg i gotowe. Czas: 1-3 minuty gdzie 3 minuty przy takim zleceniu pozwala osiągnąć w pełni zadawalający efekt dla klienta, który wybiera fotografa przystającego na stawkę 1,4zł od zdjęcia. Przy wykonaniu 20 zdjęć w godzinę dochodzimy do stawki 28zł, a ta już jest do zaakceptowania przez wielu z was, więc jak pisałem wielu decyduje się złożyć podobne oferty z góry przyjmując charakter pracy jaki opisałem. Czy jest to dobre czy złe nie mi oceniać. Nie ma też co bujać w obłokach w nadzieji, że ktoś zapłaci więcej niż 5zł za packshot, przy tak dużym zleceniu, a jeśli już się znajdzie to zlecenie można traktować jako wyjątkowo specyficzne.
    Owszem są "packshoty" przy których trzeba posiedzieć, tylko czy wtedy traktujemy zdjęcie jako packshot czy zdjęcie reklamowe? Ta część rynku sprawia, że jedni zarabiają 1,5zł za zdjęcie, a inni 50 i więcej. Różnica jest taka, że klient tych drugich jest świadom tego co chce otrzymać i wie do kogo się odezwać.
    Jeśli ktoś dysponuje tak dobrym portfolio jak sailor to może pisać o siedzeniu nad zdjęciem 15 minut, a nawet i godzinę, ale wtedy stawka nie wynosi 1,5zł a samo zdjęcie nie tylko musi obrazować to co się sprzedaje, ale powodować by potencjalny klient stwierdził "muszę to mieć"
    Ze względu na porę przepraszam za ewentualne błedy ortograficzne
    Ostatnio edytowane przez Fear ; 28-04-2013 o 04:00
    Σ Art 20mm 1.4, Σ Art 35mm 1.4, Σ Art 85 1.4, T 70-200mm 2.8 G2 zakurzony D600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fear Zobacz posta
    Śmieszą mnie też takie przeliczenia jak przedstawił wyżej sailor do którego mam mega szacunek za warsztat który prezentuje.
    ja nic smiesznego w wyliczeniu nie widze. na poczatku posta napisalem ze zycze by ludize uznajacy sie za fotografow nauczyli sie wrecznie dodawania i odejmowania w podstawowym zakresie. a jesli nie potrafia to niech kupia kalkulator i poprosza kogos by nauczyl ich go uzywac
    Przechodząc do ostatniego postu sailora... Ton wypowiedzi sprawia wrażenie, że była pisana na poważnie, a rzeczy w niej opisane wydają mi się całkowicie abstrakcyjne. 75 dni na 3000 zdjęć przy ofercie 1,4zł to chyba dobry żart.
    nie, to nie zart. to prosta kalkulacja czasu jaki trzeba poswiecic na SOLIDNE wykonanie pracy. kalkulacja ta nie obejmuje kosztu wiedzy, amortyzacji sprzetu i paru innych szczeglow by nie byla zbyt skomplikowana dla tych ktorzy uwazaja ze przy takim zleceniu zlapali strzal zycia. owszem strzal jest .. ale w kolano.
    Nie ma też co bujać w obłokach w nadzieji, że ktoś zapłaci więcej niż 5zł za packshot, przy tak dużym zleceniu, a jeśli już się znajdzie to zlecenie można traktować jako wyjątkowo specyficzne.
    zauwaz ze 5pln/packshot przy omawianym zleceniu zmienia stawke ponad trzykrotnie...mimo tego ze nadal stawka jest lekkopolsmieszna

może pisać o siedzeniu nad zdjęciem 15 minut, a nawet i godzinę
    gwarantuje ci ze sailor nad jednym zdjeciem potrafi siedziec znacznie wiecej niz godzine. nawet nad packshotem. a jego ulubiony grafik wiesza na nim psy wyzywajac na czym swiat stoi

co zas do twoich wypowiedzi ze nie ma co liczyc ze klient zaplaci za foty wiecej niz 5pln.. przypadek sprzed 2-3 lat gdy dostalismy od klienta zapytanie ofertowe na wykonanie zdjec kilkunastu do kilkudziesieciu opakowan. mialy byc perfekcyjnie zaswiecone i dopieszczone. klient powazny, placil za sesje testowa, grafik przesiedzial nad testowymi zdjeciami ze dwie noce, fotograf jakby mial wlosy to by je rwal z glowy zeby tylko bardziej dopiescic swiatlo. za sesje testowa 5 produktow klient zaplacil jakies kilkaset pln. docelowe zdjecia wycenione zostaly na 300pln/szt.
    bylismy z siebei dumni bo i klient fajny i robota perfekcyjnie wykonana.
    niestety zarzad wybral innego fotografa. wiesz dlaczego? bo osoba decyzyjna stwierdzila ze skoro chcemy tak tanio sprzedac foty to na pewno jest cos nie tak. zdjecia docelowe zrobila agencja ktora byla od nas 3 razy drozsza.
    to tyle w temacie ze 5pln za packshot to stawka nieosiagalna.
    Uswiadomcie sobie wreszcie ze klienci maja pieniadze i za jakosc z przyjemnoscia zaplaca. problem lezy w tym ze fotografowie nie chca zarabiac na zdjeciach normalnych stawek - wola oddawac zdjecia za darmo i plakac ze rynek sie psuje.
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 28-04-2013 o 13:27

Domyślnie

Sailor, trzeba odróżnić fotografię poglądową, a od fotografii reklamowej. Hurtownikowi potrzebne są zdjęcia poglądowe towaru, który ma w ofercie dla aptekarzy i płaci za to złotych czterdzieści. Jakość ma w tym przypadku drugorzędne znaczenie. Aptekarz, który zamawia w hurtowni ma wiedzieć jak wygląda opakowanie i tyle. Jakość tych zdjeć nie przekłada się na sprzedaż w żaden sposób. Równi dobrze mogłoby ich nie być. Jest to tylko ułatwienie dla aptekarza, który zamawia towar.
    Aptekarzowi zdjęcia promocyjne dla konsumenta dostarczy producent lub dystrybutor z sesji za grube tysiące.

Wykonawca na budowie nie robi sesji za tysiące, żeby pokazać deweloperowi, że zalał stropy. Pstryka małpką i wysyła info jaki etap zakończył.
    Ty pewnie wolałbyś, żeby zlecił sesję z modelkami pod ociekającym oszalowaniem takiego stropu za 10 tyś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Aptekarzowi zdjęcia promocyjne dla konsumenta dostarczy producent lub dystrybutor z sesji za grube tysiące.
    mysle ze watpie ... bo malo realne jest by hurtownia ktora wydala AZ 4 TYSIACE na zdjecia nie wykorzystala ich na ulotkach, folderach stornie, nie udostepnila aptekarzowi do dalszego wykorzystania zeby tylko sprzedal ich produkt.
    potem ktos wpada na pomysl i wali takiego klopsa na billboard i mamy dookola to co mamy.
    Wykonawca na budowie nie robi sesji za tysiące, żeby pokazać deweloperowi, że zalał stropy. Pstryka małpką i wysyła info jaki etap zakończył.
    to nie to prownanie. wykonawca pstryka malpka a nie zatrudnia fotografa. skoro robi sam to nie rozmwaimy o budzecie
    Ty pewnie wolałbyś, żeby zlecił sesję z modelkami pod ociekającym oszalowaniem takiego stropu za 10 tyś.
    pewnie ze bym wolal .. i deweloper bylby bardziej usmiechniety widzac jak praca ladnie idzie
    a tak serio - choc fotografia "golej baby na budowie" powinna zejsc z szafek budowlancow wreaz ze zmiana systemu to nadal swietnie sie ma i kliento wna to jest cale mnostwo. biorac pod uwage ze znakomita wiekszosc inteligencji i szlachty wycieto w pien to w kazdym z nas siedzi przasna wies - co widac niestety rowniez po reklamowych zdjeciach. i bez gruntownej edukacji nie bedzie lepiej (wiem wiem ja znowu swoje :P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    Uswiadomcie sobie wreszcie ze klienci maja pieniadze i za jakosc z przyjemnoscia zaplaca. problem lezy w tym ze fotografowie nie chca zarabiac na zdjeciach normalnych stawek - wola oddawac zdjecia za darmo i plakac ze rynek sie psuje.
    Coś w tym jest... W tamtym roku miałem ofertę pewnego zlecenia, jako, że zapowiadało się sporo roboty i nie do końca "czułem się w temacie" to dałem wysoką stawkę (150-200% ceny konkurencji, która wiem, że też się o to zlecenie starała). Byłem prawie pewny, że moja cena nie przejdzie, bo dano mi do zrozumienia, że to decydująca kwestia (jak coraz częściej niestety). Dałem ofertę, zapomniałem w sumie.. a dzwoni do mnie babka, że osoby decyzyjne wybrały mnie Najciekawsze jest to, że konkurencja pokazała wcześniejsze realizacje tego typu, a ja nie, bo nigdy czegoś takiego nie robiłem i powiedziałem to otwarcie.
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 28-04-2013 o 14:19

Domyślnie

Heh - też na początku roku miałem propozycję sesji biżuteryjnej - ok 300szt. od kolczyków po zegarki. Krzyknąłem wydawało mi się bardzo niską cenę bo 15zł/zdjęcie brutto, a w odpowiedzi otrzymałem informację że mają frajera, który zrobi to za 4zł i zdjęcia będą z photoshopa! Dodam że klient żądał robienia zdjęć u siebie w pomieszczeniu 1.5m x 1.5m, co oczywiście wiązało się również z codziennymi dojazdami.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów