Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Domyślnie Tonalność D70/D200

Posiadam od ponad 2 lat D70, ze sprzętu jestem zadowolony mimo iż świadom jestem jego wad i ograniczeń. Niestety ostatnio zacząłem bardzo poważnie myśleć o przesiadce na "coś innego"(D200). Powód; robiąc plener ślubny ze szwagrem w ostatnią sobotę (straszne słońce godzina 12) wyszły straszne przepalenia na sukni mimo iż lekko nie doświetlałem, natomiast na fotografiach szwagra (20D) nie było tak tragicznie. Wiem że w takich warunkach nie da się tego uniknąć ale tu mam pytanie do posiadaczy D200 a zwłaszcza do tych którzy przesiedli się z D70(D50) na D200; Czy jest zauważalna różnica w tonalności między tymi aparatami czy D200 jest w stanie zarejestrować zauważalnie więcej w światłach i w głębokich cieniach niż moja puszka?

Domyślnie

Nie wiem czy zdecydowanie więcej, ale moje subiektywne odczucia są jednak takie, że rozpiętość D200 jest większa niż w D70.

Dodatkowo masz ISO 100 - gdzieś czytałem - może źle pamiętam, ale im wyższe ISO tym matryca staje się bardziej "drewniana" i słabiej jest z rozpiętością tonalną - więc jeśli to prawda to na ISO 100 powinno być lepiej niż na ISO 200 w D 70.

Pomiarów nie dokonywałem, ale ilość zdjęć z przepalonym niebem od kiedy mam D200 znacznie spadła a poza ekstremalnymi sytuacjami udaje mi się zachować szczegóły w cieniach.

Robiłem przyjacielowi fotki na chrzcinach - dzień był bardzo słoneczny a ubranka dzieci - wiadomo białe - i ilość przepaleń bardzo niska - fakt, że podparłem się filtrem polaryzacyjnym, ale w D70 też korzystałem z tego rozwiązania.

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridrih Zobacz posta
    Posiadam od ponad 2 lat D70, ze sprzętu jestem zadowolony mimo iż świadom jestem jego wad i ograniczeń. Niestety ostatnio zacząłem bardzo poważnie myśleć o przesiadce na "coś innego"(D200). Powód; robiąc plener ślubny ze szwagrem w ostatnią sobotę (straszne słońce godzina 12) wyszły straszne przepalenia na sukni mimo iż lekko nie doświetlałem, natomiast na fotografiach szwagra (20D) nie było tak tragicznie. Wiem że w takich warunkach nie da się tego uniknąć ale tu mam pytanie do posiadaczy D200 a zwłaszcza do tych którzy przesiedli się z D70(D50) na D200; Czy jest zauważalna różnica w tonalności między tymi aparatami czy D200 jest w stanie zarejestrować zauważalnie więcej w światłach i w głębokich cieniach niż moja puszka?
    Mz. cudów nie należy od D200 oczekiwać. Dynamika wydaje się być nieco lepsza, ale bez rewelacji. Zasadniczo w kwestii dynamiki rozszerzonej w światłach jedyną alternatywą jest Fuji.

Domyślnie

Ja miałem wrażenie, że na d70 kolory były czasami bardziej sztuczne niż na d200, jakby właśnie brakowało im przejścia tonalnego. Z kolei zdjęcia z d200, przynajmniej w moim przypadku, wymagają zwykle nieco więcej obróbki na kompie.

Domyślnie

sama tonalność D200 wydaje się wiele lepsza. Ale to wcale nie jest tożsame z większą rozpiętośćia tonalą. Po prostu zdjęcia są bardziej plastyczne, inaczej jakoś wyglądaja półtony. Mnie właśnie się je łatwiej obrabia niż z D70.
    Jak ci zależy na większej rozpietości to idź w Fuji S3 albo lepiej S5 (bo chyba jest szybszy od poprzednika?)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Mz. cudów nie należy od D200 oczekiwać. Dynamika wydaje się być nieco lepsza, ale bez rewelacji. Zasadniczo w kwestii dynamiki rozszerzonej w światłach jedyną alternatywą jest Fuji.
    Ale tu też nie należy się spodziewać rewelacji. Na trzaskanie fot w południe nie ma rady. Blendy, lampy, filtry
    PL itd. itp. Żadna matryca nie podoła. Trzeba poprostu mierzyć suknię w najjaśniejszym miejscu, wprowadzć korekcję, pilnować aby nie doszło do przepału, a potem w PS ratować cienie.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Ale tu też nie należy się spodziewać rewelacji. Na trzaskanie fot w południe nie ma rady. Blendy, lampy, filtry
    PL itd. itp. Żadna matryca nie podoła. Trzeba poprostu mierzyć suknię w najjaśniejszym miejscu, wprowadzć korekcję, pilnować aby nie doszło do przepału, a potem w PS ratować cienie.
    Co by nie powiedzieć o fufu, co nieco da się z niego w kwestii podsmażonych świateł wyciągnąć. Nie jest to takie zupełnie proste, ale się da. Niewiele - ale na pewno więcej niż z Canona/Nikona/Pentaka

Domyślnie

Wielkie dzięki za opinie. Wygląda na to że będę musiał się przymierzać do zakupu D200. To fakt że w jasnych obszarach (suknia ślubna) zwłaszcza w słoneczne południe zawsze pojawią się przepały ale jak zobaczyłem różnicę między D70 a 20D to się lekko przeraziłem... myślę że wcale nie trzeba Fuji aby było lepiej. Co do Fuji to gdybym miał kupować to raczej S5 bo S3 marnie gada z lampami nikona a na tym mi bardzo zależy. Chętnie bym zobaczył porównianie praktyczne tego co pod tym względem potrafi D200vsD70... będę musiał mojego znajomego chyba odwiedzić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridrih Zobacz posta
    To fakt że w jasnych obszarach (suknia ślubna) zwłaszcza w słoneczne południe zawsze pojawią się przepały....
    Nieprawda. To zależy tylko od fotografa.

Pozdrawiam
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Nieprawda. To zależy tylko od fotografa.

Pozdrawiam
    W zasadzie tak, ale musisz zastosować taka korektę ekspozycji, że sie potem strasznie źle obrabia, właśnie to u mnie teraz mam...
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów