Jeżeli zainteresowana jest stałkami i D90 to potencjalna zmiana body będzie na pewno na coś ze śrubokrętem, a więc i stałki D dalej będą gadały. Dla mnie epoka szkieł AF-Sa to droga z japoni do chin - niestety...
Szukaj
Jeżeli zainteresowana jest stałkami i D90 to potencjalna zmiana body będzie na pewno na coś ze śrubokrętem, a więc i stałki D dalej będą gadały. Dla mnie epoka szkieł AF-Sa to droga z japoni do chin - niestety...
Pod tym postem podpisuję się rekami i nogami. Stare szkła ze śrubokrętem są niesamowite pomimo gorszych warstw antyrefleksowych.
Wypijmy za blendy...
wcale nie jest to oczywiste dam Ci prosty przykład parę lat temu kilku znajomych kupiło d70' kupili 50' 24 85 byli pewni ,że era śubokrętów i puszek do 3k będzie trwać , teraz założyli rodziny kasy ubyło na zabawki segment amatorski pozbył sie śrubokretów i zostały tylko w segmencie za ok 4k w góre nie licząc używek a d90 już nie liczę i zostali z manualnymi szkłami , przez to jej nie chce tego zafundować a z a parę lat będzie znacznie gorzej bo puszek będzie mniejrozumiesz , przedtem poleciłeś szkło patrząc przez perspektywę napis made in i to był błąd gdyż 50' z d jest lepsza a to ,ze nei w Japoni , co z tego i tak jest nie do zdarcia
zapewaniam Cię , co do szkieł G jednak przekonałem się do nich prosty przykład 35 ostra od 1,8 kontrastowa , 50 ostra od 1,8 stara d od 2,2 , o innych defektach nie wspomnę oczywiście przykładów mozna mnozyć.
LordRamzes; "co do konstrukcji to d to jak czołg tam nie ma się co zepsuć"
No nie wiem. W D masz bardzo brzydko wysuwający się przód. To jednak stara konstrukcja, i pomimo że G wydaje się bardziej zwarty D prezentuje się jako bardziej wytrzymałe.
Rzecz jasna jeszcze nie myślę o zmianie body, ale Nikon już coraz mniej produkuje z silniczkiem, więc G by starczyło na dłużej. To obiektyw się kupuje na lata, nie aparat, no nie?
Kupuję nowy, ponieważ przy zakupie używanego nie będę miała gwarancji, a taką warto mieć. Gwarancja fajna rzecz.
A więc gdzie by nie patrzeć, G prezentuje się jako bardziej przyszłościowy![]()
Ostatnio edytowane przez namedtrain ; 17-03-2013 o 12:23
Używany na gwarancji kupuj sprzęt. Zawsze jest trochę taniej. Tylko oczywiście do zakupu musisz podejść spokojnie bo to używka. Ja akurat szystko mam z drugiej ręki. Teraz czekam na nowy nabytek jakim jest sigma 50-150.
moją obecność na forum sponsoruje nikon
d300s + S17-50 f/2.8 + SB600
Czyli - W G masz ostrość już od 1.8. D ma solidniejszą konstrukcję. G ma silniczek, więc jest bardziej przyszłościowy. A D... jakieś jeszcze zasadnicze różnice, bo pominęłam pewnie wiele rzeczy?![]()
jakoś nie słychać o psujacych się czy rozpadających masowo AF-Sach. moja 35 zaliczyła upadek na kafelki z wysokości ok. półtora metra (złapałem ją na wysokosci jakichś 15cm, bo na tyle się odbiła) i miałem trochę - że się kolokwialnie wyrażę - nas*ane w gacie jak ją pdpinałem pod korpus i co? I działa! Zadziałała amortyzacja plastikiem ;P
(dobrze, że nie planuję jej sprzedawać, bo po takim coming oucie na tym forum chyba już tego nie zrobię)
Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.
Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!
Wszędzie piszecie, że 85tka od 50tki jest lepsza. Ponieważ...?
Skontaktuj się z nami