Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: zielona

Domyślnie zielona

Popołudniowy spacerek - wbrew pozorom wcale nie tak daleko od centrum miasta.

Niestety nie udało mi się uniknąć przepału na twarzy....
    I tu własnie pytanie o to jak uniknąć przepaleń na odsłoniętych częściach skóry ?
    Może wskazany byłby jakiś makijaż mniej odbijający słońce

grupa In-Focus || moja Picasa
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Domyślnie

no tak strasznie albumowo. no i ucięte paluchy. Generalnie nic specjalnego.
    Co do przepałów, może wystarczy po prostu mierzyć światło na takich najjaśniejszych elementach ?? no cóż ja sie nie znam.

Pozdrawiam.
    Michał 'andar' Wargin :: www.andar.pol.pl
    D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE

Domyślnie

Moim zdaniem bardzo sympatyczne zdjęcie (intrygująca mina modelki),
    zieleń sweterka w walce z zielenią przyrody
    jednak twarz nie do przyjęcia, za ucięte paluchy też minus
    w D80 z przepałami trzeba się użerać niestety
    ja włączyłem zamiast matrycy cw i pomiar jest bardziej przewidywalny,
    dodatkowo mam prawie stale korektę o -0,3 ev,
    można stosować brecketing (najskuteczniejsza ale nie zawsze możliwa do realizacji metoda)
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Ano właśnie... bracketing ale chyba tylko w celu wybrania najodpowiedniej naświetlonego zdjęcia,
    bo chyba cięzko by było HDR złożyć z żywego modelu (modelki)
    choć zapewne są i tacy
    A pomiar rzeczywiście matrycowy,
    Dochodze ostatnio do wniosku, że do zdjęć zbliżonych do portretowych chyba pomiar CW jest rzeczywiście bardziej przydatny.
    Ale cóż mam D80 dopiero od 2 tygodni i jeszcze trochę rzeczy do "rozgryzienia" mi pozostało.

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabryel Zobacz posta
    Popołudniowy spacerek - wbrew pozorom wcale nie tak daleko od centrum miasta.

Niestety nie udało mi się uniknąć przepału na twarzy....
    I tu własnie pytanie o to jak uniknąć przepaleń na odsłoniętych częściach skóry ?
    Może wskazany byłby jakiś makijaż mniej odbijający słońce
    A filtr polaryzacyjny trzeba kupić i odblaski tłumić. Lampą troszeczkę dopalić, oczywiście do tego odpowiednia korekcja. Małolata do trzymania blendy zatrudnić. Lepszego miejsca poszukać. Sposobów jest wiele, trzeba tylko chcieć głową i tyłkiem ruszyć.

Pozdrawiam
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flyski Zobacz posta
    ... w D80 z przepałami trzeba się użerać niestety ...
    To znaczy, że co??? W innych użerać się nie trzeba??? Trzeba sobie kupić kilka książek o PODSTAWACH WARSZTATU fotograficznego i uczyć się.
    Kupno droższego aparatu NIC nie da, jak się podstaw nie zna niestety.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Lampą troszeczkę dopalić, oczywiście do tego odpowiednia korekcja.
    A co dokładnie by dało w tym przypadku dopalanie lampą - wszak cieni na twrzy żadnych nie mamy...
    Zwalczać światło światłem ?
    (to nie jest złośliwa uwaga tylko prośba początkującego o rozwnięcie myśli )

Domyślnie

Oczywiście, że światło zwalczać światłem w pewnym sensie. Doświetlasz LEKKO lampą i schodzisz z parametrami trochę w kierunku niedoświetlenia...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Mina kobiety raczej nie jest intrygująca jak dla mnie. Dla mnie to ona mówi: "ok. wytrzymam jeszcze chwilę patrzeć na to słońce, ale już nie długo".

W każdym razie dość ciężko zrobić zdjęcie, na którym i otoczenie będzie ładne i nie będzie przepałów kiedy słońce chyli się ku zachodowi i świeci niemal równolegle do pow. ziemi. Wtedy właśnie wszelkie zakamarki są mocno zacienione, a na twarzy rysują się ostre cienie.
    Po pierwsze to nie uzywac trybów automatycznych (Ty tu mialeś Aperture priority).
    Po drugie dopalić lampą jednocześnie skracając czas ekspozycji (przyciemnisz słonko) a lapma błyśnie z tą samą mocą. Wtedy wyjdzie by Ci ciemne otoczenie (tzn ciemna zieleń i jasny budynek w tle) ale za to poprawniejsza twarz.
    D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabryel Zobacz posta
    Ano właśnie... bracketing ale chyba tylko w celu wybrania najodpowiedniej naświetlonego zdjęcia,

Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.
    Pomijając sprawę, że używając niedrogich narzędzi mozna było to zdjęcie zrobić lepiej, to uważam, że automatyka D80 przy takich zastanych warunkach spisała się ZNAKOMICIE!!!

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów