Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Srebrny glob

Domyślnie Srebrny glob

Nie wiem jak Wy ale ja myślałem, że kratery na księżycu to leje mniej lub bardziej zaokrąglone. Tutaj na granicy światło cienia w jednym z kraterów jakby jakaś góra była?

Domyślnie

Dobrze widzisz. Kształt dna krateru czasem przypomina powierzchnię cieczy, chwilę po uderzeniu w nią kropli. Już się wybrzusza na środku, ale jeszcze nie powstał plusk, taki jak na kroplowych zdjęciach kolegi Jarek78 .

Domyślnie

Mnóstwo kraterów na Księżycu ma swoje górki centralne, najwygodniej można je obserwować właśnie na granicy terminatora (jak u Ciebie). Moje zdjęcie, niestety nie tak ostre jak bym chciał, zrobione chyba w 2005 roku webcamerką przedstawia właśnie te same kratery: Teophilus, Cirrillus i Katherina. Oświetlenie jest inne i dlatego ładnie widać górkę centralną Theopilusa.
    (kilka innych moich zdjęć księżycowych kraterów)

Domyślnie

Dziękuję Wam bardzo za wizytę i wytłumaczenie. Przyznam się, że dość mnie to zdziwiło ale tłumaczenie kolegi tbogdanowicza brzmi sensownie. Jeszcze muszę o tym poczytać. Pozdrawiam.

Domyślnie

Niezle zblizenie i detal. Fajne zdjecie lysego wyszlo.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Trochę balans bieli poleciał. Ten obszar przechodzenia ciemnego w jasne nazywa się terminator.

Mogłeś spokojnie zrobić na niższej czułości, bo ja widzę na pełnym obrazku szum. Osobiście nie miałem problemów na f/16 z czasem 1/800s, więc to raczej nie był problem.

A taki offtop: wiecie, że Księżyc to oderwany kawałek Ziemi? Już oficjalnie potwierdzone. Matematycznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Niezle zblizenie i detal. Fajne zdjecie lysego wyszlo.
    Dziękuję bardzo. Poraz pierwszy udało mi się taki detal wydobyć.

Cytat Zamieszczone przez _Ocean_ Zobacz posta
    Trochę balans bieli poleciał. Ten obszar przechodzenia ciemnego w jasne nazywa się terminator.

Mogłeś spokojnie zrobić na niższej czułości, bo ja widzę na pełnym obrazku szum. Osobiście nie miałem problemów na f/16 z czasem 1/800s, więc to raczej nie był problem.

A taki offtop: wiecie, że Księżyc to oderwany kawałek Ziemi? Już oficjalnie potwierdzone. Matematycznie.
    Po czym wnosisz, że WB poleciał? Jak dla mnie jest idealnie wręcz. Kolor nieba tuż po zachodzie słońca jest właśnie taki granatowy...

Domyślnie

Chyba każdy przynajmniej raz w życiu robi księżyc, a temat wcale nie taki łatwy. Piękny detal ta matryca oddaje.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielack Zobacz posta
    ... webcamerką ...
    A co to jest? Ksieżyc zrobiony kamerką internetową? Nie wierze, to musi być coś bardziej skomplikowanego
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    A co to jest? Ksieżyc zrobiony kamerką internetową? Nie wierze, to musi być coś bardziej skomplikowanego
    Naprawdę, kamerka Philips Vesta robiła za przetwornik obrazu. Tyle, że była podczepiona do 20 cm lustra w systemie Klevcowa, a całość na ciężkim montażu paralaktycznym z zestawu. Mnóstwo zabawy (w złym tego słowa znaczeniu) wynikającej z solidności rosyjskiej konstrukcji, ale jak na swoje czasy i stosunek możliwości do ceny, to był całkiem pro domowy sprzęt na balkon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów