Bardzo cenna uwaga.
Jeśli chciałbym LR używać również do katalogowania zbioru zdjęć a nie tylko do obróbki , to jeśli cały zbiór mam na zew dysku powinienem :
1-wszystko importować do LR?
2-każde następne fotki z aparatu(karty) wrzucić na zew. dysk do pozostałych i dopiero importować znów do LR?
3-sposób,który opisałeś zastosować po wcześniejszym podpięciu dysku z plikami źródłowymi(czyli w moim przypadku zew.dysk) i dopiero "G" i "ctrl+s" ?
4-czy w tym przypadku stosować podczas importu tworzenie miniatur 1:1 (spore pliki ale czy warto)?
5-czy po zaimportowaniu fotek do LR mogę odpiąć zew. dysk z plikami źródłowymi i bez problemu dokonywać obróbki zdjęć, czy raczej podczas każdej operacji na fotkach będzie wymagało to podpięcia dysku ?
6-czy jeśli uznam,że dane zdjęcie po obróbce jest gotowe i chciałbym je z RAWa zapisać do JPEGa w celu np.oddania do laba,przed użyciem /EKSPORTUJ/ powinienem podpiąć zew.hdd z plikiem źródłowym(żeby nie tracić na jakości), czy nie będzie to konieczne i czy LR w jakiś sposób mi to zakomunikuje?
7-w przypadku ponownej instalki LR,jakie pliki skopiować ,żeby nie stracić całej pracy(metadanych,słów kluczowych itp) oprócz plików .xmp, które będą z plikami źródłowymi ?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami