Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: WB w D200

Domyślnie

[QUOTE=Jacek_Z;309157]czytałes co napisałem?
    powtórzę - A - "odfiltruje" zafarby, B - je pozostawi
    i tak dokładnie jest na tych zdjęciach. Na B masz ocieplenie w kolorze ścian. Bo kartka tego nie odfiltrowała - była skierowana na okno i nie uwzględniła koloru ścian.
    Co jest lepsze? - unikam jak ognia takich odpowiedzi. Każdemu ma prawo się podobać co innego.
    A uwzględniła swiatło odbite od ścian, B - nie.
    gdyby w pomieszczeniu były jarzeniówki itd - wyszłaby wyraźna przewaga A. B - pozostawiło klimat.
    Trzeba zrozumiec jak to działa.
    WB PRE odfiltrowuje dominantę na zdjęciu.

Pewnie masz rację, ale zwróć uwagę na zasłony po prawej stronie fotki.
    Fotka B oddała to, co widzę na własne oczy a fotka A jest jakaś niebieska. No i to przepalenie na zasłonie….
    Czy tonalność nie jest plusem dla B?
    Pozdr.

PS. W każdym razie dowiedziałem się znów czegoś więcej. Dzięki.

Domyślnie

rozumiem, że chcesz by jeden balans bieli załatwił ci kolor światła firanek - tam je oświetla tylko światło z okna - zimniejsze, oraz wnętrze pokoju, gdzie spory udział ma swiatło poodbijane od kolorowej sciany.
    To jest niemożliwe. WB w przypadku mieszania świateł to kompromis.
    tak jest gdy na zdjęciu jest słońce i cień, lampa błyskowa i zasrtane na żarówkach itd, itd. NIE istnieje coś takiego jak idealny WB w takich sytuacjach i prosze tago nie szukajcie. To nie jest kwestia pomiaru.

Światło ma swój kolor. Jak będa 2 światła o różnym kolorz, to nie idzie ustawic prawidłowego WB. Pomiar pokaże jakąś średnią, bliżej jednego koloru, lub blizej drugiego. Ale pomiar koloru światła nie zmieni koloru światła
    To daje duże pole manewru i ma rozmaite konsekwencje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów