Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie D5100+SkyWatcher 1309

Witam, opiszę na początek może co mam za zestaw, a później opiszę jaki mam z nim problem, interesuję się lotnictwem i z tego powodu kupiłem teleskop Synta SkyWatcher 130/900, do tego dokupiłem specjalną przejściówkę do aparatu nikona, no i sam aparat D5100, lecz po podłączeniu do teleskopu, wyświetliło mi "nie założono obiektywu", wyczytałem żeby przełączyć w tryb "M", tak zrobiłem i zaczęło to wszystko działać, lecz nastąpił kolejny problem, no i tu moje pytanie, jak ustawić manualnie ostrość w aparacie, bo mam z tym problem i czy są jeszcze jakieś specjalne ustawienia żeby fotki były lepsze? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzywy Zobacz posta
    moje pytanie, jak ustawić manualnie ostrość w aparacie.
    Manualnie ustawiamy ostrość pierścieniem na obiektywie, jeśli ten teleskop takiego pierścienia nie posiada to nie ma możliwości ustawienia ostrości w samym aparacie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Manualnie ustawiamy ostrość pierścieniem na obiektywie, jeśli ten teleskop takiego pierścienia nie posiada to nie ma możliwości ustawienia ostrości w samym aparacie.
    Dzięki za szybką odpowiedź, teleskop ma ustawianie ostrości na pokrętle, ale myślałem że można jeszcze poprawić w aparacie

Domyślnie

W aparacie nie. Tylko na wyciągu w teleskopie możesz ostrość ustawić. Akurat ten SW ma chyba dość słaby wyciąg i nawet małe poruszenie śrubą zmienia mocno punkt ostrości (ja mam 130/650 i podobny wyciąg). Dużo też zależy od stabilności statywu (przy tak dużych ogniskowych). Pewnie masz EQ2? Lepiej zmienić na EQ3, albo jeszcze wyższe modele...
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Demonek Zobacz posta
    W aparacie nie. Tylko na wyciągu w teleskopie możesz ostrość ustawić. Akurat ten SW ma chyba dość słaby wyciąg i nawet małe poruszenie śrubą zmienia mocno punkt ostrości (ja mam 130/650 i podobny wyciąg). Dużo też zależy od stabilności statywu (przy tak dużych ogniskowych). Pewnie masz EQ2? Lepiej zmienić na EQ3, albo jeszcze wyższe modele...

Zgadza się, mam EQ2, na chwilę obecną muszę się pocieszyć tym co mam, trochę nadwyrężyłem swoje finanse, a możesz mi powiedzieć, czy miałeś jakieś problemy z dopasowaniem przejściówki do teleskopu? Niestety nie mogę jej nakręcić na wyciąg, jest inny gwint, a pisało że pasuje do wszystkich SW.

Domyślnie

Hej.
    W tym teleskopie nie ma możliwości fotografowania w ognisku głównym. Potrzebny jest konwerter między wyciągiem a aparatem "Nikonem". Oczywiście aparat musi mieć pierścień T2. Konwerter jest do kupienia w znanej firmie. Niestety nie mogę chyba wstawić linka do tego konwertera, ale napisz do mnie na pw. Pozdrawiam.

Domyślnie

Myślałem, że kolega "krzywy" ma wszystko co niezbędne
    Jeśli nie, to odeślę do mojego wątku (też się pytałem o to), w którym podałem co kupiłem i jak to wygląda. Będziesz musiał kupić przejściówkę do projekcji okularowej 1,25''/T2
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=115208

Tu jeszcze o astrofoto (kolega mpwt napisał taki poradnik), z którego pewnie sporo informacji ci się przyda (nawet jeśli nie o fotografowaniu gwiazd, to ogólnie o teleskopach).
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

Wielkie dzięki za pomoc, byłem pewny że to co mam, wystarczy mi do zmontowania całego zestawu, kupiłem więc samą przejściówkę, trochę się rozczarowałem jak okazało się, że nie pasuję do wyciągu teleskopu.
    Rozmawiałem już ze znajomym, który zajmuję się dorabianiem takich różnych tulejek ze specjalnego twardego plastiku, ma mi dorobić przejściówkę z 1,25" na T2, tylko czy to zda egzamin, proszę się nie śmiać że dorabiam taką przejściówkę, ale nigdy nie słyszałem o "złączce projekcyjnej", myślałem że nie ma nic takiego, żeby to połączyć i zwróciłem się do osoby która się tym zajmuje.

"Demonek" jeśli bym zamawiał ze strony które są w linku które podałeś, to zamawiać tą z regulacją czy bez, chodzi mi czy ta regulacja jest aż tak potrzebna, dodam że zależy mi głownie na kosztach?

Domyślnie

Kup sobie telekonwerter do SKY Watchera ten z linku, który Tobie dałem. W tych telepach nie przewidziano możliwości bezpośredniego podpięcia lustrzanki i fotografowania w "ognisku głównym". Telekonwerter nie jest zwykłą tulejką. W środku jest soczewka. Musisz wkręcić aparat za pomocą T2 do telekonwertera i włożyć całość do wyciągu. Z telekonwerterem dopiero możesz wyostrzyć obraz na aparacie w wizjerze lub na Live View. Teleskop jest wtedy dużym obiektywem i jasnym. Ten telekonwerter jest teraz w promocji 35zł. (tani koszt). Pozdrawiam.

Domyślnie

Witaj,
    Nie wiem na ile będzie pomocny ten ale może Ci się przyda:

http://www.teleskopy.pl/pdf/inne/ast...lustrzanka.pdf
    D5100 |N35f/1.8| |N18-105VR| |N18-55VR| |S70-300| w planach: N55-300VR...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów