Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: WB w D200

Domyślnie WB w D200

Witam wszystkich mam do was pytania a raczej prośbę. Wcześniej zamieszczałem post o D200 i N 35-70 f3,3-4,5 że robi mnie w konia WB, że fotki są za żółte. Kupiłem tamrona 17-50 f2,8... (tu jeszcze długo można by pisać) i wydaje mi się że nadal te fotki są za żółte dopiero kompensacja WB na +2 albo +3 daje (powiedzmy) zadowalające efekty zamieszczam kilka fotek do oceny
    Na tej fotce ustawiony na Cloudy WB-0

Na tej fotce to samo tylko kompensacja WB+2

Na tej oczywiście to samo tylko WB+3

Oczywiście nie chodzi o walory artystyczne a raczej ich brak!! tylko o to czy wasze puszki też tak mają ? czy to ja coś może mam nie tak z moją ? aa tak też jest z innymi ustawieniami WB nie tylko Cloudy
    Ostatnio edytowane przez egri ; 12-05-2007 o 17:52
    D200/N 35-70 f3.3-4.5/N 70-210 f4-5.6/SB-800/F70/SB-24

Domyślnie

Kompletna kiszka jest jak chcę zrobić portret a osoba ubrana jest na biało
    D200/N 35-70 f3.3-4.5/N 70-210 f4-5.6/SB-800/F70/SB-24

Domyślnie

chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Te zdefiniowane wartości WB to są jakieś konkretne wartości stopni kelwina. Nastawienie na chmurki powoduje, że będziesz miał dość poprawny i co najistotniejsze równy balans bieli na zdjęciach z tej sesji. Nie będzie on idealny, tylko przybliżony i równy. Dlaczego - odpowiedź jest prosta. Bo są różen temp barwowe zachmurzonego nieba. Co innego niebieskie z białymi obłoczkami, co innego w deszczu, co innego zachmurzone tak jak u ciebie. W każdej z tych sytuacji jest inna temp w kelwinach - a jedno nastawienie na chmurki. Dlatego jest korekcja aż do +3 -3 tej wartości (jak i każdej innej)
    Oczywiście tak jest przy każdej wartości - jarzeniówki mają rózną barwę, żarówki - a jakie zwykłe? halogenowe? - też różnie, słońce - też - bo może być róznie o różnych porach dnia - rano, w południe, na różnych szerokościach geograficznych, przy róznej barwie nieboskłonu lub kilku chmurkach itd, itd.
    Znaczek wyboru WB w body oznacza tylko że będziemy blisko odpowiedniej WB.

by miec balans precyzyjny - trzeba ustawiac WB PRE (zrobic "zdjęcie" białej kartki).
    Możesz stosować balans WB auto - ale wtedy zdjęcia z całej sesji mogą się różnić od siebie, zależnie od udziału kolorów na zdjęciu - nie jest to więc idealne wyjście.
    Ostatnie wyjście - najpoprawniejsze (oprócz WB PRE) to praca na NEF i regulacja WB przy wywoływaniu NEF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

by miec balans precyzyjny - trzeba ustawiac WB PRE (zrobic "zdjęcie" białej kartki).
    Możesz stosować balans WB auto - ale wtedy zdjęcia z całej sesji mogą się różnić od siebie, zależnie od udziału kolorów na zdjęciu - nie jest to więc idealne wyjście.
    Ostatnie wyjście - najpoprawniejsze (oprócz WB PRE) to praca na NEF i regulacja WB przy wywoływaniu NEF.[/QUOTE]

Tak to prawda. Tylko tak można mówić o prawdziwym ustawieniu WB, ale przy okazji zapytam cię o to jak ustawić wg ciebie tą kartkę?…. Chodzi o to czy pod światło czy też za światłem? Bo to też różnica.
    Pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3net Zobacz posta
    jak ustawić wg ciebie tą kartkę?…. Chodzi o to czy pod światło czy też za światłem? Bo to też różnica.
    pod świtło? tzn jak? w świetle przechodzącym przez kartkę? - nie.
    stań tak jak fotografujesz, a kartkę przed siebie na wprost, prostopadle do aparatu. Wtedy kartkę oświetla ci to samo światło, które oświetla plan zdjęciowy.
    Analogicznie mierzy się światło padające z zewnętrznymi światłomierzami.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

pre i auto + nef
    jeśli coś nie pasuje poprawka suwakami przy obróbce
    kolorki to także indywidualne postrzeganie, jedni chcą zbliżone do orginału, inni wolą bardziej cukierkowe ...
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    pod świtło? tzn jak? w świetle przechodzącym przez kartkę? - nie.
    stań tak jak fotografujesz, a kartkę przed siebie na wprost, prostopadle do aparatu. Wtedy kartkę oświetla ci to samo światło, które oświetla plan zdjęciowy.
    Analogicznie mierzy się światło padające z zewnętrznymi światłomierzami.
    OK. podaję prosty przykład.
    Poniżej fotka, na której widnieje schemat.
    Biała karta A skierowana frontem do aparatu.
    Karta B jest w perspektywie, czyli zwrócona frontem do padającego światła.

http://trzynet.w.interia.pl/wb.jpg

Pytanie brzmi:
    Przy tym dokładnie kadrze (uwzględniając a może i nie uwzględniając światła z prawej) jak powinienem zmierzyć WB? Kartka A czy może B?
    Ostatnio edytowane przez 3net ; 23-05-2007 o 23:49

Domyślnie

ja bym proponował A w zdecydowanej większosci przypadków.
    tu wakurat można by zastosowac B też, choć ona mniej uwzględnia odbicia od ścian - zafarbów, które sie mogą pojawić na zdjęciu przy takim ustawieniu kartki.
    czyli A - "odfiltruje" zafarby, B - je pozostawi. Zależy co chcemy otrzymać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ja bym proponował A w zdecydowanej większosci przypadków.
    tu wakurat można by zastosowac B też, choć ona mniej uwzględnia odbicia od ścian - zafarbów, które sie mogą pojawić na zdjęciu przy takim ustawieniu kartki.
    czyli A - "odfiltruje" zafarby, B - je pozostawi. Zależy co chcemy otrzymać.
    Też tak myślałem na początku, ale zobacz sam….
    Fotka z kartką A: http://trzynet.dl.interia.pl/A.jpg
    Fotka z kartką B: http://trzynet.dl.interia.pl/B.jpg

W tym wypadku chyba B dało lepszy efekt.
    Widać z tego, że ustawienie WB to nie lada problem dla takich jak ja szczególnie w specyficznych warunkach. Chyba tylko praktyka mnie ratuje…
    Pozdrawiam.

Domyślnie

czytałes co napisałem?
    powtórzę - A - "odfiltruje" zafarby, B - je pozostawi
    i tak dokładnie jest na tych zdjęciach. Na B masz ocieplenie w kolorze ścian. Bo kartka tego nie odfiltrowała - była skierowana na okno i nie uwzględniła koloru ścian.
    Co jest lepsze? - unikam jak ognia takich odpowiedzi. Każdemu ma prawo się podobać co innego.
    A uwzględniła swiatło odbite od ścian, B - nie.
    gdyby w pomieszczeniu były jarzeniówki itd - wyszłaby wyraźna przewaga A. B - pozostawiło klimat.
    Trzeba zrozumiec jak to działa.
    WB PRE odfiltrowuje dominantę na zdjęciu.

PS
    przelicz i podlinkuj wiele mniejsze zdjęcia. Po co mają się tak długo ładować? Dla koloru to nieistotne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów