Szukaj
no tak strasznie albumowo. no i ucięte paluchy. Generalnie nic specjalnego.
Co do przepałów, może wystarczy po prostu mierzyć światło na takich najjaśniejszych elementach ?? no cóż ja sie nie znam.
Pozdrawiam.
Michał 'andar' Wargin :: www.andar.pol.pl
D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE
Moim zdaniem bardzo sympatyczne zdjęcie (intrygująca mina modelki),
zieleń sweterka w walce z zielenią przyrody
jednak twarz nie do przyjęcia, za ucięte paluchy też minus
w D80 z przepałami trzeba się użerać niestety
ja włączyłem zamiast matrycy cw i pomiar jest bardziej przewidywalny,
dodatkowo mam prawie stale korektę o -0,3 ev,
można stosować brecketing (najskuteczniejsza ale nie zawsze możliwa do realizacji metoda)
Ano właśnie... bracketing ale chyba tylko w celu wybrania najodpowiedniej naświetlonego zdjęcia,
bo chyba cięzko by było HDR złożyć z żywego modelu (modelki)![]()
choć zapewne są i tacy![]()
A pomiar rzeczywiście matrycowy,
Dochodze ostatnio do wniosku, że do zdjęć zbliżonych do portretowych chyba pomiar CW jest rzeczywiście bardziej przydatny.
Ale cóż mam D80 dopiero od 2 tygodni i jeszcze trochę rzeczy do "rozgryzienia" mi pozostało.
Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.
Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D
Oczywiście, że światło zwalczać światłem w pewnym sensie. Doświetlasz LEKKO lampą i schodzisz z parametrami trochę w kierunku niedoświetlenia...
Krzysztof Paszkiewicz
Mina kobiety raczej nie jest intrygująca jak dla mnie. Dla mnie to ona mówi: "ok. wytrzymam jeszcze chwilę patrzeć na to słońce, ale już nie długo".
W każdym razie dość ciężko zrobić zdjęcie, na którym i otoczenie będzie ładne i nie będzie przepałów kiedy słońce chyli się ku zachodowi i świeci niemal równolegle do pow. ziemi. Wtedy właśnie wszelkie zakamarki są mocno zacienione, a na twarzy rysują się ostre cienie.
Po pierwsze to nie uzywac trybów automatycznych (Ty tu mialeś Aperture priority).
Po drugie dopalić lampą jednocześnie skracając czas ekspozycji (przyciemnisz słonko) a lapma błyśnie z tą samą mocą. Wtedy wyjdzie by Ci ciemne otoczenie (tzn ciemna zieleń i jasny budynek w tle) ale za to poprawniejsza twarz.
D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1
Skontaktuj się z nami