Nie wiem jak Wy ale ja myślałem, że kratery na księżycu to leje mniej lub bardziej zaokrąglone. Tutaj na granicy światło cienia w jednym z kraterów jakby jakaś góra była?
Szukaj
Nie wiem jak Wy ale ja myślałem, że kratery na księżycu to leje mniej lub bardziej zaokrąglone. Tutaj na granicy światło cienia w jednym z kraterów jakby jakaś góra była?
Dobrze widzisz. Kształt dna krateru czasem przypomina powierzchnię cieczy, chwilę po uderzeniu w nią kropli. Już się wybrzusza na środku, ale jeszcze nie powstał plusk, taki jak na kroplowych zdjęciach kolegi Jarek78.
Mnóstwo kraterów na Księżycu ma swoje górki centralne, najwygodniej można je obserwować właśnie na granicy terminatora (jak u Ciebie). Moje zdjęcie, niestety nie tak ostre jak bym chciał, zrobione chyba w 2005 roku webcamerką przedstawia właśnie te same kratery: Teophilus, Cirrillus i Katherina. Oświetlenie jest inne i dlatego ładnie widać górkę centralną Theopilusa.
(kilka innych moich zdjęć księżycowych kraterów)
Naprawdę, kamerka Philips Vesta robiła za przetwornik obrazu. Tyle, że była podczepiona do 20 cm lustra w systemie Klevcowa, a całość na ciężkim montażu paralaktycznym z zestawu. Mnóstwo zabawy (w złym tego słowa znaczeniu) wynikającej z solidności rosyjskiej konstrukcji, ale jak na swoje czasy i stosunek możliwości do ceny, to był całkiem pro domowy sprzęt na balkon![]()
Dziękuję Wam bardzo za wizytę i wytłumaczenie. Przyznam się, że dość mnie to zdziwiło ale tłumaczenie kolegi tbogdanowicza brzmi sensownie. Jeszcze muszę o tym poczytać. Pozdrawiam.
Niezle zblizenie i detal. Fajne zdjecie lysego wyszlo.
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Chyba każdy przynajmniej raz w życiu robi księżyc, a temat wcale nie taki łatwy. Piękny detal ta matryca oddaje.
LED ZEPPELIN
Trochę balans bieli poleciał. Ten obszar przechodzenia ciemnego w jasne nazywa się terminator.
Mogłeś spokojnie zrobić na niższej czułości, bo ja widzę na pełnym obrazku szum. Osobiście nie miałem problemów na f/16 z czasem 1/800s, więc to raczej nie był problem.
A taki offtop: wiecie, że Księżyc to oderwany kawałek Ziemi? Już oficjalnie potwierdzone. Matematycznie.
Skontaktuj się z nami