Close

Strona 122 z 292 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Exclamation

mOSAd i fotoon mają 100% racji. Skoro cena ogranicza, to trzeba szukać kompromisów. Ogólnie rzecz biorąc, to skoro uniwersalny to tylko zoom. Skoro są ograniczenia budżetu to jasny nie będzie - przez co w niekorzystnych oświetleniowo sytuacjach ciężko będzie coś dobrze przyfocić. Jednak jeśli ma to być do celów amatorskich - a z tego co widać to tak właśnie ma być, warto spokojnie podejść do tematu. Warto zatem rozważyć Nikkor 18-105 za 749 zeta nówka, trochę pofocić i sama zobaczysz czy coś jeszcze będzie Ci potrzebne czy nie. To taki typowy spacerzoom. Na forum znajdziesz wielu ludzi zadowolonych z tego obiektywu. Zawsze można przecież dokupić lampę jakby brakowało światła. A jak już zobaczysz na co stać cały sprzęt, to będziesz albo zadowolona, albo poszukasz czegoś lepszego, ale wtedy już będziesz wiedziała czy potrzebny jest Ci jaśniejszy zoom (tutaj 2k zeta będzie za mało) , czy może jakaś stałka. Zobaczysz jaka ogniskowa jest CI najbardziej potrzebna.
    D750, N18-35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez uknak Zobacz posta
    Witam
    czytam Was od dawna. Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki, przewertowałam już chyba wszystkie wątki typu "co wybrać", "lepsze x od y?". Pewnie już jesteście znudzeni tymi pytaniami, ale ja też poproszę o radę. Nadal zastanawiam się nad zakupem, a nie znam się jeszcze.
    Powiedzmy, że decyduję się na body d90, jaki obiektyw do niego wziąć? Na razie głównie zdjęcia będą mego dwulatka, chciałabym użyć go też na ślubie/weselu. Podobają mi się też zdjęcia gdzie pierwszy plan jest ostry, a tło nieostre/rozmazane. Czy obiektyw do d90 będzie pasował też później do np. d700 ?
    Koledzy mają rację wszystko zależy od warunków. Ja najlepsze zdjęcia zrobiłem kitem. Mam też proponowaną 35mm/f1.8 w torbie. Muszę powiedzieć, że to szkło wymagające i nie dla każdego. Można czasami się rozczarować jeśli źle się użyje. Na dodatek różnie współpracuje z korpusami typu D90 czy Dxxxx. Ja swoje wybierałem z 5 sztuk w sklepie. Silnik jest SWM ale do dzieciaków czasami za wolny. Jeśli nie masz doświadczenia ze stałką to lepiej weź jakiegoś zoom'a. Choćby Tamrona 17-50 ze stałym światłem.

Domyślnie

Miałem 35 f 1.8 podpięty do D 90. Zdjęcia w odległości 2 - 5 metrów zachwycające, dalej ... jakoś tak nie bardzo ... sprzedałem. Do końca miałem Nikkora 18-105. Rewelacyjne szkło w jeszcze lepszych pieniądzach. Gdybym jednak jeszcze raz miał kupić DX ... wróciłbym do 18-105 i 35 f 1.8. Taaaaa i bądź tu mądry człowieku
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Kiedy zaczynałem zabawę z DX - była to D70 wówczas nowość. O 35/1.8 nikt jeszcze nie myślał nawet w fabryce. Kupiłem za to 50/1.4D i służy do dziś. Wielokrotnie uratował zdjęcia, które by nie powstały bez niego. Bo lampę używam wyłącznie jeżeli muszę, choć moja statystyka wskazuje, że muszę w 45%. Mowa o lampie dodatkowej, w dodatku z ruchomym i obracanym palnikiem - a to oznacza kolejny spory wydatek. Dla amatora często niedostępny. Ale z samym 50/1.4 bym się skichał, a nie zrobił dużo interesujących mnie zdjęć. Zoom zatem niesamowicie przydatny. Używałem wówczas bardzo dobrego 18-70. I wszystko byłoby dobrze, gdyby korpusy miały tak wysokie użyteczne ISO, jak dziś. Można by wtedy poprzestać na 18-70. I to dziś polecam. Dowolny niemal zoom plus jedna jasna stałka - raczej 35mm niż 50. Da się wówczas obejść bez dodatkowej lampy w wielu sytuacjach. Można by się zastanowić, czy nie zamienić stałki na lampę - wówczas ciemny zoom niegroźny. Jednak jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu, bo choć wiele uczy o świetle, to obiektyw stałoogniskowy i praca z warunkami zastanymi ma także swój urok i pobudza kreatywność. A także uczy tego, że bez światła nie ma fotografii - i że nie w każdych warunkach musimy po aparat sięgać.

Domyślnie

Powiedźcie mi jaki byście kupili dziś aparat. Wstępnie wybrałam tego D90, bo w zasadzie dobre opinie ma, z wyjątkiem tego że już stary. Do tego rozumiem, że chodzi o ten obiektyw:
    Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR
    Czy mylę się? Bo jak czytam to on jest tylko do dx?

Myślałam o d7000, cena W MIARĘ przystępna, nówka 3tys. Tylko te problemy, które były tu na forum... No i jeszcze wszelkie d3000 i 5000. Im więcej czytam, tym mniej wiem

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

Witaj uknak. Posiadam d3100 z ob AF-S DX 18-105. Obiektyw bardzo fajny na początek nie mówiąc o body, którego od jakiegoś czasu przymierzam się zmienić i teraz o czym właśnie myślałem to d90 bądź d300 nawet używki z miarę rozsądnymi przebiegami. Ja zaczynając fotografię też miałem problem. Wiem że na razie nie przejdę na pełną klatkę więc kompletuję sobie obiektywy: dokupiłem Nikkora 35/1.8 G i zamierzam jeszcze N70-300 VR bo naczytałem się trochę na ich temat i nawet widziałem co potrafią. Ale wszystko zależy od budżetu..... to moje zdanie w tym temacie .Pozdrawiam ....
    Nikon D7200, D3100, N 18-105 VR, N 35 1.8, SB-700, Fancier WF-531BT, 2xUV .....

Domyślnie

Uknak, jeżeli poczekasz jeszcze trochę to D7000 wychwycisz w bardzo dobrej cenie, bo wchodzi nowy model na rynek.

Wszystko zależy jak bardzo zależy Ci na fotografii, w jakim stopniu jesteś również jesteś rozwojowa. Jeżeli chcesz robić z automatu - wystarczy i d3000. Jeżeli natomiast chcesz z czasem poznawać tajniki naświetlania w sposób o wiele dalej idący - skłaniałbym się ku d7000 lub d90, z naciskiem na D7000 (d90 jest jednak trochę stary).

Obiektyw na start jest bardzo dobry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _Ocean_ Zobacz posta
    ... w jakim stopniu jesteś również jesteś rozwojowa. Jeżeli chcesz robić z automatu - wystarczy i d3000. Jeżeli natomiast chcesz z czasem poznawać tajniki naświetlania w sposób o wiele dalej idący - skłaniałbym się ku d7000 lub d90, z naciskiem na D7000 (d90 jest jednak trochę stary).

Obiektyw na start jest bardzo dobry.
    Chcę się uczyć, a raczej nauczyć robić dobre zdjęcia. Automat i owszem przyda się czasami na początek, ale nie o to mi chodzi. Dlatego właśnie patrzę na D90 i D7000 (ale trochę się boję, żeby nie trafić w jakąś wadliwą sztukę).
    A czy jestem "rozwojowa" to się właśnie okaże. Taką mam nadzieję i dlatego pytałam też o obiektywy pod fx, bo a nóż się przyda ... kiedyś ... więc teraz nie chcę pchać kasy w dx.

rysiek58
    Gość

Domyślnie

Witam to mój 2 post, więc nie jestem biegły w pisaniu. D3000 mam od 2010 r. w międzyczasie dokupiłem obiektywy, Nikkor AF-S DX 55-300mm
    N35 1,8
    sigma 10-20mm f/4-5.6 ex dc hsm
    Chciałbym zmienić aparat na coś nowszego. Rozważałem d4000, ale pokazał się nowy d4100. Kasy mam 5k. Aparat potrzebuję w sumie do wszystkiego po trochu, przyroda, wnuki dom. Nie wiem czy jest sens przesiadka na pełną klatkę, myślałem o d700 z drugiej ręki. Słyszałem że do przyrody jest lepszy dx. A przy fx musiałbym sprzedać cały zestaw bez N35. Może starczyło by mi na jakiś obiektyw fx. Może coś mi doradzicie d700 czy d7100 . Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiek58 Zobacz posta
    Witam to mój 2 post, więc nie jestem biegły w pisaniu. D3000 mam od 2010 r. w międzyczasie dokupiłem obiektywy, Nikkor AF-S DX 55-300mm
    N35 1,8
    sigma 10-20mm f/4-5.6 ex dc hsm
    Chciałbym zmienić aparat na coś nowszego. Rozważałem d4000, ale pokazał się nowy d4100. Kasy mam 5k. Aparat potrzebuję w sumie do wszystkiego po trochu, przyroda, wnuki dom. Nie wiem czy jest sens przesiadka na pełną klatkę, myślałem o d700 z drugiej ręki. Słyszałem że do przyrody jest lepszy dx. A przy fx musiałbym sprzedać cały zestaw bez N35. Może starczyło by mi na jakiś obiektyw fx. Może coś mi doradzicie d700 czy d7100 . Pozdrawiam.
    Poczekaj na pierwsze testy D7100. D7000 powinien w przeciągy najbliższych miesięcy jeszcze spaść w cenie.
    Muszę Cię zmartwić, 35 1.8 to typowo dx-owe szkło.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 122 z 292 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów