Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 123

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta

niestety ze statystyk wynika ze co 3-cie malzenstwo sie rozwodzi...
    Hehe... tez jestem po rozwodzie

A co do balansu bieli??? JAk to robić? Mieszane światło - doświetlanie lampą. Powie ktoś? Czy stosować filtry na lampę?
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek321 Zobacz posta
    Hehe... tez jestem po rozwodzie

A co do balansu bieli??? JAk to robić? Mieszane światło - doświetlanie lampą. Powie ktoś? Czy stosować filtry na lampę?
    Chyba najprosciej Nef

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crofan Zobacz posta
    Chyba najprosciej Nef
    To już założyłem z definicji, ale jednak przy mieszanym świetle część zdjecia bedzie ciepla a część zimna, ale tak naprawde nie wiem. Może bzdury gadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek321 Zobacz posta
    To już założyłem z definicji, ale jednak przy mieszanym świetle część zdjecia bedzie ciepla a część zimna, ale tak naprawde nie wiem. Może bzdury gadam.
    Wczoraj robiłem zdjęcia na święceniach diakonatu w kościele (trochę inny rodzaj ślubu )
    Chociaż kościół jasny (na początku nawet zbyt jasny, bo słońce świeciło na "obiekty" i był koszmarny kontrast), to doświetlałem lampą wszystkie zdjęcia; balans bieli AUTO, więc aparat ustawiał na flash. Mam 300 fotek z dwóch aparatów i właściwie bez poprawek mogą iść do zamawiających. Więc myślę, że lampa byłaby dobrym rozwiązaniem.
    Co do obiektywu, to wolę robić zoomem, choć mam słynną 50. Ale akcja w kościele czasem za szybko się dzieje i na "zoomowanie" nogami nie ma czasu (czasem miejsca). Wczoraj na zakończenie miała być fotka diakonów z biskupem, wszystko OK, a tu po zdjęciu okazuje się, że teraz dołączą jeszcze rodzice: 10 osób więcej w kadrze. A za plecami fotografa ławki; było gorąco.
    Większość fotek zrobiłem 18-135, znajoma robiła D40X z 18-70; nie ma problemów z rozmytymi czy nieostrymi zdjęciami.
    Ostatnio edytowane przez Vim_Woodenhands ; 21-05-2007 o 21:43
    "Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
    www.TadeuszTurski.info

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vim_Woodenhands Zobacz posta
    (...)to doświetlałem lampą wszystkie zdjęcia; balans bieli AUTO, więc aparat ustawiał na flash. (...)
    U mnie w D50 i w D80 balans na AUTO i z lampą, oba aparaty robią takie zimne, że ludzie wyglądają jak trupy... Bardziej naturalne zdjęcia mam ustawiając balans na (ten piorun)... (stąd moje pytanie o balans przy świetle mieszanym). Ale pokombinuje jeszcze z balansem auto, nie ukrywam ze bylo by to najwygodniejsze. Mimo wszystko zawsze robie NEF'y więc w sumie dam sobie jakoś radę.

Dzięki.

Domyślnie

na d2x też lepiej wychodzi jak się ustawi WB na flesza a nie na auto.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

witam

panowie dostalem w swoje rece lampke sigma EF-500 DG i lampa nie działa z nikonem d80 problem polega na tym ze lampka nie potrafi działać w trybie TTL tylko i wyłącznie z nikonem d80.

Więc pisze to jako ostrzeżenie ponieważ ja wypozyczylem taka lampke i sie okazało tak jak wyzej i nawet pancio w sklepie był w szoku i wyciagną swoja d80 bo może moja walnieta i niestety kupa- z d70s śmiga.
    N I K O N i zabawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seba Zobacz posta
    panowie
    Ciekawe, że pań na forum ten post nie dotyczy
    "Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
    www.TadeuszTurski.info

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crofan Zobacz posta
    Chyba najprosciej Nef
    A jak sobie poradzisz w NEF z pomieszanym światłem? Masz jakiś pomysł?
    Oczywiście, że stosować filtry do lampy - w końcu po to są. Chyba, że ktoś lubi akrobacje w PhotoShop'ie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    A jak sobie poradzisz w NEF z pomieszanym światłem? Masz jakiś pomysł?
    Własnie po to zapytalem wczesniej. Jednak myślę, że najważniejsze będą twarze i na to ustawiac balans w NC NX, lać na resztę.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów