Szukaj
Wczoraj robiłem zdjęcia na święceniach diakonatu w kościele (trochę inny rodzaj ślubu)
Chociaż kościół jasny (na początku nawet zbyt jasny, bo słońce świeciło na "obiekty" i był koszmarny kontrast), to doświetlałem lampą wszystkie zdjęcia; balans bieli AUTO, więc aparat ustawiał na flash. Mam 300 fotek z dwóch aparatów i właściwie bez poprawek mogą iść do zamawiających. Więc myślę, że lampa byłaby dobrym rozwiązaniem.
Co do obiektywu, to wolę robić zoomem, choć mam słynną 50. Ale akcja w kościele czasem za szybko się dzieje i na "zoomowanie" nogami nie ma czasu (czasem miejsca). Wczoraj na zakończenie miała być fotka diakonów z biskupem, wszystko OK, a tu po zdjęciu okazuje się, że teraz dołączą jeszcze rodzice: 10 osób więcej w kadrze. A za plecami fotografa ławki; było gorąco.
Większość fotek zrobiłem 18-135, znajoma robiła D40X z 18-70; nie ma problemów z rozmytymi czy nieostrymi zdjęciami.
Ostatnio edytowane przez Vim_Woodenhands ; 21-05-2007 o 21:43
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
www.TadeuszTurski.info
U mnie w D50 i w D80 balans na AUTO i z lampą, oba aparaty robią takie zimne, że ludzie wyglądają jak trupy... Bardziej naturalne zdjęcia mam ustawiając balans na (ten piorun)... (stąd moje pytanie o balans przy świetle mieszanym). Ale pokombinuje jeszcze z balansem auto, nie ukrywam ze bylo by to najwygodniejsze. Mimo wszystko zawsze robie NEF'y więc w sumie dam sobie jakoś radę.
Dzięki.
Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.
na d2x też lepiej wychodzi jak się ustawi WB na flesza a nie na auto.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
witam
panowie dostalem w swoje rece lampke sigma EF-500 DG i lampa nie działa z nikonem d80 problem polega na tym ze lampka nie potrafi działać w trybie TTL tylko i wyłącznie z nikonem d80.
Więc pisze to jako ostrzeżenie ponieważ ja wypozyczylem taka lampke i sie okazało tak jak wyzej i nawet pancio w sklepie był w szoku i wyciagną swoja d80 bo może moja walnieta i niestety kupa- z d70s śmiga.
N I K O N i zabawki
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
www.TadeuszTurski.info
Skontaktuj się z nami