Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie D700 - spust migawki problem.

Witajcie.
    W Nikonie siedzę od kilku miesięcy - przesiadka z Canona. Mam D700 z przebiegiem rzędu 30tys. Niestety zaobserwowałem problem ze spustem migawki. Na początku myślałem, że to kwestia przyzwyczajenia, ale chyba jednak nie. Problem polega na tym, że pierwszy takt nie działa prawidłowo. Po naciśnięciu spustu do pierwszego oporu aparat nie zaczyna ustawiać ostrości - zaskakuje dopiero praktycznie przed samym drugim taktem, a czasem aparat robi zdjęcie. Jak się można domyślić jest to szczególnie uciążliwe w C, bo aparat robi zdjęcia ale AF-u nie da się ustawić

Aparat w miarę świeży, więc skąd ten problem? Czy ktoś miał coś podobnego? Czy jedyny sposób na naprawę to wymiana całego spustu za 250zł?
    Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Domyślnie

edit: po odwróceniu aparatu do góry nogami i opukani spustu migawki zaczęło to działać poprawnie, ale po chwili jakby znowu zaczął łapać głębiej i głębiej.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel.maciejewski Zobacz posta
    edit: po odwróceniu aparatu do góry nogami i opukani spustu migawki zaczęło to działać poprawnie, ale po chwili jakby znowu zaczął łapać głębiej i głębiej.
    Może jakieś zanieczyszczenia dostały się pod spust, spróbuj przedmuchać, ewentualnie odkurzaczem wyciągnąć z umiarkowaną siłą ssania.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

przełącz się zupełnie na ustawianie ostrości za pomocą guzika "AF-on" a spustu używaj jedynie do wyzwalania migawki wyłączając wcześniej blokadę ostrości. Jak opanujesz tą konfigurację prawdopodobnie nigdy już nie będziesz chciał wrócić do innego sposobu pracy .

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    przełącz się zupełnie na ustawianie ostrości za pomocą guzika "AF-on" a spustu używaj jedynie do wyzwalania migawki wyłączając wcześniej blokadę ostrości. Jak opanujesz tą konfigurację prawdopodobnie nigdy już nie będziesz chciał wrócić do innego sposobu pracy .
    Bardzo rozsądna propozycja. Też jestem nowy w Nikonie. Koledzy z tego forum przekonali mnie do takiego konfigu. Nie wrócę już do odpalania AF przez spust migawki.

Domyślnie

Ok. Opcja faktycznie jest wygodniejsza, ale kwestia jest taka, że skoro coś tam szwankuje to nie chciałbym zaryzykować, że mi padnie w środku ceremonii ślubnej :\

Spróbuje to przedmuchać i zobaczę co to da. Nie wiem jaka jest konstrukcja takiego spustu i czy problem polega na tym, że coś się zsunęło? zanieczyściło? czy może wyrobiło, choć przy przebiegu 20tys. uważam to za wątpliwe.

Domyślnie

Af-on do ostrzenia to faktycznie najlepszy, ergonomiczny konfig. Jednak przy takim sposobie, pod spustem migawki do połowy, ma sie najczesciej blokadę pomiaru światła. Jeśli pierwszy stopień spustu migawki nie działa, lub działa nieprzewidywalne to tez kicha.
    Na Twoim miejscu naprawilbym to. Bez tego nie wyobrażam sobie pracy.
    oko

Domyślnie

Ja też, ale czy ktoś miał podobny problem? Ludzie robią d700 po 200tys, a na spust nie znalazłem żeby ktokolwiek się skarżył. Nieprzewidywalne to dobre określenie do tego jak działa, bo po opukaniu okolicy spustu do góry nogami przez kilkadziesiąt cykli jest ok, a potem łapie pierwszy takt coraz głębiej i głębiej aż w końcu nie da się go w ogóle złapać i aparat od razu robi zdjęcie.

Domyślnie

co do występowania problemu, to żadne z moich d700 takiego problemu nie ma i nie miało, a przebiegi tak z 3-4 razy większe od Twojego.

Domyślnie

Podepnę się do tematu, bo też mam problem ze spustem migawki w D700, ale chyba nie warto zakładać nowego?

Czasem, w trybie pojedynczego zdjęcia (S na tarczy trybów) aparat robi mi podwójny strzał. Po prostu dwa zdjęcia przy jednym naciśnięciu spustu, z prędkością jak w serii Ch. Co może być tego przyczyną? Czy powinienem go serwisować?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów