Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie problem z WLANem

mam w domu router z WiFi. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że wieczorem laptop podłączony do sieci po WiFi zwalnia. Podejrzewam, że ktoś podłącza się i coś zaciąga z sieci. Przeskanowałem lapka antywirusem i anty spamem. Oba nic nie wykryły.
    Ponieważ w sprawach sieciowych jestem lajkonik, potrzebuję pomocy. Jak można sprawdzić, co korzysta z mojego WiFi?

Domyślnie

Zazwyczaj AP maja liste MACow aktualnie podlaczonych do nich, oraz jakie slogi podpinanych urzadzen.
    Jednoczesnie, pameitaj, ze net Ci moze zwalniac, bo wieczorme wszyscy wracaja ze szkoly, pracy, wlaczaja swoje komputery, zasysaja torrenty, etc. Wtedy lacza operatorow sa znacznie mocniej obciazone i po prostu, mniej pasam zostaje dla Ciebie - to tez moze byc przyczyna.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

To, że wieczorem zwalnia internet, to raczej normalne - podobnie jest w weekendy - znacznie więcej osób korzysta.

A to czy ktoś się podłącza możesz sprawdzić w statystykach routera lub przy liście adresów IP/MAC. Jednak zamiast sprawdzania, to lepiej zmienić hasło WPA, jest "nie do złamania", więc po zmianie nie musisz się o nic martwić, chyba, że je komuś podasz.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    To, że wieczorem zwalnia internet, to raczej normalne - podobnie jest w weekendy - znacznie więcej osób korzysta.
    nie no, to wiem. Ale mam wrażenie, że PCet podpięty po kablu tak nie zwalnia.

to czy ktoś się podłącza możesz sprawdzić w statystykach routera lub przy liście adresów IP/MAC.
    a tak po ludzku?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    a tak po ludzku?
    Bardziej po ludzku się nie da.

Bardziej po ludzku - na stronie konfiguracyjnej routera, w danych o WiFi, DHCP, firewallu, statystykach ruch lub gdziekolwiek indziej to wcisnęli.

Tylko mając lub znając idealnie rozkład strony twojego routera można to jaśniej powiedzieć - czyli co i gdzie kliknąć.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Bardziej po ludzku - na stronie konfiguracyjnej routera, w danych o WiFi, DHCP, firewallu, statystykach ruch lub gdziekolwiek indziej to wcisnęli.
    dzięki, tyle powinno mi wystarczyć. W razie co, popytam jeszcze.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W większości routerów wifi jest możliwość podłączenia urządzeń po kablu, więc zepnij i porównaj transfery.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

a jeszcze jedno pytanie:
    jak sprawdzić na komputerze, co łączy mi się z siecią? Może mam jakiś proces, który zamula?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Firewall (?).
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Firewall (?).
    ale przecież nie działa inaczej rano, a inaczej wieczorem?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów